Tom Boonen je zablestel tudi ob koncu sezone. V Madridu je pokazal zobe na najpomembnejši enodnevni dirki v letošnji sezoni. Foto: EPA
Tom Boonen je zablestel tudi ob koncu sezone. V Madridu je pokazal zobe na najpomembnejši enodnevni dirki v letošnji sezoni. Foto: EPA
Tim Boonen
Tom Boonen je bil presrečen po največjem uspehu v karieri. Foto: EPA
Trojica najboljših v Madridu.
Trojica najboljših na stopničkah v Madridu. Foto: EPA

24-letnemu Belgijcu, ki je letos slavil dve etapni zmagi na Touru in na dirki Pariz-Roubaix, se je v zaključku najbolj približal ljubljenec domačega občinstva Alejandro Valverde. Za mladega Španca je to že drugo srebro na SP-jih. Enak uspeh mu je uspel že leta 2003 v Hamiltonu. Bron je presenetljivo osvojil Francoz Anthony Geslin. Pri zmagi belgijskega šprinterja so pomembno vlogo odigrali tudi njegovi reprezentančni kolegi Nick Nuyens, Peter van Petegem in Mario Aerts, ki so "pokrili" vse pobege in za namenček Boonena pripeljali v idealno pozicijo tik pred šprintom.

"Ne morem verjeti! Vedel sem, da bo mogoče doseči dobro uvrstitev, a ko so se začeli v zadnjem krogu vrstiti številni pobegi, je moje upanje že skoraj ugasnilo. K sreči so moji kolegi ubežnike ujeli in ni mi bilo težko premagati tekmecev v šprintu. Imel sem še precej rezerve. Še posebej sem presrečen, ker sem zadnje dva meseca vse podredil tej dirki."

Najboljši Slovenec na 273 km je bil mladi Jani Brajkovič, ki je osvojil 11. mesto. Še bližje visoki uvrstitvi pa je bil Gorazd Štangelj, ki je v zadnji kilometer vstopil med šestimi ubežniki, a je nato glavnina ulovila skupino, ki sta jo vodila Kazahstanec Alexander Vinokurov in Italijan Paolo Bettini.

Na koncu je tako Štangelj osvojil "le" 20. mesto in dejal: "Medalja je bila zelo blizu. Močno sem razočaran, saj se le redko pokaže takšna priložnost slab kilometer pred ciljem. Na žalost se nekatere stvari niso poklopile in naš pobeg ni bil uspešen."

Podobnega mnenja je bil tudi selektor Milan Eržen, ki je dejal: "Škoda, da pobeg s Štangeljem ni uspel, saj bi imeli izjemno priložnost za medaljo, morda celo zlato. Gorazd je bil v izjemni formi in zelo močan."

Madrid, cestna vožnja elit, 273 km:   
  1. T. BOONEN         BEL      6:26:10
  2. A. VALVERDE       ŠPA          vsi
  3. A. GESLIN         FRA             
  4. M. LJUNGQVIST     ŠVE             
  5. M. FISCHER        BRA             
  6. J. PILL           DAN             
  7. A. KOLOBNEV       RUS         isti
  8. A. KILLER         NEM             
  9. J. DEAN           NZL             
 10. M. ELMIGER        ŠVI             
 11. J. BRAJKOVIČ      SLO             
 ...                                   
 20. G. ŠTANGELJ       SLO          čas
31. U. MURN SLO + 0:25
107. M. MUGERLI SLO 6:01
131. M. MAHORIČ SLO 17:21
A. Hauptman je odstopil.