Foto:
Foto:
So italijanski vojaki vedeli za zlorabe v iraških zaporih?

Blair, ki je govoril pred poslanci spodnjega doma biritanskega parlamenta je dejal, da so že začeli preiskovati vse obtožbe na račun britanskih vojakov, navedene v poročilu Rdečega križa, ki je bilo v ponedeljek objavljeno na spletu.

Blair je še poudaril, da ni sicer nobenega trdnega dokaza, ki bi kazal na sistematične zlorabe iraških ujetnikov v zaporih pod britanskim nadzorom. Zato meni, da so fotografije, ki predstavljajo edini dokaz, skoraj gotovo ponarejene.

Italijani niso vedeli za zlorabe
Italijanski obrambni minister Antonio Martino je v parlamentu zatrdil, da vlada v Rimu ni vedela za zlorabe ujetnikov v Iraku.

Martino pojasnjuje, da vlada ni nikoli prejela informacij o zlorabah, ne od Mednarodnega odbora Rdečega križa ne od katerega drugega vira. Podobno sporočilo je v javnost poslalo tudi vodstvo italijanskih karabinjerjev.

S tem so italijanske oblasti zanikale obtožbe žene pokojnega italijanskega vojaka Massima Bruna, ki je dejala, da so v italijanski vojski vedeli za zlorabe zapornikov v Iraku, in dodala, da je zapor Abu Graib obiskal tudi njen mož, ki je videl gole zapornike.

Žena pokojnega italijanskega vojaka Pina Bruno je namreč dejala, da so v italijanski vojski vedeli za zlorabe zapornikov v iraških zaporih. Pojasnila je, da je njen mož videl gole in hudo poškodovane ujetnike. Hkrati je izrazila prepričanje, da so bili italijanski generali seznanjeni z mučenji. Pino Bruno naj bi še ta teden zaslišal vojaški državni tožilec Antonio Intelisano, ki je pristojen za preiskavo okoliščin napada na sedež Italijanov v Nasiriji.

Trditve Brunove so zanikali tudi italijanski karabinjeriji in dodali, da v italijanski vojski zagotovo niso vedeli za zlorabe iraških zapornikov.