Prednostne naloge policije ostajajo gospodarska kriminaliteta, korupcija, nasilje v družini ... Foto: Bobo
Prednostne naloge policije ostajajo gospodarska kriminaliteta, korupcija, nasilje v družini ... Foto: Bobo

Tudi v letu 2012 prednostne naloge policije ostajajo gospodarska kriminaliteta, korupcija, nasilje v družini in kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, kjer so žrtve otroci.

Policija mora zlasti preiskovati najhujše oblike gospodarske kriminalitete, kot so kazniva dejanja lažnega stečaja, oškodovanja upnikov, poslovne goljufije, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in davčne zatajitve, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Usmeritve podlaga za letni načrt
Minister za notranje zadeve namreč do konca septembra policiji posreduje usmeritve in obvezna navodila za delo, pri čemer policija na podlagi prejetih usmeritev ministru posreduje v potrditev letni načrt dela policije, pojasnjujejo na ministrstvu.

Aleš Zalar je zato podal usmeritve, s katerimi je določil prednostne naloge policije, strateški nadzor nad spoštovanjem zakonitosti in varstva človekovih pravic ter smotrnost rabe materialnih in finančnih sredstev pri opravljanju policijskih nalog. Usmeritve sicer niso namenjene vsakodnevni obliki opravljanja policijskih nalog.

Poudarek tudi na socialni varnosti, sovražnem govoru ...
Prednostna naloga je tudi pregon kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, kjer mora policija okrepiti dejavnosti ter nadgraditi medresorsko sodelovanje na tem področju. Posvečati se mora tudi kibernetski kriminaliteti. Poseben poudarek naj bo namenjen preprečevanju in odkrivanju kaznivih dejanj, povezanih z objavo na svetovnem spletu, ki vsebujejo sovražni govor in druge oblike nestrpnosti ter ksenofobije.

Glede vzdrževanja javnega reda ter zmanjševanja nasilja in vandalizma mora policija krepiti proaktivno vlogo in usposobljenost policije pri obvladovanju množičnih shodov in varnostnih dogodkov na športnih prireditvah. Policija mora izvajati tudi ukrepe za zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami ter povečanje varnosti cestnega prometa. Analizirati mora stanje in temu prilagoditi ukrepe.

Policija mora biti organizirana tako, da omogoča učinkovito vodenje in izvajanje nalog. V okviru tega mora reorganizirati dežurne službe, analizirati učinke izvedene reorganizacije policije na državni in regionalni ravni in v skupnost usmerjeno policijsko delo, so še zapisali na ministrstvu.