Povezovanje inflacije s svetovnimi dogajanji in z uvedbo evra je predsednik ZSSS-ja označil za blef. Foto: RTV SLO
Povezovanje inflacije s svetovnimi dogajanji in z uvedbo evra je predsednik ZSSS-ja označil za blef. Foto: RTV SLO
Dražitve skrbijo ZSSS

Predsednik ZSSS je napovedal tudi, da bodo sindikati zaradi visoke inflacije že letos zahtevali popravke pri plačah. Utemeljevanje rasti cen hrane in nafte s svetovnimi dogajanji ali z uvedbo evra je za Semoliča "pogosto blef, da se skrije prave vzroke za nenormalni dvig inflacije v Sloveniji".

Zato bi po mnenju sindikata vlada morala odkriti prave vzroke inflacije, ki po Semoličevih besedah zagotovo ni nastala zaradi delavskih plač, in razumno ukrepati na področjih, kjer lahko.

Semolič ob tem vlado sprašuje, ali ni k pregrevanju povpraševanja prispevala sama (na primer z zadolževanjem za gradnjo cest) in ali pa se morda ni pravočasno odzvala, saj je znižala davke, ni pa znižala javnih izdatkov in s tem povečala agregatnega povpraševanja. Na te vzroke po Semoličevih besedah opozarjajo tudi številni ekonomisti.

ZSSS: Inflacija povezana z monopolizacijo
Med pomembnimi vzroki za podražitev hrane sta po prepričanju ZSSS-ja pomanjkanje konkurence in vertikalno povezanovanje v panogi. "Ni dobro, da so lastniki prehrambne industrije hkrati lastniki trgovinskih verig," je dejal Semolič in dodal, da je preveč monopolnega obnašanja.

Zlasti so se podražili kruh, mlečni izdelki, meso in elektrika, stanovanja, javni prevozi in vrtci. To, da so se nekateri življenjsko pomembni izdelki podražili celo za 10 in več odstotkov, bo najbolj prizadelo posameznike z najnižjimi dohodki: tiste, ki imajo podpovprečne in minimalne plače, ter upokojence in prejemnike socialne podpore.

Skupne zahteve za korekcijo plač
Semolič je sklepno napovedal, da bodo vse sindikalne centrale v začetku septembra oblikovale skupno platformo, na podlagi katere bodo zahtevali korekcijo plač na ravni države, ki bo imela, glede na letošnjo izkušnjo, inflacijo in produktivnost vgrajeno drugače.

Dražitve skrbijo ZSSS