Veselje Jonasa Bokeloha, ki je bil najmočnejši v sprintu. Foto: EPA
Veselje Jonasa Bokeloha, ki je bil najmočnejši v sprintu. Foto: EPA
Polona Batagelj
Najboljša Slovenka je bila Polona Batagelj na 45. mestu. Foto: MMC RTV SLO

Slovenec Izidor Penko, ki je zasedel šesto mesto.

Bokeloh je 127,4 kilometra dolgo preizkušnjo dobil po ciljnem sprintu. Srebrno odličje je osvojil Rus Aleksandr Kulikovsi, bron pa Nizozemec Peter Lenderink. Pred Penkom sta bila še Italijan Edoardo Affini in Danec Magnus Klaris. Bokeloh je bil sicer med ubežniki, ki jih je glavnina ujela, toda odlično se je opomogel in bil najmočnejši v sprintu 32 kolesarjev. V zadnji kilometer je kot prvi prišel Švicar Gino Meader, ki je pobegnil zasledovalcem na zadnjem vzponu na Mirador. Nato ga je ujel Rus Stepan Kurianov, vendar pa kolesarjema pobeg ni uspel in glavnina ju je še pred ciljem ujela. Na koncu je tako odločil sprint, kjer je v zadnjih 200 metrih Nemec pokazal izvrstno pripravljenost.

"Že zbudil sem se s pričakovanjem, da bo dirka težka in bo treba dati vse od sebe. Bilo je tako, a ohranil sem mirne živce. V zadnjem mesecu ali dveh sem dokazal, da se lahko kosam z najboljšimi. Iz prejšnjih rezultatov sem potegnil mirnost. To je bilo zelo pomembno. Če bi bil živčen, bi izgubljal energijo in že krog pred koncem bi tako lahko rekel, da je konec," je za Val 202 povedal Penko, ki je predtem treniral tudi alpsko smučanje. "Na žalost mi je kolajna ušla za nekaj mest. Če bi bila proga nekoliko zahtevnejša, bi lahko govorili tudi o medalji. Vendar pustimo to, tudi s tem mestom sem zadovoljen," je še dodal Penko, ki je pohvalil tudi reprezentančne kolege za pomoč na dirki. Nastopili so še Žan Jerkič, ki je bil 62., Gorazd Per, ki je bil 89., in Matic Veber, ki je zasedel 90. mesto. Luka Čotar in Jon Božič sta odstopila.

"Mislil sem, da bo prišlo do sprinta med ubežniki, zato sem jim tudi sledil. Bil sem razočaran, ko nas je glavnina ujela, in na zadnjem vzponu sem kar težko sledil. Nisem si mislil, da bom ohranil toliko moči za sprint. Želel sem si priti med deset, nisem pa pričakoval, da bom postal svetovni prvak. To je neverjetno," je bil po slavju navdušen Bokeloh.

Naslov v Francijo, Batageljeva 45.
V ženski konkurenci je na cestni dirki slavila Francozinja Pauline Ferrand Prevot pred Nemko Liso Brennauer in Švedinjo Emmo Johansson. Polona Batagelj je bila 45., Špela Kern 46., medtem ko je Urša Pintar odstopila.

Cestna dirka, mladinci, 127,4 km:      
  1. J. BOKELOH         NEM    3:07:00 
  2. A. KULIKOVSKIJ     RUS        vsi 
  3. P. LENDERINK       NIZ            
  4. E. AFFINI          ITA       isti 
  5. M. B. KLARIS       NOR            
  6. I. PENKO           SLO        čas 
 ...                                   
 62. Ž. JERKIČ          SLO      +4:32 
 89. G. PER             SLO       9:56 
 90. M. VEBER           SLO       9:56 
                                       
L. Čotar in J. Božič sta odstopila.  

Cestna dirka, ženske, 127,4 km:       
  1. P. FERRAND PREVOT  FRA    3:29:21
  2. L. BRENNAUER       NEM        vsi
  3. E. JOHANSSON       ŠVE           
  4. G. BRONZINI        ITA       isti
  5. T. CROMWELL        AVS           
  6. S. OLDS            ZDA        čas
 ...                                  
 45. P. BATAGELJ        SLO      +5:46
 46. Š. KERN            SLO       5:46
                                      
Urša Pintar je odstopila.