Lewis Hamilton si je na ulicah Monte Carla zagotovil peti 'pole' v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Lewis Hamilton si je na ulicah Monte Carla zagotovil peti 'pole' v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je izpadel že v prvem delu kvalifikacij. Njegov moštveni kolega Felipe Massa je izpadel v drugem. Foto: Reuters
Nico Rosberg, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel
Najboljši trije dirkači s sobotnih kvalifikacij (z leve proti desni): Nico Rosberg, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. Foto: Reuters
Hamilton do 'pola' v Monte Carlu


Na kultnem dirkališču v kneževini je dober čas v kvalifikacijah izredno pomemben, tisti dirkač, ki osvoji 'pole', že v soboto naredi velik korak k zmagi na nedeljski dirki. Lani je najhitrejši čas dosegel Rosberg in dan pozneje tudi zmagal. Letos si je 'pole' privozil Hamilton.

Bottas izpadel že v prvem delu ...
Skozi prvo kvalifikacijsko sito se ob obeh marussiah ni uspelo uvrstiti še obema sauberjema, Marcusu Ericssonu in Felipeju Nasru, na presenečenje številnih pa je brez drugega dela kvalifikacij ostal tudi Valtteri Bottas z williamsom, ki je za vodilnim Rosbergom zaostal za slabi dve sekundi (+1,906).

... Massa pa v drugem!
Moštvo Williams je brez svojega dirkača ostalo tudi po drugem delu kvalifikacij, saj se v finalni del ni uspelo uvrstiti Felipeju Massi, ki je končal celo za Jensonom Buttonom (12.). Ob Buttonu so izpadli še Fernando Alonso - tega je ustavila tehnična okvara dirkalnika -, Nico Hülkenberg (Force India) in Romain Grosjean (Lotus). Prvič v letošnji sezoni se je v finalni del uspelo uvrstiti Sergiu Perezu (Force India).

Hamilton ni dovolil presenečenja
V finalnem delu je Hamilton hitro postavil stvari na svoje mesto, hitro je dosegel najhitrejši čas, ki ga je v drugem poskusu še izboljšal in si zagotovil peti 'pole' v letošnji sezoni. Rosbergu se je zadnji poskus ponesrečil, potem ko mu je pred prvim zavojem zablokiralo sprednje desno kolo. V drugo vrsto sta se uvrstila Vettel (Ferrari) in Daniel Ricciardo (Red Bull), v tretjo Daniil Kvjat (Red Bull) in Kimi Räikkönen (Ferrari).

Senna najuspešnejši v kneževini
Nesporni kralj dirke v Monte Carlu je legendarni Ayrton Senna, ki je v kneževini slavil šestkrat, od tega kar petkrat zapored (1989-1993)! Po zmago manj sta dosegla Graham Hill in Michael Schumacher, Alain Prost je v Monaku zmagal štirikrat. Od zdajšnjih dirkačev F1 imata več kot eno zmago le Alonso in Rosberg (2). Med konstruktorji je v Monte Carlu najuspešnejši McLaren s 15 zmagami, sledita mu Ferrari (8) in Lotus (7).

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Kvalifikacije/štartna mesta:      
 1. L. HAMILTON   Merc.   1:15,098
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +0,342
 3. S. VETTEL     Ferrari    0,751
 4. D. RICCIARDO  Red Bull   0,943
 5. D. KVJAT      Red Bull   1,084
 6. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    1,329
 7. S. PEREZ      Force Indi 1,710
 8. C. SAINZ ML.  Toro Rosso 1,848
 9. P. MALDONADO  Lotus      1,859
10. M. VERSTAPPEN Toro Rosso 1,995
11. R. GROSJEAN   Lotus           
12  J. BUTTON     McLaren         
13. N. HÜLKENBERG Force India     
14. F. MASSA      Williams        
15. F. ALONSO     McLaren         
16. F. NASR       Sauber          
17. V. BOTTAS     Williams        
18. M. ERICSSON   Sauber          
19. W. STEVENS    Marussia        
20. R. MERHI      Marussia        
                                  
Hamilton do 'pola' v Monte Carlu