Zakaj ljudje z uničenimi hišami še kar prejemajo položnice? Foto: BoBo
Zakaj ljudje z uničenimi hišami še kar prejemajo položnice? Foto: BoBo

Po trenutni oceni je po avgustovskih poplavah škode za 2,7 milijarde evrov, vanjo pa ni všteta škoda, ki jo je utrpelo gospodarstvo na prizadetih območjih.

Družinske travme, negotovost in še kaj, vse ostaja na plečih prizadetih, in kot da to še ni dovolj, zdaj prihajajo položnice. "V poplavi mi je odtrgalo števec, električno omarico, ničesar ni več. Račun sem pa dobil za 80 evrov, da sem porabil 400 kilovatnih ur, to ni mogoče," je povedal Dominik Germelj iz Strug.

Rešitev je odjava, ugovor, verjetno bo znesek vrnjen, a obljube z državnega vrha so bile drugačne, tudi to, da bo zanje električna energija cenejša. "Nič od tega, kar so obljubljali, nič," je povedal Jakob Holešek iz Letuša.

Poplavljenci pa morajo osušiti domove, hladni dnevi so tu, položnice pa prihajajo. "Zvišale so se od 30- do 50-odstotno, cena po kilovatu je enaka, a imamo sušilne aparate, je šlo toliko več elektrike," je navedel Holešek.

Za prizadete je na voljo številka 114, a tam jih le usmerijo na pristojne občine. "Kot občine bomo dali distributerjem oz. lastnikom potrdila, kdo je dejansko bil oškodovan in do kakšne mere," je pojasnil Franjo Naraločnik, župan Ljubnega ob Savinji.

A občine seveda ne morejo posegati v pogodbe naročnikov in elektrodistributerja, ki prizadetim odgovarjajo, da bodo sicer zneske nekaterim odpisali, a navodil države, koliko naj zaračunajo za porabljene ure elektrike, pa da še nimajo.

Arena o odpravljanju škode – pogled naprej

O odpravljanju škode bodo govorili v jutrišnji osveženi oddaji Arena, pogled naprej.

Kje bodo prizadeti v uničujočih poplavah živeli v prihodnje? Kdo bo finančno pomagal ljudem v stiski? Kdaj se bo začela gradnja nadomestnih domov?

Na ta vprašanja bodo vsak ponedeljek ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija odgovarjali predstavniki pristojnih ustanov.

Vprašanja pa lahko zastavite tudi vi, pošljite jih na naslov obnova@rtvslo.si, in potrudili se bomo, da bo vsako dobilo odgovor.

Zakaj v poplavah prizadeti še kar prejemajo položnice?
Kdo bo oproščen plačila stroškov