V SMC-ju bi morali reference Markeževe bolje preveriti, je prepričan profesor na Filozofski fakulteti in politični analitik Igor Pribac. Foto: BoBo
V SMC-ju bi morali reference Markeževe bolje preveriti, je prepričan profesor na Filozofski fakulteti in politični analitik Igor Pribac. Foto: BoBo

Res je, da predsednik vlade sicer spoštuje svojo osebno zavezo volivcem, da bo ohranil visoke kriterije, vendar je vsaj v primeru Markeževe te kriterije na neki način spustil s tem, ko njenih referenc ni dobro pregledal pred samim imenovanjem.

politični analitik Igor Pribac
Novopečena ministrica je po dveh dneh dela zaradi dvomov o pristnosti njenega magistrskega dela, ki so se pojavili v medijih, predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila odstop, ta ga je sprejel. Foto: KPV
Miro Cerar, Janko Veber
Udarec za vlado bi bil še resnejši, če bi se tudi zgodba z ministrom Vebrom iztekla tako, da bi se iz vlade umaknil SD, opozarja Pribac. Foto: BoBo

Novopečena ministrica je po dveh dneh dela zaradi dvomov o pristnosti njenega magistrskega dela, ki so se pojavili v medijih, predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila odstop, ta ga je sprejel in v sporočilu za javnost za zdaj pojasnil le, da je odstop Markeževe sprejel zaradi "položaja, nastalega v zvezi z njenim magistrskim delom".

Glede konkretnega primera Pribac pravi, da ni povsem prepričan o tem, da je plagiat Markeževe že dejstvo, ki ga ni mogoče ovreči. Opozarja namreč, da so magistrsko delo za zdaj preverili le z računalniškim programom preverili in ugotovili, da se del besedila ujema z drugo diplomsko nalogo. "Toda, pozor, lahko sta oba avtorja citirala ali uporabila neki tretji vir," je pojasnil, zakaj sam še ne more trditi, da gre res za plagiat.

Dodaja pa, da bi avtorji sami morali vedeti, ali je po veljavnih standardih plagiatorstva v slovenski politiki to plagiat ali ne. Prav tako bi morali reference kandidatke za ministrico preveriti v stranki SMC, iz kvote katere je prišla Markeževa. Zato se mu zdi "res od sile, da je stranka - bolj kot kandidatka - zdrsnila na tem banalnem olupku".

Poudarja namreč, da se SMC-ju po odstopu Stanke Setnikar Cankar ni tako zelo mudilo. "Lahko bi si vzeli kakšen teden več in tudi te stvari temeljito preverili," je prepričan.

Sloves Markeževe vidi kot "morda celo nekaj dobrega"
Če iščeš kandidatko za upravljanje petih univerz in raziskovalnih inštitutov med ravnatelji delavskih univerz, se ti kaj takega verjetno lahko zgodi, pa je opozoril ob tem.

"Meni samemu in tudi širšemu univerzitetnemu krogu se zdi, da to, da je Markeževa nehala biti ministrica, še preden je to postala, ni nobena škoda. Samo po sebi je to morda celo nekaj dobrega za visokošolsko in raziskovalno sfero, način, kako se je to zgodilo, pa seveda ne," pravi Pribac, ki je prepričan, da bo stolček šolske ministrice zasedla bolj kompetentna oseba, kot je bila Markeževa, saj pod vprašaj postavlja njene reference za povezovanje visokega šolstva in gospodarstva.

Zamenjave ministrov so hud udarec za vlado
Odstop Markeževe pa je že tretji odstop v Cerarjevi vladi, če ne štejemo zamenjave Violete Bulc zaradi imenovanja za evropsko komisarko in še ne dokončane razrešitve Janka Vebra.

"Tri zamenjave ministrov v šestih mesecih po nastopu - pri tem, da je to konservativno štetje, ki bi ga lahko obrnili tudi tako, da bi številka nanesla pet zamenjav - so hud udarec za vsako vlado, ki jo večinoma sestavljajo ljudje brez političnih izkušenj," opozarja Pribac.

"To grozi z destabilizacijo dela vlade, zaupanje javnosti v vlado in Cerarja je zaradi vseh teh zamenjav omajano. Res je, da predsednik vlade sicer spoštuje svojo osebno zavezo volivcem, da bo ohranil visoke kriterije, vendar je vsaj v primeru Markeževe te kriterije na neki način spustil s tem, ko njenih referenc ni dobro pregledal pred samim imenovanjem," je še enkrat spomnil na spodrsljaj stranke SMC.

Na dnevnem redu vprašanje stabilnosti vlade
Dodal je, da bi bil udarec seveda še resnejši, če bi se tudi zgodba z ministrom Vebrom iztekla tako, da bi se iz vlade umaknil SD. "To, da se je ob sami aferi 'Vebercom' oglasil Janez Janša z zahtevo, naj premier na izglasovanje Vebrovega odstopa veže tudi zaupnico svoji vladi, je legitimna poteza opozicijskega voditelja, ki s tem seveda postavi novo tarčo. Ta tarča niso več posamezni ministri, ampak kar premier. Na dnevnem redu je torej vprašanje stabilnosti vlade," Pribac kaže na širšo sliko trenutnih razmer.

"Vprašanje za vse politične akterje in tudi širšo javnost je, kako se v tem položaju vesti, kaj izbrati. Moja osnovna trditev je, da je letni ritem predčasnih volitev poguben za mlado demokracijo, kakršna je slovenska. Morda si lahko privoščimo dvoletni cikel predčasnih volitev, nikakor pa ne enoletnega, zato menim, da bi bile odločitve, ki bi vodile v to, da bi prišli do takih predčasnih volitev zaradi tega, kar se je do zdaj zgodilo, slabe za Slovenijo," meni.

Res je, da predsednik vlade sicer spoštuje svojo osebno zavezo volivcem, da bo ohranil visoke kriterije, vendar je vsaj v primeru Markeževe te kriterije na neki način spustil s tem, ko njenih referenc ni dobro pregledal pred samim imenovanjem.

politični analitik Igor Pribac