Red Bull je v Jerezu presenetil s črno-belo kombinacijo novega dirkalnika RB11. Foto: Red Bull
Red Bull je v Jerezu presenetil s črno-belo kombinacijo novega dirkalnika RB11. Foto: Red Bull
Mercedes F1 FW06
Takole je videti Mercedesov dirkalnik F1 W06, s katerim želijo v Brackleyju ubraniti naslov dirkaškega in konstruktorskega prvaka. Foto: Mercedes
Sebastian Vettel
Uvodni dan testiranj v Jerezu je pripadel Sebastianu Vettlu. Foto: Ferrari

Štirikratni konstruktorski prvaki se letos niso odločili za komercialno predstavitev dirkalnika, niti se niso odločili za slovesnost, enostavno so na stezo poslali Daniela Ricciarda, za katerim so se obrnile vse glave. Namreč, tradicionalno modro barvo dirkalnika je zamenjala črno-bela kombinacija.

Večina novosti pod šasijo
Najbolj opazna sprememba v obliki dirkalnika je sprednji del šasije. V Milton Keynesu so se odločili za bolj sploščen nos dirkalnika, ki morda nekoliko spominja na ferrarija iz lanske sezone. Sicer pa je vodja inženirjev pri Red Bullu Rob Marshall pojasnil, da so v ekipi opravili kopico sprememb, ki bodo skoraj neopazne s prostim očesom. "Opravili smo nekaj sprememb na sprednjem delu dirkalnika, večino novosti pa je pod šasijo. Ugotovili smo, na katerih delih so potrebne izboljšave, trdo smo delali, da smo izpopolnili dirkalnik," je dejal Marshall.

Tudi pri Mercedesu pokazali novi dirkalnik
Dirkalnik je pred začetkom testiranja na dirkališču v Jerezu predstavil tudi aktualni konstruktorski prvak Mercedes, ki bo poskusil v novi sezoni ubraniti naslov s starim dirkaškim parom, Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom. Prve fotografije novega mercedesa F1 W06 so pricurljale na splet že med vožnjo v Silverstonu, tokrat so dirkalnik tudi uradno predstavili. "Za nas je bistveno, da se izmuznemo kompliciranju. Pričakovanja so po uspešni lanski sezoni zelo visoka, veliko ljudi nam napoveduje uspešno sezono. Sami se zavedamo, da ne smemo zaspati na starih lovorikah, to je še posebej pomembno v formuli ena, kjer se bomo udarili s tradicionalnimi moštvi, ki ne bodo zadovoljna, dokler ne zmagajo," je dejal izvršni (tehnični) direktor ekipe Paddy Lowe.

Uvodni dan v Jerezu obarvan rdeče
Prvi dan zimskih testiranj v Jerezu je pripadel Sebastianu Vettlu in Ferrariju. Nemec je odpeljal najhitrejši krog (1:22,620), drugi je bil s sauberjem Marcus Ericsson (+0,157), tretji Nico Rosberg z mercedesom (+0,718). Največ krogov je sicer odpeljal Rosberg, in sicer kar 157, Ericsson in Valtteri Bottas sta jih odpeljala po 73, Vettel je progo odpeljal 60-krat. Fernando Alonso z mclarnom ni bil veliko na progi, odpeljal je zgolj šest krogov, za najhitrejšim Vettlom pa je zaostal za debelih 18 sekund. Na testiranjih časi sicer niso najbolj merodajni ...

Prvi dan testiranj, časi:
 1. S. VETTEL    Ferrari 1:22,620
 2. M. ERICSSON  Sauber    +0,157
 3. N. ROSBERG   Mercedes   0,486
 4. D. RICCIARDO Red Bull   0,718
 5. V. BOTTAS    Williams   1,286
 6. C. SAINZ ML. Toro Rosso 2,707
 7. F. ALONSO    McLaren   18,118