Novi nadškof ima polne roke dela s saniranjem stanja, v katerem se je nadškofija znašla. Foto: MMC RTV SLO
Novi nadškof ima polne roke dela s saniranjem stanja, v katerem se je nadškofija znašla. Foto: MMC RTV SLO
Nadškof Turnšek o poslih mariborske nadškofije

Novi mariborski nadškof in metropolit Marjan Turnšek je za TV Slovenija zatrdil, da v primeru obnove Betnave ne gre za nezakonito pridobljena slaba dva milijona evrov iz evropskih sredstev. "Sodelavci so mi zagotavljali in še vedno zagotavljajo, da niso bila nezakonito pridobljena, da je bilo vse v dogovarjanju med vsemi akterji, ki so na Betnavi delali," poudarja.

Kljub temu pravi, da so denar pripravljeni tudi vrniti, saj vse, kar je bilo obljubljeno pri pridobivanju sredstev, nato na Betnavi ni bilo uresničeno. "Uresničeno ni bilo zaradi Vegrada."

Na ministrstvu mnenj niso dajali
Za evropski denar so zaprosili na podlagi kupljenega materiala, za kar naj bi si pridobili tudi pozitivno mnenje predstavnika gospodarskega ministrstva. A na ministrstvu odgovarjajo, da zahteve po takem mnenju niso dobili in je tudi niso izdali, je za TV Dnevnik poročala Ana Bučar.

Podjetje naj bi obračalo milijonska sredstva
S tem pa spornih poslov, ki so povezani z mariborsko nadškofijo, še ni konec. V javnost so prišli še večmilijonski posli podjetja FORŠ, katerega direktor in edini lastnik je Andrej Mesarec, ki je zaposlen na mariborski škofiji. Podjetje ima sedež ravno na Betnavi, na tujih in domačih trgih pa sodeluje v več milijonskih poslih.

O tem nadškof ne ve ničesar, saj pravi, da je te informacije slišal v medijih. Poudarja, da je Mesarec "v tej stvari kot privatnik, kot fizična oseba, zato ni v nobeni povezavi z nadškofijo in tudi nobeni posli v povezavi z nadškofijo niso potekali."

Turnšek: Komaj sem prišel
Lahko pričakujemo, da bo še kakšen posel "padel iz omare"? "Upam, da ne, ne vem pa nikoli, ker sem komaj prišel in nisem od vsega začetka pri stvareh," odgovarja Turnšek.

Nadškof Turnšek o poslih mariborske nadškofije