Žlender zavrača Pojbičeve očitke. Foto: MMC RTV SLO
Žlender zavrača Pojbičeve očitke. Foto: MMC RTV SLO
Franc Pojbič
Franc Pojbič je bil v času prejšnje vlade imenovan za v. d. direktorja za varnost v prometu in za načelnika upravne enote Ribnica, vendar ga je zdajšnja vlada razrešila z obeh funkcij. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji v. d. direktorja agencije za varnost v prometu je tudi opozoril, da se je varnost na slovenskih cestah poslabšala, predvsem na račun večjega števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marjan Pojbič
Na izstop Franca Pojbiča iz SDS-a se je odzval tudi njegov brat Marjan, sicer poslanec stranke. "Brat Franc je sprejel odločitev, s katero se ne strinjam, z njo nimam nič in o njej sploh nisem bil obveščen," je zapisal Marjan Pojbič. Foto: BoBo
Pojbič nad agencijo za promet

Na Pojbičeve izjave se je odzval tudi predsednik sveta agencije Bojan Žlender. Po njegovih besedah so Pojbičeve navedbe smešne in za lase privlečene. Žlender je pojasnil, da je ustanovno sejo novega sveta agencije skladno s pooblastili sklical minister za infrastrukturo in prostor. Pojbič je med drugim navedel, da bi morala biti seja sveta po poslovniku sklicana vsaj pet dni pred sejo in ne isti dan, a Žlender je dejal, da to velja za sejo, ki jo skliče predsednik sveta in ne minister.

Ker vlada ni sledila predlogu sveta agencije v prejšnji sestavi, da za direktorja agencije imenuje Pojbiča, je moral svet agencije poiskati rešitev, je dejal Žlender. Vladi so zato predlagali novega v. d. direktorja, Igorja Velova, in se zavezali, da bodo takoj začeli postopke za izbor direktorja s polnim mandatom.

Med drugim je Pojbič opozoril tudi, da Velova na seji sveta ni bilo in da ni predstavil programa vodenja. Žlender na to odgovarja, da bo moral Velov pripraviti svojo vizijo dela agencije - če bo kandidiral za direktorja -, ko bo objavljen razpis.

Bo Pojbič moral pred sodnika?
Pojbič je o sredini seji sveta agencije tudi dejal, da gre "za čisto politično malverzacijo in konstrukt" Žlendra, ki da se prilagaja posamezni politiki, ker da želi preživeti ne glede na ceno. "Na take nizkotne izjave ne bi odgovarjal," se je odzval Žlender in poudaril, da bo moral Pojbič navedbe, ki "še zdaleč ne držijo", dokazati.

Obenem je Žlender trdno prepričan, da ne nosi nikakršne objektivne odgovornosti za napačno poslovanje, saj da so vse storili skladno z zakonodajo. Pojbič Velovu očita pomanjkanje zakonsko zahtevanih delovnih izkušenj, kot vodja ene izmed šol vožnje pa bi lahko bil tudi v konfliktu interesov.

Ni še vrgel puške v koruzo
A Velov je danes zatrdil, da delovne izkušnje ima in da izpolnjuje vse zakonske pogoje. Poudaril je, da s 14. avgustom ni več zaposlen "v nobeni šoli vožnje" in da sam konflikt interesov razume, ko nekdo opravlja dve službi hkrati. To, da prihaja iz te stroke, je po njegovih besedah normalno in celo prednost, saj zadeve pozna s terena.

Tudi Velov je dejal, da je njegovo imenovanje za v. d. direktorja agencije začasna rešitev in da ne bo mogel "delati revolucije", temveč nadaljeval stvari, ki potekajo. "Bi bil pa neiskren, če bi rekel, da me to direktorsko mesto ne zanima, ker v nasprotnem primeru ne bi dal na stran vsega, kar sem ustvarjal desetletja, in sprejel nov izziv," je še povedal. Možnosti, da bo za mesto direktorja kandidiral na razpisu, danes ni izključil niti Pojbič. "Morda bodo pa videli, da le imam hrbtenico in da znam delati," je dejal.

