Miroslav Vodovnik je v Berlinu izpolnil svoja pričakovanja. V kvalifikacijah je za 4 cm popravil svoj letošnji najboljši dosežek. Tega je v finalu popravil še za 28 cm - z 20,50 je končal kot osmi. Foto: Reuters
Miroslav Vodovnik je v Berlinu izpolnil svoja pričakovanja. V kvalifikacijah je za 4 cm popravil svoj letošnji najboljši dosežek. Tega je v finalu popravil še za 28 cm - z 20,50 je končal kot osmi. Foto: Reuters
Primož Kozmus
Slovenski vrhunec SP-ja bo v ponedeljek, ko bo Primož Kozmus lovil medaljo v metu kladiva. Foto: EPA

Tako je to na svetovnih atletskih prvenstvih, obrambe naslovov so zahtevno opravilo, ki se mu je včasih bolje odreči. V soboto je naslov iz Osake branil samo Američan Reese Hoffa.

Suvanje krogle vrhunec uvodnega dne
Prav finale suvanja krogle je bil vrhunec prvega dne. Videli smo tekmo za športne užitkarje. Vrstni red se je menjal iz serije v serijo, od nastopa do nastopa. Samo v zadnji seriji je orjakom enostavno zmanjkalo moči. Prvih pet je kroglo sunilo krepko prek 21 metrov. Novi svetovni prvak Američan Christian Cantwel je sunil 2 cm prek 22 m.

Lep uspeh slovenskega rekorderja
Slovenski rekorder Miroslav Vodovnik je po neprespani noči iz kvalifikacij napredoval v finale dvanajstih, nato pa še v veliki finale osmih, s čimer se je dve leti po največjem uspehu kariere - šestem mestu na SP-ju v Osaki - uvrstil dve mesti nižje. Vsekakor lep uspeh za našega rekorderja, ki bi za sedmo mesto moral izenačiti svoj slovenski rekord izpred treh let.

Po 22 letih spet čez 22 metrov
Novi svetovni prvak Christian Cantwell, ki bo 30. septembra dopolnil 29 let, je po 22 letih prvi zmagovalec, ki mu je uspelo kroglo zalučati prek 22 metrov. To je na drugem SP-ju uspelo samo še Švicarju Wernerju Günthörju v Rimu. Usodo trikratnega svetovnega prvaka, ki je vrhunsko pripravljenost vzdrževal s kršenjem dopinških pravil, mu - jasno - niti približno ne privoščim. Tudi zato, ker tako vrhunski, vendar čisti izidi vračajo publiko na stadione.

Kozmusa spremljajo temperamentni navijači
Sinoči je bil veličastni olimpijski stadion napol prazen. Nimam podatkov o tem, ali bo bolj poln v ponedeljek popoldne, ko bo v finalu meta kladiva tekmoval za naslov svetovnega prvaka Primož Kozmus. Bo pa vzdušje zagotovo bolj prešerno. Na tribuni bo naš olimpijski prvak imel svoje najbolj zveste temperamentne navijače, ki so nase z razigranostjo in podobo opozorili že v kvalifikacijah.