Zmagovalni oder VN Madžarske: izredno veselje Marka Webbra, prešerno zadovoljstvo Fernanda Alonsa in mrki obraz Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Zmagovalni oder VN Madžarske: izredno veselje Marka Webbra, prešerno zadovoljstvo Fernanda Alonsa in mrki obraz Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Mark Webber
Mark Webber ni najbolje štartal, a se je nato s poznimi postanki in predvsem izredno hitrimi krogi odpeljal k šesti zmagi v karieri naproti. Foto: EPA
Štart VN Madžarske
Fernando Alonso je skušal po zunanji strani prehiteti Sebastiana Vettla, ki pa je bil ravno dovolj hiter, da je kot prvi prišel iz prvega ovinka. Foto: Reuters
Michael Schumacher (Mercedes)
Michael Schumacher je štirikrat v karieri slavil na Hungaroringu, tokrat pa se ni proslavil. Ob incidentu z Barichellom, si velja zapomniti tudi komentar Marka Webbra, ko je Avstralec prehitel Nemca za cel krog: "Kako to dobro dane!" Foto: Reuters
Mark Webber
Osvežilni šampanjec za začetek poletnih počitnic. Foto: Reuters
VN Madžarske: Webber zmagal četrtič v sezoni

33-letnik iz "tam spodaj" je bil na Hungaroringu pri Budimpešti razred zase in je vnovčil vso trenutno prednost Red Bulla. Webber si je s poznimi postanki in izredno hitrimi krogi na koncu privozil več kot 20 sekund prednosti pred najbližjim Fernandom Alonsom, za piko na i pa je prevzel tudi vodstvo v svetovnem prvenstvu, k čemur je prispeval tudi odstop Lewisa Hamiltona in nespametnost Sebastiana Vettla, ki je bil zaradi zadrževanja za varnostnim avtomobilom kaznovan z vožnjo skozi bokse.

Alonso ogrozil tudi Vettla
Ko so se ugasnile rdeče luči, je v ospredju najbolje štartal Fernando Alonso (Ferrari), ki je takoj prehitel Webbra in nato nevarno ogrozil tudi Vettla, ki pa je v 1. ovinku le uspel zapreti Španca. Na štartu se je izkazal tudi Rus Vitalij Petrov, ki je pridobil dve mesti, a ni dolgo zdržal pritiska Lewisa Hamiltona v boju za 5. mesto.

Varnostni avtomobil premešal karte
V času prvih menjav gum je v 16. krogu moral na stezo varnostni avtomobil, ker so morali odstraniti ostanke dirkalnika Adriana Sutila (Force India). Po dveh krogih se je "safety" umaknil, v vodstvu pa se je znašel Webber, ki pa ga je postanek še čakal. Medtem je prišlo do zmede v boksih, kjer je utrgalo slabo pritrjeno gumo Nica Rosberga. Leteča pnevmatika na srečo ni zadela nobenega izmed mehanikov ali dirkalnikov.

V 24. krogu se je končala dirka za vodilnega v svetovnem prvenstvu - Lewis Hamilton, ki je bil v tistem trenutku na 4. mestu, je nenadoma parkiral svojega McLarna ob robu dirkališča. "V prvem ovinku sem izgubil vso moč, mislim, da je odpovedal menjalnik. Tako je v motošportu, če ženeš motor do konca. Danes smo izgubili veliko točk," je Britanec pojasnil in obžaloval drugo "ničlo" v sezoni.

Kazen Vettlu zaradi zadržavanja
Zaradi prevelikega zaostajanja za varnostnim avtomobilom (več kot 10 dolžin dirkalnika) so komisarji Fie kaznovali Vettla z vožnjo skozi boks. Nemec je s tem manevrom ob umikanju varnostnega avtomobila priboril moštvenemu kolegu Webbru kar zajetno prednost, saj je za seboj zadrževal vso preostalo karavano formule ena. Na polovici dirke (po 35. krogu) je imel vodilni Mark Webber pred drugim Fernandom Alonsom že 16 sekund prednosti.

Presenečenje dneva Rus Petrov
Vettel je pritiskal na Alonsa, ki pa ga na zaprti madžarski progi ni mogel resneje ogroziti. V ozadju je še naprej z mirno in zanesljivo vožnjo presenečal Vitalij Petrov, ki je na koncu zasedel 5. mesto, kar je njegova uvrstitev kariere. Izkazal se je tudi Kamui Kobajaši, ki je štartal kot 23., na koncu pa je z devetim mestom prišel do dveh točk za svetovno prvenstvo.

Nespametna poteza "Schumija"
Tik pred koncem dirke je za najboljše prehitevanje dirke poskrbel Rubens Barichello, ki je v boju za 10. mesto in eno točko, na spektakularen način tik ob varnostni ograji na ciljno-štartni ravnini prehitel Michaela Schumacherja.

Kazen za "Schumija" in "srebrne" ter "rumene"
Fia je sedemkratnega svetovnega prvaka zaradi nevarnega manevra kaznovala z odvzemom 10 kvalifikacijskih mest na naslednji dirki formule ena. Obenem so komisarji Mercedes in Renault kaznovali s 50 tisoč dolarji kazni, "srebrne" zaradi malomarnosti ob nepritrjenem kolesu Nica Rosberga, "rumene" pa zaradi nevarnega zapuščanja boksov Roberta Kubice.

Sledijo poletne počitnice, naslednja dirka bo šele čez štiri tedne, ko bo v Spaju VN Belgije.

VN MADŽARSKE, Budimpešta

306,458 km (70 krogov po 4,381 km)

Končni vrstni red (po 70 krogih):    
1. M. WEBBER RedBull 1:41:05,571
2. F. ALONSO Ferrari +17,821
3. S. VETTEL RedBull 19,525
4. F. MASSA Ferrari 27,474
5. V. PETROV Renault 1:13,192
6. N. HULKENBERG Williams 1:16,723
7. P. DE LA ROSA BMW Sauber 1 krog
8. J. BUTTON McLaren 1 krog
9. K. KOBAJAŠI BMW Sauber 1 krog
10. R. BARICHELLO Williams 1 krog
11. M. SCHUMACHER Mercedes 1 krog

Odstop: Algeusuari, Sutil, Rosberg,
Hamilton, Kubica

Skupni vrstni red (12/19):

Vozniki:
1. M. WEBBER Red Bull 161
2. L. HAMILTON McLaren 157
3. S. VETTEL Red Bull 151
4. J. BUTTON McLaren 147
5. F. ALONSO Ferrari 141
6. F. MASSA Ferrari 97
7. N. ROSBERG Mercedes 94
8. R. KUBICA Renault 89
9. M. SCHUMACHER Mercedes 38
10. A. SUTIL Force India 35

Moštva:
1. RED BULL 312
2. McLAREN 304
3. FERRARI 238
4. MERCEDES 132
5. RENAULT 106


VN Madžarske: Webber zmagal četrtič v sezoni