Kanadčani so v velikem slogu opravili z vsemi tekmeci na Češkem. Foto: EPA
Kanadčani so v velikem slogu opravili z vsemi tekmeci na Češkem. Foto: EPA
Sidney Crosby
Kapetan Kanade Sidney Crosby je postal 27. član elitnega trojnega zlatega kluba. Stanleyjev pokal je s Pittsburghom osvojil leta 2009, olimpijsko zlato v Vancouvru in Sočiju, zdaj pa je postal še svetovni prvak. Foto: EPA
Cody Eakin
Cody Eakin se je v 19. minuti odlično znašel pred vrati. Foto: EPA
Tyler Ennis
Tyler Ennis je izza vrat presenetil Sergeja Bobrovskega. Foto: Reuters
Hokejisti ZDA
Hokejisti ZDA se veselijo brona. Foto: EPA

Za Kanado je to prvi naslov po letu 2007 in 25. v zgodovini. Rusiji ni uspelo ubraniti naslova iz Minska oziroma dopolniti zbirke medalj še s peto zlato v zadnjih sedmih letih. O premoči Kanade govorijo tudi streli na vrata (37:12)!

Najkoristnejši igralec prvenstva (MVP) : Jaromir Jagr (Češka)
Najboljši vratar:
Pekka Rinne (Finska)
Najboljši branilec:
Brent Burns (Kanada)
Najboljši napadalec:
Jason Spezza (Kanada)


Eakin edini strelec v uvodni tretjini

V uvodni tretjini so imeli Kanadčani pobudo (streli na vrata 15:5). Cody Eakin je v 19. minuti kronal premoč, plošček se je od njega pred vrati srečno odbil v mrežo.
Rusi v drugi tretjini kot razbita vojska
V drugi tretjini je na 2:0 povišal Tyler Ennis po lepi akciji izza vrat. Sergej Bobrovski je bil nepozoren. Kanadčani so se razleteli po ledeni ploskvi. Sidney Crosby je v 28. minuti poslal plošček pod prečko po sijajni podaji Jordana Eberleja izza vrat. Rusi so delovali kot razbita vojska. Le 43 sekund zatem je Tyler Seguin po izjemni podaji Clauda Girouxa zadel za 4:0. Čeprav Bobrovski pri nekaterih golih ni najbolje posredoval, ga v ruski ekipi niso zamenjali. Razmerje v strelih na vrata v drugi tretjini je bilo neverjetnih 14:1.
Malkin dosegel častni gol
Zadnja tretjina je bila le še formalnost. Deset minut pred koncem je bilo že 6:0 in nebogljena Rusija se je nevarno bližala izidom nekaterih tekmecev Kanade iz predtekmovanja in četrtfinala (Avstrija 1:10, Nemčija 0:10, Belorusija 0:9). V 49. minuti je ob prednosti igralca več zadel Giroux, Nathan MacKinnon pa je minuto zatem povišal na 6:0. Častni gol je prispeval Jevgenij Malkin v 53. minuti.

Češka brez medalje na domačem prvenstvu
Hokejisti ZDA so osvojili bronasto medaljo. V malem finalu so premagali Češko s 3:0. Američani so imeli v vratih Connorja Hellenbuycka, ki se na SP-ju že velikokrat izkazal.

Američani so gradili na zanesljivi obrambni igri, zaupali vratarju in čakali na svoje priložnosti. Prvo so dočakali sredi uvodne tretjine, ko je zadel Nick Bonino, drugo pa je spretni Trevor Lewis spremenil v gol dobro minuto pred koncem uvodne tretjine.

Podobno je bilo tudi v nadaljevanju. Čehi so se trudili, imeli tudi nekaj smole ob vratnici Jana Kolarja, zadetek bi jih vrnil v igro, a so sodniki po ogledu posnetka ocenili, da plošček ni bil čez črto. 50 sekund pred koncem druge tretjine je končni izid postavil Charlie Coyle.

V zadnji tretjini so Američani spretno branili veliko prednost, Hellenbuyck je bil nerešljiva uganka, spravljal je v obup veliko večino 15.000 gledalcev v O2 Areni. Čehi so pred koncem poskusili še brez vratarja Ondreja Paveleca, kar pa ni prineslo niti častnega gola.

Američani so drugič v treh letih prišli do brona na SP-ju, Čehom pa je že drugič v nizu zmanjkal zadnji korak za medaljo, saj so tudi lani v Minsku izgubili boj za bron.

Jagr se je dokončno poslovil od reprezentance
Najkoristnejši igralec prvenstva Jagr je po zadnji tekmi napovedal konec kariere v reprezentanci. Za takšen korak se je zdaj 43-letni napadalec sicer odločil že lani, pa si je pred letošnjim SP-jem na domačem ledu premislil. Slovo naj bi bilo tokrat dokončno. Ljubljenec občinstva v Pragi, ki mu je na vseh tekmah namenjalo stoječe ovacije, prav Jagr pa je bil tudi junak četrtfinalne tekme s Finsko, je dejal, da si ne bi mogel želeti lepšega načina za slovo.

Za Florido bo še igral
"Končati reprezentančno pot doma, v svoji državi, pred tako čudovitimi navijači, to je nekaj posebnega," je poudaril Jagr. Hokej bo še igral. Nenazadnje je podaljšal pogodbo s Florido v Ligi NHL še za eno leto. "Še vedno imam nadvse rad hokej. Je pa včasih naporno, ko tekmuješ proti 20 let mlajšim igralcem," je še dodal Jagr in napovedal, da v nobenem primeru ne namerava potovati na SP naslednje leto v Rusijo.

Finale, Praga:
KANADA - Rusija
6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
17.383; Eakin 19., Ennis 22., Crosby 28., Seguin 29., Giroux 49., MacKinnon 50.; Malkin 53.

Za 3. mesto:
ZDA - Češka
3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Bonino 8., Lewis 19., Coyle 40.




Svetovni prvaki v zadnjih 20 letih:
1995 Stockholm: Finska
1996 Dunaj: Češka
1997 Helsinki: Kanada
1998 Zürich: Švedska
1999 Oslo: Češka
2000 St. Peterburg: Češka
2001 Köln: Češka
2002 Göteborg: Slovaška
2003 Helsinki: Kanada
2004 Praga: Kanada
2005 Dunaj: Češka
2006 Riga: Švedska
2007 Moskva: Kanada
2008 Quebec/Halifax: Rusija
2009 Bern: Rusija
2010 Köln: Češka
2011 Bratislava: Finska
2012 Helsinki/Stockholm: Rusija
2013 Stockholm/Helsinki: Švedska
2014 Minsk: Rusija
2015 Praga/Ostrava: Kanada