Muhasto vreme je zaščitni znak dirk za VN Velike Britanije v Silverstonu. Foto: EPA
Muhasto vreme je zaščitni znak dirk za VN Velike Britanije v Silverstonu. Foto: EPA

Srečo imam, da imam navijače po vsem svetu - a zmagati pred domačim občinstvom je nekaj posebnega. Tudi letos imamo fantastičen dirkalnik, celo boljšega od lanskega. Ta proga bi mu morala biti pisana na kožo.

Lewis Hamilton
Silverstone
Proga v Silverstonu ima 17 zavojev - 10 desnih in 7 levih -, dirkači pa bodo morali odpeljati 52 krogov. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Alain Prost
Jim Clark in Alain Prost (na fotografiji) sta v Silverstonu dosegla največ zmag med dirkači - oba sta slavila po petkrat. Foto: EPA
Pred dvema letoma so največ pozornosti na dirki v Silverstonu požele razcefrane Pirellijeve gume. Foto: Reuters

Na domači dirki želimo doseči hat-trick uvrstitev na oder za zmagovalce na zadnjih dirkah. Ekipni duh je trenutno na vrhuncu. Upam, da bomo svoje navijače lahko razveselili z dobrim rezultatom in nadaljevali odlično formo zadnjih nekaj tednov.

Felipe Massa
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je lani dobil dirko za VN Velike Britanije. Foto: EPA

V dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno vodi Lewis Hamilton, ki ima pred moštvenim kolegom pri Mercedesu Nicom Rosbergom 10 točk prednosti (169:159). Tretji je Sebastian Vettel (Ferrari), ki je zbral 120 točk, četrti njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen (72 točk). S 67 točkami je na šestem mestu Valtteri Bottas (Williams).

Stavnica za VN Velike Britanije:
1. Lewis Hamilton (1,50)
2. Nico Rosberg (2,88)
3. Sebastian Vettel (11,00)
4. Kimi Räikkönen (26,00)
5. Valtteri Bottas (51,00)
6. Felipe Massa (67,00)
7. Pastor Maldonado (251,00)
8. Romain Grosjean (301,00)
9. Nico Hülkenberg (401,00)
10. Daniel Ricciardo (501,00)

Na veliki nagradi Velike Britanije sta največ zmag zbrala Jim Clark in Alain Prost, oba sta slavila po petkrat, drugi najuspešnejši je Nigel Mansell, ki je vknjižil zmago manj. Med konstruktorji je s 15 zmagami najuspešnejši Ferrari, ki ima zmago več od drugouvrščenega McLarna.

Hamilton: Hočem, da se Silverstone trese
Lewis Hamilton se rad spominja lanske dirke, ki jo je dobil pred navdušeno množico britanskih navijačev. "Občutkov z lanske dirke se ne da opisati. Dvigniti lovoriko pred številnimi zvestimi navijači je bilo nekaj najlepšega in to bo ostalo z mano za vedno. Srečo imam, da imam navijače po vsem svetu - a zmagati pred domačim občinstvom je nekaj posebnega. Tudi letos imamo fantastičen dirkalnik, celo boljšega od lanskega. Ta proga bi mu morala biti pisana na kožo. Fantje v tovarni si zaslužijo dober dirkaški konec tedna. Ob vihranju črno-bele kockaste zastave si želim, da bi se Silverstone dobesedno tresel," je dejal Britanec, ki je lani sicer drugič dobil dirko za VN Velike Britanije, potem ko mu je podvig uspel že leta 2008.

Massa želi nadaljevati dobro formo Williamsa
Ob težavah McLarna bo najmočnejši britanski konstruktorski adut Williams. Felipe Massa pričakuje nadaljevanje dobre forme, ki jo je moštvo iz grofije Oxfordshire prikazalo v zadnjih tednih. "Silverstone je odlična proga z dolgimi in hitrimi zavoji, ki bodo ustrezali karakteristikam našega dirkalnika. Na domači dirki želimo doseči hat-trick uvrstitev na oder za zmagovalce na zadnjih dirkah. Ekipni duh je trenutno na vrhuncu. Upam, da bomo svoje navijače lahko razveselili z dobrim rezultatom in nadaljevali odlično formo zadnjih nekaj tednov," je povedal Brazilec.

Druga najdaljša proga v formuli ena
Dirkališče v Silverstonu stoji na nekdanjem vojaškem oporišču iz 2. svetovne vojne. Dirkači formule ena morajo v enem krogu, ki je dolg 5,141 km, opraviti 17 zavojev, izmed katerih je 10 desnih in 7 levih. Proga je druga najdaljša v karavani formule ena, daljša je le v Spaju v Belgiji, kjer meri nekaj več kot 7 km. Dirkači bodo morali odpeljati 52 krogov oziroma 306,747 km. Najhitrejšega je lani odpeljal Mark Webber (1:33,401).

Formula ena v Silverstonu prvič l. 1950
Prvo dirko za svetovno prvenstvo v formuli ena za VN Velike Britanije so izpeljali leta 1950 v Silverstonu. Zmagal je Italijan Giuseppe Farina pred rojakom Luigijem Fagiolijem in Britancem Regom Parnellom (vsi Alfa Romeo). Dirko za VN Velike Britanije je v zgodovini začelo kar 142 britanskih dirkačev, domače slavje si je priborilo 16 dirkačev. Zadnji Britanec, ki je slavil v Silverstonu, je bil Hamilton (McLaren/Mercedes), ki je prvi ciljno črto prečkal leta 2008. Tedaj sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Nick Heidfeld (BMW Sauber) in Rubens Barrichello (Honda).

Hamilton lani zmagal po odstopu Rosberga
Lansko dirko za VN Velike Britanije je dobil Hamilton, potem ko je Rosberg odstopil. Drugi je bil Bottas, tretji pa Daniel Ricciardo. Dirko je zaznamovala grda nesreča Räikkönena v prvem krogu, zaradi česar se je po prekinitvi nadaljevala skoraj uro pozneje. "Leteči start" je najbolje izkoristil Hamilton, ki je hitro zapeljal za Rosberga, navdušila sta tudi Alonso in predvsem Bottas, ki sta dirko sicer začela iz ozadja. Odločitev o zmagovalcu je padla v 29. krogu, ko je Rosberg odstopil zaradi težav z menjalnikom, Hamilton pa je brez večjih težav vodstvo zadržal do konca dirke. "Občutki so v tem trenutku mešani. Tu imamo najboljše navijače, vi ste me gnali naprej," je po dirki dejal Hamilton.

Dirkači bodo v Silverstonu v petek ob 11.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone

Petek ob 11.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 15.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Srečo imam, da imam navijače po vsem svetu - a zmagati pred domačim občinstvom je nekaj posebnega. Tudi letos imamo fantastičen dirkalnik, celo boljšega od lanskega. Ta proga bi mu morala biti pisana na kožo.

Lewis Hamilton

Na domači dirki želimo doseči hat-trick uvrstitev na oder za zmagovalce na zadnjih dirkah. Ekipni duh je trenutno na vrhuncu. Upam, da bomo svoje navijače lahko razveselili z dobrim rezultatom in nadaljevali odlično formo zadnjih nekaj tednov.

Felipe Massa
F1 krog VN Velike Britanije
F1 krog VN Velike Britanije