Kapetan Žiga Pance in Sebastien Piche se veselita visoke zmage v Kranju. Foto: SŽ Olimpija
Kapetan Žiga Pance in Sebastien Piche se veselita visoke zmage v Kranju. Foto: SŽ Olimpija

Iz Ljubljane je prišel avtobus navijačev Olimpije, ki so že pred tekmo poskrbeli za pravo vzdušje. Vstopnic na dan tekme niso prodajali, saj so vse ekspresno pošle. Toliko gledalcev še nikoli ni bilo nagnetenih v dvorani Zlato polje, ki pa žal ni primerna za take tekme. Ima le tri vrste sedežev, gledalci pa so stali eden ob drugem. Ledena ploskev je precej premajhna. Pokrito drsališče so zgradili leta 2007, a ga je klub že zdavnaj prerasel.

Triglav je v sezoni 2002/03 osvojil naslov državnega prvaka med mladinci, ko je Žiga Pavlin dosegel odločilni zadetek v Tivoliju, kapetan je bil Andrej Tavželj, trener pa Gorazd Drinovec.
Že v Jugoslaviji je Triglav v letih 1980, 1983 in 1986 osvojil naslov prvaka v 2. zvezni ligi, a ni izpolnil pogojev za napredovanje zaradi premalo finančnih sredstev.

Predsednik Ahačič navdušen
Težave so se nadaljevale tudi v samostojni Sloveniji in letošnja sezona je vsekakor najuspešnejša v zgodovini kluba. Prvega nastopa v finalu v Kranju nikoli ne bodo pozabili, predsednik Jurij Ahačič je bil navdušen. Razlagal je številne anekdote iz preteklosti. Sobota zvečer je bila zanj in za njegove sodelavce pravi praznik. Polna dvorana, številni predstavniki medijev in poln prostor za pomembne goste (takega nima večina ekip v Ligi IceHL) so pokazatelj, da je bila to res največja tekma v zgodovini kluba.

Poraz z 0:7 nikogar ni preveč motil, saj Kranjčani ostajajo na realnih tleh in se zavedajo, da je Olimpija na najvišjem nivoju v zadnjih desetih letih. Zmaji so bili blizu polfinala Lige IceHL in klub deluje profesionalno na vseh nivojih. Predsednik Miha Butara, generalni sekretar Mark Sever in njegov predhodnik Dušan Lepša so se zapletli v pogovor z vodstvom kranjskega kluba.

Anže Terlikar je prava ikona kluba in velik vzor za mlade igralce. Večini bi lahko bil oče, saj je polovica igralcev rojena po letu 2000. Foto: HK Triglav
Anže Terlikar je prava ikona kluba in velik vzor za mlade igralce. Večini bi lahko bil oče, saj je polovica igralcev rojena po letu 2000. Foto: HK Triglav

Terlikar: Težko konkuriramo Olimpiji
Anže Terlikar je vsekakor najbolj zveneče ime v ekipi Triglava. Novembra bo dopolnil že 42 let in še vedno je v odlični telesni pripravljenosti. Zelo temeljito se kondicijsko pripravlja.

"Nisem si mislil, da bomo igrali v finalu. Olimpija je igrala prvi del DP-ja z mlado ekipo in mi smo bili boljši. Jeseničani so bili suvereno prvi, Olimpija pa četrta. Izšlo se je po naših željah, v polfinalu pa smo premagali Slavijo," je razplet rednega dela DP-ja ocenil veteran.

"V finalu težko konkuriramo Olimpiji, ki igra v veliko bolj kakovostni ligi. Lepo je bilo igrati pred polnimi tribunami. To je velika zgodba za nas. Tak dogodek je za naše mlade igralce res nekaj posebnega, morda ga nikoli več v življenju ne bodo doživeli. Morda bi si zaslužili en gol za spodbudo. V finalni seriji bomo le še uživali, v Tivoliju nimamo več veliko za izgubiti. Čaka nas nato še obračun s Slavijo v finalu Lige IHL," je razmišljal Terlikar.

Po vsaki sezoni želi končati kariero, a si hitro premisli
Vsi igralci seveda želijo narediti korak naprej: "Zaslužili bi si boljšo dvorano. Za vse kategorije bi bila to velika pridobitev. Alpsko ligo bi lahko igrali tudi v tej dvorani, čeprav se nihče ne bi branil nove."

V bogati karieri je osvojil šest naslovov državnega prvaka z Jeseničani (2005, 2006, 2008, 2009, 2010 in 2015). Deset let že igra v Kranju. "Vsako sezono na koncu rečem, da bom končal kariero, a vedno znova pridem na začetek priprav."

Drinovec: Za nas je bil izjemen uspeh že uvrstitev v finale
Trener Gorazd Drinovec ni bil pretirano razočaran, saj je razlika v kakovosti ekip prevelika.
"Zavedali smo se, da je Olimpija profesionalno moštvo, ki je boljše v vseh elementih igre. Med tednom smo se pripravili na tekmo, naredili smo videoanalizo. V prvi tretjini smo zelo dobro zaprli poti do naših vrat. V drugi tretjini smo bili nepozorni in Olimpija je to takoj kaznovala. Večina teh igralcev je prvič igrala pred tako velikim številom gledalcev na domačem ledu. Nekaj bremena je bilo, a to je bila predvsem spodbuda."

Triglav se je znova uvrstil v finale Lige IHL. Prva finalna tekma proti Slaviji bo v soboto.
"Za nas je bil izjemen uspeh že uvrstitev v finale. To nam je uspelo prvič v zgodovini kluba. V Tivoliju je veliko igrišče in skušali se bomo bolje upirati. Želim si, da bodo naši navijači prišli v Ljubljani. Čaka nas še finale Lige IHL v soboto proti Slaviji. Čaka nas derbi s tradicionalnimi tekmeci."

