K slovesnosti so posebej povabili ljudi, ki menijo, da bi med žrtvami lahko bili tudi njihovi sorodniki. Foto: MMC RTV SLO
K slovesnosti so posebej povabili ljudi, ki menijo, da bi med žrtvami lahko bili tudi njihovi sorodniki. Foto: MMC RTV SLO
Huda Jama
V Hudi Jami so do zdaj odkrili med 200 in 300 posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Foto: Reuters
Spravna maša v Hudi jami

Mariborski nadškof koadjutor in apostolski administrator celjske škofije je dodal, da je bil grob žrtev povojnih pobojev tudi in predvsem grob molka.

"Pregrada skrivala grob molka"
100-metrska pregrada, ki je zapirala rov, naj bi zagotovila, da bi za vedno ostali zakopani v molk, da bi o njih nihče več ničesar ne izvedel, predvsem pa, da bi ta zločin nikoli ne prišel na dan, je prepričan Stres. Nadškof meni, da je naša domišljija preslabotna, da bi si lahko predstavljali, kaj vse se je z žrtvami dogajalo, preden so umrle.

Dve resnici in dve pravici
Ljudje so po Stresovih besedah zgroženi tudi nad okrutnostjo in sovraštvom tistih, ki so to zakrivili, "ki so si to izmislili, skrbno načrtovali in premišljeno izpeljali". Posebej je zgrožen, da je storilcem povojnih pobojev "seme sovraštva, prezira do drugih in nazorsko drugačnih, torej seme smrti" uspelo zasejati med ljudi, zaradi česar smo po njegovem mnenju "najbolj razdvojen narod v Evropi, sprt in razdvojen, z dvema resnicama, ki to ne moreta biti, in z dvema pravicama, ki sta to, če sta dve, pravici lahko še manj".

SŠK: Poziv k natančnemu evidentiranju grobišč
Slovenska škofovska konferenca od državnih ustanov pričakuje, da bodo glede evidentiranja in odkrivanja prikritih grobišč ter poprave krivic izpolnile svojo dolžnost. "Odkritje novega množičnega grobišča v rudniškem rovu v Hudi Jami je razkrilo strahoto revolucionarnega nasilja po koncu druge svetovne vojne in je pretreslo javnost. Kristjani smo poklicani, da pri procesu sprave sodelujemo in da za žrtve in njihove morilce molimo," so zapisali na spletni strani.

Mašne slovesnosti so se udeležili tudi murskosoboški škof Marjan Turnšek, mariborski pomožni škof Jožef Smej in koprski škof Metod Pirih. Poziv, naj v postnem času pripravijo spravno pobožnost v ta namen, pa gre tudi vsem drugim slovenskim župnijam. V imenu Hrvaške škofovske konference se je slovesnosti udeležil varaždinski škof Josip Mrzljak. Prisostvovali so ji tudi Janez Janša in Milan Zver (oba SDS) ter Ljudmila Novak (NSi).

Kot je znano, so v Hudi jami pri Laškem pred skoraj mesecem dni odkrili posmrtne ostanke od 200 do 300 ljudi. Identiteta žrtev še ni znana, med njimi pa naj bi bili poleg Slovencev tudi Hrvati.

B. R./ A. K. K.

Spravna maša v Hudi jami