Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi poslanec Janez Žakelj (NSi), je lani novembra, takoj po izbruhu afere Dars, zaradi katere je odstopil predsednik uprave Darsa in nekdanji podpredsednik NSi-ja Valentin Hajdinjak, na policiji preverjala, katerim telefonskim številkam policija prisluškuje. Na pridobljenem seznamu so bile tudi številke vidnih članov NSi-ja, tako Hajdinjaka, kot nekdanjega direktorja za področje vzdrževanja na Darsu in prav tako vidnega člana stranke Damijana Jaklina. Na seznamu naj bi bili tudi številki odvetnice Nine Zidar Klemenčič in Sebastjana Vežnaverja, znanega iz afere sodna stavba.

Sorodna novica Prijava suma kaznivega dejanja zaradi posredovanja tajnih podatkov na Knovs

Danes so poslanci na seji DZ-ja obravnavali poročilo Knovsa za leti 2022 in 2023. Predsednik Knovsa Janez Žakelj je znova zatrdil, da je komisija pri pridobivanju teh informacij ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso. Kot je poudaril, ni težava v zakonitosti postopka, pač pa to, kako so ti tajni podatki prišli v javnost. Pojasnil je, da so revizijske sledi pokazale, da podatkov niso izdali člani Knovsa. Dodal je, da je edini možni drugi vir policija.

Policija: Nismo povezani z nobenim medijem in nobeno politično stranko

Policija je v pisnem odgovoru sporočila, da ne varovanih podatkov ne posreduje nepooblaščenim osebam. "Zato odločno zavračamo navedbe z današnje izjave predsednika Komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Policija in njeno vodstvo nista posredovala podatkov o nadzoru komisije medijem ali političnim strankam, prav tako Policija ni povezana z nobenim medijem, prav tako ne s katero koli politično stranko," so navedli v sporočilu.

Uranič: Gre za največjo zlorabo Knovsa

Žakelj je na seji DZ-ja tudi zatrdil, da ni vedel, komu pripada 15 telefonskih številk, za katere so preverjali, ali jim policija nezakonito prisluškuje, a da je Generalna policijska uprava za vse ugotovila, da nad njimi ne izvaja prikritih preiskovalnih ukrepov. Poslanec Svobode Teodor Uranič, sicer tudi član Knovsa, pa je članom Knovsa iz vrst NSi-ja očital zavajanje in manipulacijo.

Kot je v sredo poročal portal Necenzurirano, naj bi pooblaščena skupina Knovsa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi Dars, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi (GPU) ter od policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja nad konkretnimi telefonskimi številkami vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kot je v sredo poročal portal Necenzurirano, naj bi pooblaščena skupina Knovsa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi Dars, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi (GPU) ter od policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja nad konkretnimi telefonskimi številkami vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Uranič in Žakelj sta se zvečer soočila v Odmevih, ki jih je vodil Igor E. Bergant. Žakelj je znova zatrdil, da je Knovs ravnal zakonito in v skladu s parlamentarno prakso. "Izdan je bil sklep, nato je bila podpisana odredba", je dejal Žakelj in spomnil, da so na nenapovedan nadzor na GPU odšli štirje poslanci, poleg njega in Mateja Tonina, še dva poslanca koalicije, in sicer Teodor Uranič (Svoboda) in Predrag Bakovič (SD). "Na eni od naslednjih sej smo sprejeli zapisnik, ki je bil soglasno potrjen. Tudi na današnjem potrjenem letnem poročilu Knovsa smo potrdili ta zapisnik in vse dokumente, ki so potrebni za zakonito poslovanje," je dejal Žakelj.

Uranič je pa je dejal, da lahko po izjavah Žaklja z gotovostjo trdi, da gre za največjo zlorabo Knovsa v politične namene v zgodovini Slovenije. Na vprašanje voditelja, zakaj je potem tudi sam podpisal zapisnik nenapovedanega nadzora na GPU-ju, ki se ga je tudi sam udeležil, je Uranič odvrnil, da sta bila skupaj z Bakovičem zavedena. "Ta afera, zgodba o teh številkah je prišla ven ta teden, tega v zapisniku ni. Zapisnik je splošen, da je bil opravljen obisk in to je vse. V zapisniku ni nobenih številk, ničesar," je dejal Uranič. "Knovs ne sme zlorabljati za politične namene, ravno zato ker imamo dostop do tajnih podatkov. Članek, ko je sprožil to v medijih, je pokazal, da je NSi posegla v njihov poslovni krog." Uranič je ob tem še poudaril, da je danes vseh 15 ljudi, katerih telefonske številke so preverjali, izvedelo, da policija nad njimi ne izvaja neprikritih preiskovalnih ukrepov. "Danes so te osebe obveščene. Zdaj pa si predstavljajte, zaradi varnosti države, da je to številka nekega terorista. To so lahko kriminalne združbe, ki so danes izvedele, da jih ne preiskujejo."

Žakelj: Vrh policije je povezan z Gibanjem Svoboda

Žakelj je Uraniču odgovoril, da je eden osnovnih namenov ustanovitve Knovsa ravno nadzor obveščevalnih varnostnih služb in preprečitev, da bi nad državljani izvajale nezakonite kontrole. V Odmevih je znova je zatrdil, da za 15 telefonskih številk ni vedel. "Bomo pa na eni od naslednjih sej pojasnili vir, te številke je prinesel eden od od poslancev, ki je član Knovsa," je dejal Žakelj in vztrajal, da podatki o lastnikih številk niso prišli s strani Knovsa, temveč s stani policije. "In to je zaskrbljujoče, ker je vrh policije povezan z Gibanjem Svoboda." Predsednik Knovsa Žakelj je sicer najprej trdil, da so telefonske številke, ki naj bi jim prisluškovali, do Knovsa prišle anonimno. Uranič je odvrnil, da to zahteva sklic nujne seje Knovsa. "Zdaj pa moramo vedeti kdo je in bodo morali organi pregona to preučiti." Žakelj je potrdil, da bo po praznikih sklicana nujna seja Knovsa.

"Problem Knovsa je, da ni podprt z varnostnimi strokovnjaki, ki bi pomagali lažje izvajati nadzor. V različnem razumevanju zakonodaje ljudi, ki niso ravno strokovnjaki s tega področja, pride do napačnih korakov," je za Televizijo Slovenija dejal strokovnjak za varnostna vprašanja Denis Čaleta.

Žakelj in Uranič o uhajanju podatkov iz Knovsa v javnost

Kot član Knovsa, ki se je tudi udeležil nadzora na policiji v tem primeru, se je na seji DZ-ja oglasil tudi poslanec SD-ja Predrag Baković. Kot je dejal ob robu seje, ga očitki, ki so se pojavili v medijih, skrbijo in se deloma tudi že kažejo kot "pritrdilni".

Spomnil je, da so trije člani Darsa "priznali", da so podajali vloge na Knovs za preveritev, ali se jim nezakonito prisluškuje, sam pa teh vlog ni prejel. Zadeva je torej po njegovem mnenju lahko skrb vzbujajoča, hkrati pa tudi pojasnila predsednika Knovsa vzbujajo več vprašanj kot odgovorov.

Konkretnega nadzora sicer ni mogel komentirati, je pa dodal, da se "včasih razkrijejo informacije članom vladajoče koalicije, včasih pa tudi ne in se razkrijejo šele ob samem nadzoru," je dejal.