Prejšnja vlada je Franca Pojbiča za v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa imenovala tik pred iztekom svojega mandata, 15. februarja, in sicer za obdobje največ šestih mesecev. To pomeni, da se mu je mandat iztekel sredi avgusta, zdajšnja vlada pa ga tudi ni imenovala za direktorja, čeprav naj bi bil ta predlog že aprila poslan zdajšnjemu ministru za promet in infrastrukturo Samu Omerzelu.

Svet Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa pa je, kot že rečeno, na svoji seji prejšnji teden ministru za novega v. d. direktorja predlagal Velova in podal tudi predlog, da se ustavi postopek za imenovanje novega direktorja.

Agencija potrebuje korenite spremembe
Franc Pojbič je na tiskovni konferenci razložil svoje mnenje o razrešitvi kot tudi o neimenovanju za direktorja javne agencije. "Gre za to, da agencija potrebuje korenite spremembe. Začel sem s spremembami, in tega so se ustrašili v agenciji. Ocenjevalci ne bi mogli biti slabo učinkoviti," je povedal Pojbič. "Zbali so se tudi, da jih bom reorganiziral na način, da bodo izgubili svoje vrtičke na sedanjih lokacijah in si zato skočili v hrbet," je dodal.

Pojbič je tudi opozoril, da je agencija za varnost prometa zaradi svojih pristojnosti izpostavljena številnim korupcijskim tveganjem, saj ima zelo veliko pristojnosti, od homologacije vozil, tehničnih pregledov do preverjanja znanja kandidatov za voznike. V zadnjem času naj bi po Pojbičevih besedah policija evidentirala več kot 5.000 kaznivih dejanj na tem področju, ki so ga sicer za obdobje med letoma 2010 in 2012 pod drobnogled vzeli Durs, policija in inšpektorati.

Dotaknil se je tudi delovanja agencije in njenega proračuna. "Na agenciji za varnost prometa trošimo blizu 90 odstotkov proračuna za preverjanje kandidatov za voznike. Ali je 'core biznis' agencije?" je spraševal Pojbič. Po njegovem mnenju bi lahko najemali tudi zunanje izvajalce. Prav tako naj bi bilo veliko možnosti za zaslužek agencije, vendar so te možnosti prepustili drugim izvajalcem.

Po njegovih besedah gre preostalih deset odstotkov za materialne in druge stroške, za preventivo pa ne ostane skoraj nič. Del reorganizacije, ki si jo je zamislil, naj bi bilo ukinjanje nekaterih izpitnih centrov, saj tudi kadrovska sestava ne dopušča delovanja 16 izpitnih centrov po Sloveniji.

Izstop iz SDS-a zaradi utesnjenosti
Franc Pojbič je bil deležen velike pozornosti javnosti tudi zaradi javnega izstopa iz SDS-a in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. "Odkar sem prišel na agencijo, sem imel pečat SDS-a, pečat VSO-ja in pečat, da sem brat poslanca Marjana Pojbiča. Nobeno moje delo in rezultat nista bila pomembna," je pojasnil Pojbič, ki je dejal, da ima dolgoletno kariero v državni upravi in da so mu uradniški sveti pripisali oceno odlično.

"V stranki sem se skušal uveljaviti, deloval sem v odboru za obrambo, in dostikrat mojega dela niso upoštevali. V takšni stranki ne morem delati," je svoj izstop iz SDS-a komentiral Pojbič. Dodal je, da pač ne more delovati v neki skupini, kjer se počuti utesnjenega.

Od Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa je Pojbič pričakoval, da bo šlo za civilnodružbeno organizacijo. "To je danes vse nekaj drugega," je pripomnil in dodal, da tudi ni kriv, da je brat poslanca SDS-a, s katerim se po lastnih besedah sliši bolj poredko. "To je bilo nepošteno do mene in sem zaradi tega trpel," je še razodel.

Marjan Pojbič: "Brat sprejel odločitev, s katero se ne strinjam"
Na izstop Franca Pojbiča iz SDS-a pa se je danes odzval tudi njegov brat Marjan, sicer poslanec stranke. "Brat Franc je sprejel odločitev, s katero se ne strinjam, z njo nimam nič in o njej sploh nisem bil obveščen," je zapisal Marjan Pojbič.

Pojbič nad agencijo za promet