Helena Javornik je bila pred dvema letoma že osumljena jemanja eritropoietina, vendar so jo nato oprostili. Foto: RTV SLO
Helena Javornik je bila pred dvema letoma že osumljena jemanja eritropoietina, vendar so jo nato oprostili. Foto: RTV SLO

"AZS po pisnem dogovoru z Mednarodno atletsko zvezo (IAAF) ne komentira omenjenega primera," je povedal predsednik AZS-ja Peter Kukovica. Kronen Zeitung je na svoji spletni strani zapisal, da bi bila lahko Javornikova 9. marca pozitivna po zmagi na polmaratonu na Dunaju.

Pumperjeva že suspendirana
Avstrijska atletinja Susanne Pumper, ki je takrat padla na dopinškem testu, je že suspendirana, poleg nje pa naj bi "grešila" še ena tuja tekmovalka. Ker je bila od tujk testirana le Javornikova, časopis domneva, da je "grešnica" prav ona.

V pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA je bil skrivnosten tudi predstavnik Avstrijske protidopinške komisije (ÖADC) Michael Mader: "Ne smem vam povedati, ali so bile na testu ena, dve, tri tekmovalke in ali je bil kateri od testov pozitiven. Teh podatkov vam ne smem razkriti."

Trenutno na pripravah v ZDA
42-letna Javornikova je na omenjenem tekmovanju s časom 1:11:55 za dve minuti in pol zaostala za svojim državnim rekordom, trenutno pa je na pripravah v ZDA in nedosegljiva za komentar. Na olimpijskih igrah v Pekingu namerava nastopiti v maratonu.

Štajerka je težke trenutke preživljala že v drugi polovici leta 2006, ko so ji po pozitivnem vzorcu A poskušali dokazati jemanje eritropoetina. Ker je bil izid B-testa precej drugačen, ji je AZS konec leta ukinil suspenz, njeno nedolžnost pa so potrdile tudi dodatne preiskave na IAAF-u. Javornikova je vseskozi dvomila o verodostojnosti testa in opozarjala na proceduralne napake.

M. R.