Paolo Bettini je bil kar malce presenetljivo v šprintu močnejši od Erika Zabla. Foto: Reuters
Paolo Bettini je bil kar malce presenetljivo v šprintu močnejši od Erika Zabla. Foto: Reuters
Uroš Murn
Če Rodriguez ne bi zaprl Uroša Murna, bi se lahko Novomeščan uvrstil še kakšno mesto višje. Foto: RTV SLO
Zmagovalni oder cestne dirke: Paolo Bettini (v sredini), Erik Zabel (desno) in Alejandro Valverde.
Zmagovalni oder cestne dirke: Paolo Bettini (v sredini), Erik Zabel (desno) in Alejandro Valverde. Foto: Reuters
Paolo Bettini
Paolo Bettini je številnim lovorikam dodal še mavrično majico za naslov svetovnega prvaka, ki jo bo nosil do naslednjega svetovnega prvenstva v Stuttgartu. Italijansko himno je odpel zelo čustveno. Foto: Reuters

32-letni italijanski mojster enodnevnih kolesarskih dirk, ki je med drugim tudi olimpijski prvak, je tako osvojil še zadnjo manjkajočo lovoriko. Slovenci so taktično odlično opravili svoje delo in imeli do polovice zadnjega kroga še vso šesterico v glavni skupini. Plod dobrega sodelovanja je sedmo mesto Uroša Murna. Gre za četrto najboljšo slovensko uvrstitev na cestnih dirkah svetovnega prvenstva.

Valverde prezgodaj začel šprintati
Po 265 kilometrih ozkih cest je "čriček", ki je bil že prej med najvidnejšimi v karavani, opravil z nemškim šprinterskim asom Erikom Zablom in Špancem Alejandrom Valverdejem, ki se je prvi pognal v divji šprint. Bettini je očitno izbral pravi trenutek in Italijani imajo po Mariu Cipolliniju (2002) spet svetovnega prvaka, njegovo zlato pa je tudi edina italijanska medalja na letošnjem prvenstvu.

Ubežniki že 16 minut spredaj
Preostali se v zadnjih metrih niso uspeli vključiti v boj za medaljo. Razočarani so Avstralci in Belgijci. Po pričakovanju je bilo kar nekaj pobegov. Ducat kolesarjev si je privozilo že zajetnih 16 minut prednosti. Glavnina se je ob pobudi Avstrijcev in Nizozemcev pravi čas zganila in ubežnike, med katerimi ni bilo favoritov, ujela tri kroge pred ciljem. Skupno so morali kolesarji prevoziti 12 krogov po dobrih 22 kilometrov.

Zadel ob ograjo in skoraj padel
Bettini, ki se je s Zablom in Valverdejem od glavnine odlepil na zadnjem ovinku slab kilometer pred ciljem, je bil zadnja leta že kar obseden z mavrično majico: "Trdo smo garali vso dirko in kar ironično je, da je odločil zadnji ovinek. Vedel sem, da moram tvegati. Z ramo sem zadel ob ograjo in se bal, da bom padel. Sledil je moj najdaljši šprint v karieri. Premagati Zabla in Valverdeja je sijajno. Zdaj sem zmagal na vseh enodnevnih klasikah z izjemo Dirke po Flandriji. Tudi za to bo še čas."

Murn pred branilcem naslova
"Zadovoljen sem! Dirka je bila zelo hitra. Počasna sta bila le tista kroga, ko so ubežniki ušli. Zadnjih pet krogov je šlo vedno hitreje. Po Vuelti sem šest dni dobro počival. Na začetku tedna sem bil še malo skeptičen, danes pa sem se dobro počutil. Peto mesto je bilo na dosegu, več ne, a me je Rodriguez zaprl in sem moral upočasniti," je povedal slovenski junak Uroš Murn, ki je premagal tudi Toma Boonena.

 
Cestna dirka, 265,2 km:   
  1. P. BETTINI        ITA     6:15:36
2. E. ZABEL NEM isti
3. A. VALVERDE ŠPA čas
4. S. SANCHEZ ŠPA +0:02
5. R. McEWEN AVS vsi
6. S. O'GRADY AVS
7. U. MURN SLO
8. A. BOČAROV RUS
9. T. BOONEN BEL isti
10. V. GUSEV RUS
11. B. EISEL AVT
12. N. SÖRENSEN DAN
... čas
32. G. ŠTANGELJ SLO
46. T. VALJAVEC SLO 0:15
77. B. BOŽIČ SLO 2:02
85. M. MUGERLI SLO 6:19
106. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas