Jani Brajkovič bo napadal deseterico. Foto: Reuters
Jani Brajkovič bo napadal deseterico. Foto: Reuters
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je nesporni kralj kronometra v zadnjih letih. Foto: EPA

Med zadnjo večetapno dirko Po Španiji je branilec naslova Švicar Fabian Cancellara večkrat omenil, da v danski prestolnici ne bo nastopil v vožnji na čas. Že v nedeljo je bilo jasno, da bo najmanj na startnem seznamu, šele ob njegovem startu v sredo ob 15:52.30 pa bo jasno, ali se bo podal v lov na peto zvezdico. To razumljivo do zdaj ni uspelo še nikomur, saj se najzahtevnejša kolesarska disciplina na SP vozi šele od leta 1994, ko je bilo prvenstvo v Agrigentu v Italiji.

Med favoriti Cancellara, Martin, Wiggins, Porte, Millar, ne pa Brajkovič
Ob Cancellari je vsekakor še kar nekaj favoritov tudi za zmago. V največji meri se omenja Nemec Tony Martin, ki je Švicarja letos že nekajkrat porazil. Zelo visoko pa meri tudi Britanec Bradley Wiggins, ki ima za sabo tudi nekaj nastopov, na katere je lahko zelo ponosen. Denimo letošnji Dauphine je prav zagotovo med njimi. Ne pozablja se niti na Avstralca Richieja Porta, ki smo ga videli tudi že na slovenskih cestah, tu je Britanec David Millar, tihi favorit pa naj bi bil še drugi Nemec Bert Grabsch. Janija Brajkoviča, ki je bil pred dvema letoma v Mendrisiu v Švici celo 5., pa tokrat ni niti na širšem seznamu favoritov, kar je morda lahko celo dobro.

Brajkovič: Dalo bi se priti med deset
"Menim, da sem se po Vuelti kar dobro spočil in da je pripravljenost kar solidna. Če bo dan dober in če vreme ne bo posebej krojilo vsega skupaj, bi se po mojem dalo priti med deset. Vsekakor pa so napovedi izjemno neugodne, sploh ko gre za tekmo na svetovnem prvenstvu. Zelo pomemben faktor bo vsekakor veter, saj kronometer le ni povsem raven. Vsaka malenkost je lahko pomembna. Tudi na ravninskih kronometrih sem že znal zelo dobro nastopiti, in če ne bo kaj nepredvidenega, zares računam na dobro popoldne v sredo. Menim, da sem trenutno v boljši formi kot denimo na Dauphineju. Toda tudi kolesarji tu so več kot dobro pripravljeni, ob vsem pa gre tokrat le za enodnevno preizkušnjo, kar je povsem nekaj drugega kot kronometer na večetapni dirki," je razpoloženo pogled usmeril v svoj nov nastop med najboljšimi Brajkovič, svetovni prvak med mlajšimi člani pred sedmimi leti v Veroni v Italiji.

Prvenec za Roberta Vrečerja
Prvič bo na svetovnem prvenstvu svoje sposobnosti predstavil Robert Vrečer, ki si je pravico nastopa pridobil z drugim mestom na DP-ju, v obdobju, ko je bil doma dobesedno nepremagljiv: "Forma je tudi v zadnjem času obetala zares veliko, toda po bolezni, ki sem jo staknil na dirki v Vojvodini, mi je prinesla nekaj vprašanj. Sam se sicer počutim dobro, dirka sama pa bo pokazala, koliko moči mi je pobrala bolezen. Meni se zdi steza precej bolj zahtevna, kot pa je prvi vtis, tako da bom zelo pazil na vsakem metru. Od mene se ne pričakuje veliko, zato bom povsem sproščen in si želim svojega najboljšega kronometra doslej. Bi pa izbral nekaj bolj valovito progo, če bi to le lahko." Celjan bo šel na progo ob 13.45, Belokranjec iz Bojanje vasi pa ob 15.31.30 na začetku najboljše skupine, ki jo bo zaključil prav Cancellara.


SPORED
Sreda ob 12.30:

Kronometer člani (46,4 km)
Jani Brajkovič, Robert Vrečer

Petek ob 9.30:
Cestna dirka mladinke (70 km)
Urška Kalan
Ob 13.00:
Cestna dirka mlajši člani (168 km)
Mark Džamastagić, Jan Polanc, Klemen Štimulak

Sobota ob 9.00:
Cestna dirka mladinci (126 km)
Doron Hekič, Matej Mohorič, Matej Otoničar, Marko Pavlič, Luka Pibernik
Ob 13.30:
Cestna dirka članice (140 km)
Polona Batagelj, Alenka Novak, Tjaša Rutar

Nedelja ob 10.00:
Cestna dirka člani (266 km)
Grega Bole, Borut Božič, Jani Brajkovič, Jure Kocjan, Kristijan Koren, Gorazd Štangelj