Janša naj bi bil osumljen, da je od Patrie prejel nagrado za sklenjen posel, denar pa naj bi se stekel na račun stranke, ki naj bi ga med drugim porabila za financiranje brezplačnikov. Foto: BoBo
Janša naj bi bil osumljen, da je od Patrie prejel nagrado za sklenjen posel, denar pa naj bi se stekel na račun stranke, ki naj bi ga med drugim porabila za financiranje brezplačnikov. Foto: BoBo
Albin Gutman in Karl Erjavec
Gutman in Erjavec sta obtožena nevestnega dela v službi. Foto: BoBo

Po neuradnih podatkih časopisa Večer bi obtoženi lahko bili Walter Wolf, Rudolf Leban, Jože Zagožen, Tone Krkovič in Ivan Crnkovič. Obtoženi naj bi bili prejemanja in dajanja podkupnine oziroma napeljevanja k temu dejanju, nekateri pa tudi zlorabe položaja. Vložitev obtožnega predloga pomeni, da zoper obtožene ne bo sprožena preiskava, ampak bo prvo dejanje glavna obravnava, do katere pa bi lahko preteklo še nekaj časa.

Janša o obtožnici ne ve nič
Po neuradnih podatkih pa naj bi kriminalisti kazensko ovadili prvaka največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo. Osumljen naj bi bil, da je od Patrie prejel nagrado za sklenjen posel, denar pa naj bi se stekel na račun stranke, ki naj bi ga med drugim porabila za financiranje brezplačnikov. Tožilstvo naj bi zoper Janšo in nekatere druge vodilne v Slovenski demokratski stranki vložilo zahtevo za preiskavo na ljubljansko okrajno sodišče, to pa pomeni, da bo najprej stekla preiskava, nato pa bo vložen morebitni obtožni predlog.

Drugi viri časopisa pa pravijo, da bi med obtoženimi lahko bil Janša, češ da med njimi ni Lebana. Da Leban še pride na vrsto in da ga v tej obtožnici ni, so za časopis Delo dejali tudi viri blizu policiji. Janša je za Večer dejal, da ni seznanjen niti z morebitno obtožnico niti z ovadbo ter da ni prejel nobene obtožnice.

Janša je že novembra pojasnil, da iz Finske ni nikoli dobil nobenih sredstev, v SDS-u pa so pojasnili, da niso prejeli nobenih nakazil iz tujine. Časopis Delo je namreč takrat poročal, da sta dve osebi, ki sta bili pred časom blizu vrha SDS-a povedali, da so imeli pred parlamentarnimi volitvami v stranki kar naenkrat veliko denarja, na sedežu stranke pa so se srečevali različni ljudje in se pogovarjali o vsebini Slovenskega tednika za prihodnji teden. V stranki so tudi povezavo z brezplačniki večkrat odločno zanikali.

Tudi Leban, Zagožen, Crnkovič in Krkovič so dejali, da nimajo nikakršnih obvestil o morebitni vložitvi obtožnice.

Gutman in Erjavec že obtožena, preiskava Zupana in Cekute
Preiskovanje primera Patria je za slovensko posebno preiskovalno skupino sicer končana. Kot je znano, je vrhovna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je v zadevi usmerjala predkazenska postopka, že decembra lani podala obtožna predloga zoper nekdanjega obrambnega ministra in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca ter nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana, ki sta osumljena nevestnega dela v službi. Spomladi je bila za nekdanjega vodjo oddelka za temeljne razvojne programe na obrambnem ministrstvu, Petra Zupana, podana zahteva za preiskavo, saj je osumljen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ta naj bi zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov z obrambnega ministrstva prenesel slikarju Juretu Cekuti, on pa naj bi jih predal zunanjemu sodelavcu Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu. Zahteva za preiskavo je bila podana tudi za Cekuto.