Gledalci v dvorani Zlato polje so stali v več vrstah. Del tribune, kjer so bili privrženci Triglava, je bil nabito poln.
Gledalci v dvorani Zlato polje so stali v več vrstah. Del tribune, kjer so bili privrženci Triglava, je bil nabito poln.

Nimajo pol milijona evrov za Alpsko ligo
V Alpski ligi nastopajo številne ekipe, ki so manj kakovostne od Triglava. Predvsem druge ekipe Dunaja, Linza in Salzburga so prikovane na dno lestvice.

"Naš cilj je prehod na višjo raven, ko bomo imeli boljšo dvorano. Igralci hodijo na fakultete in v službe. V Alpski ligi so tekme tudi med tednom. Kar nekaj fantov ne bi moglo igrati v Alpski ligi. Glavni razlog je finančni, saj klub potrebuje okoli pol milijona evrov. Trenutno tega nimamo," je položaj zelo realno ocenil 50-letni strokovnjak.

Šivic navdušen nad pristopom
Po porazu na sedmi tekmi v Beljaku prejšnji torek je imel Mitja Šivic težko nalogo. Nikoli ni lahko preklopiti misli na državno prvenstvo po koncu Lige IceHL. Italijani igrajo končnico DP-ja konec januarja in morda bi bilo to idealno tudi za Slovenijo, saj je takrat vse ekipe sredi tekmovalnega ritma.

"V četrtek smo se zmenili, da bomo naslednje tri dni pravi. Četrtkov in petkov trening sta bila odlična. Tokrat sem navdušen nad pristopom, od prve do zadnje minute smo bili na prstih. Kakovost je seveda na naši strani, a odnos je bil pravi. Zelo odgovorno smo igrali, veliko drsali in dobivali dvoboje. Še enkrat bo treba ponoviti tako predstavo," je povedal trener zmajev.

V torek seveda želi končati sezono z dvojno krono: "Mislim, da smo odigrali še precej bolj resno kot na prvi polfinalni tekmi DP-ja na Jesenicah. V Kranju je majhna ledena ploskev velika prednost za gostitelje. Upam, da bodo v torek navijači lepo napolnili Tivoli."

Tomaž Trelc je zbral 49 obramb. Razmerje v strelih na vrata je bilo 15:56. Foto: SŽ Olimpija
Tomaž Trelc je zbral 49 obramb. Razmerje v strelih na vrata je bilo 15:56. Foto: SŽ Olimpija

Tudi Leclerc zelo motiviran
Tuji hokejisti so igrali zelo zavzeto. Sebastien Piche je navdušil z dvema močnima streloma od daleč. Guillaume Leclerc se je izkazal z dvema goloma in dvema podajama. Francoz je bil vedno na pravem mestu in znova je potrdil, da je bil najboljši tujec v Tivoliju v letošnji sezoni. To so opazili tudi številni avstrijski klubi ...

"Pripravili smo se na tekmo, naredili smo videoanalizo tekem Triglava. Murphy je zbolel in ni treniral, Bastien Maia pa je manjkal, ker je dobil prednost Anže Ropret. Tujci so se res izkazali. Piche je odigral zelo dobro, z Leclercom sva se pogovorila. Proti Jesenicam ni bil vedno pravi, tokrat pa je odigral zelo dobro. Erving na vsaki tekmi odigra profesionalno," je še dodal Šivic.

Piche še čaka klic vodstva kluba
34-letni Piche je pet sezon igral za Linz, leta 2014 pa je osvojil naslov prvaka z Bolzanom, ko je na na peti tekmi v Salzburgu odločilni zadetek v podaljšku dosegel Žiga Pance.

"To je bil velik izziv. Spoštovali smo tekmece, ki so igrali dobro, predvsem vratar Trelc se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami. Mi smo odigrali zelo profesionalno. Po porazu v Beljaku smo si zbistrili glave, pet dni odmora je prišlo zelo prav. Naš cilj je dvojna domača krona, tega se zavedamo že od začetka sezone. Prav nič ne bomo popuščali v torek," je napovedal kanadski branilec.

Zdaj seveda že potekajo pogovori za naslednjo sezono. Piche še čaka na klic: "Ne vem še, če se bo vrnil naslednjo sezono. Čakam, da zazvoni telefon. Nisem še imel pogovorov z vodstvom kluba."

Pance: Pristop na ravni tekem Lige IceHL
"Začetek take tekme je težek. Pristop je bil na ravni tekem Lige IceHL. Zavedali smo se, da ima Triglav prednost domačega ledu, igrišče je precej manjše. Vsak izgubljeni plošček je lahko usoden. Ni prvič, da smo igrali na takem igrišču. Izkoristili smo njihove napake, predvsem v drugi tretjini smo bili učinkoviti. Zdaj bomo naredili vse, da bo v torek konec sezone z našim naslovom. Po dolgi sezoni si želimo počitek," je pojasnil kapetan Žiga Pance.

Le simboličnih 1,50 evra za zadnjo klubsko tekmo sezone v Tivoliju
V torek ob 18.00 bo v Tivoliju druga finalna tekma, ki bo zelo verjetno tudi zadnja v tej sezoni državnega prvenstva. Cena vstopnice je le 1,50 evra in to je lepa priložnost, da je dvorana lepo napolnjena. Olimpija je odigrala najboljšo sezono v zadnjih desetih letih, Triglav pa je presegel vsa pričakovanja.