Fabian Cancellara je imel na vseh vmesnih časih prvi izid. Foto: Reuters
Fabian Cancellara je imel na vseh vmesnih časih prvi izid. Foto: Reuters
Laszlo Bodrogi, Fabian Cancellara in Stef Clement
Zmagovalni oder vožnje na čas. Foto: Reuters
Cancellara brez težav do drugega zlata

26-letni Švicar je kljub utrujenosti po dolgi sezoni, v kateri je med drugim dobil tudi dve etapi na Dirki po Franciji, suvereno upravičil vlogo favorita. Njegova prednost sicer ni bila takšna kot lani (1:29), vseeno pa še vedno velikih 52 sekund pred Madžarom Laszlom Bodrogijem (drugi je bil tudi v osmi etapi letošnje Vuelte, vožnji na čas). Bron je presenetljivo osvojil Nizozemec Stef Clement.

Dež le na začetku
"Pritisk je bil večji kot lani. Imel sem le en cilj, ubraniti naslov. Ko sem zjutraj videl, da dežuje, sem pomislil na letošnji Tour, ko sem padel. Dirko sem hitro začel. Pomembno je bilo, da sem nadziral čas konkurentov," je povedal Cancellara, ki se ga je dež usmilil. Ko so startali prvi tekmovalci, je še "kapljalo", ob nastopih favoritov pa ne več. Imeli so že suho cesto.

Slovenca daleč od vrha
Gostitelji prvenstva Nemci so ostali brez medalje. Slovenca se na dan, ko minevajo tri leta od zlata Janija Brajkoviča v kategoriji do 23 let, nista izkazala. Gregor Gazvoda je z zaostankom 5:34 osvojil 56. mesto. Kristjan Fajt je bil z več kot sedmimi minutami "zamude" na 45 kilometrov dolgi progi 63. Najboljša slovenska uvrstitev v zgodovini svetovnih prvenstev, ko gre za kronometre, tako ostaja 12. mesto zdajšnjega selektorja Martina Hvastje iz leta 1998.

Gazvoda zadovoljivo le v drugem delu
"Zavedal sem se, da se bom v takšnem vremenu težko popolnoma ogrel in v celoti pripravil na nastop. Zato so bili že uvodni kilometri precej skromni. Ko je prenehalo deževati, je bilo sicer nekaj bolje, menim, da sem v drugem delu le opravil vsaj delno zadovoljivo. Seveda se pozna tudi odnos do kronometra pri nas, klubski interesi narekujejo druge usmeritve," je bil razočaran Gazvoda.

 
Člani, kronometer, 44,9 km:           
 1. F. CANCELLARA     ŠVI        55:41
 2. L. BODROGI        MAD        +0:52
 3. S. CLEMENT        NIZ         0:57
 4. B. GRABSCH        NEM         1:12
 5. S. LANG           NEM         1:17
 6. V. GUSEV          RUS         1:46
 7. J. I. GUTIERREZ   ŠPA         1:56
 8. A. MIZUROV        KAZ         2:02
 9. V. KIRJENKA       BLR         2:03
10. B. WIGGINS         VB         2:10
...                                   
56. G. GAZVODA        SLO         5:34
63. K. FAJT           SLO         7:16

T. O.

Cancellara brez težav do drugega zlata