Blaž Jarc se bo v sredo preizkusil na kronometru mlajših članov. Foto: Marjan Kelner
Blaž Jarc se bo v sredo preizkusil na kronometru mlajših članov. Foto: Marjan Kelner
Miha Peterlin
Maser Miha Peterlin ima že veliko dela. Foto: Marjan Kelner

Jani Brajkovič in Blaž Jarc sta z mislimi že pri vožnji na čas. Prvi bo tekmoval Jarc, ki ga v sredo (ob 2. uri zjutraj po slovenskem času) čaka skoraj 32 km dolga preizkušnja.

Jarc bolje pripravljen kot poleti
"Menim, da sem tokrat precej bolje pripravljen kot poleti ob evropskem prvenstvu. Ravno takrat, takoj po državnem prvenstvu, sem se ubadal s številnimi težavami in ni bilo lahko, saj je čas mineval zelo hitro. Pomembno bo, da moči razporedim po celotni progi," je pred prvim slovenskim nastopom povedal visokorasli kolesar iz Mirne Peči.

Podobno razmišlja tudi Jani Brajkovič, ki je pred leti osvojil mavrično majico prvaka med mlajšimi člani v vožnji na čas. Tudi v četrtek (ob 5. uri po slovenskem času) je vpisan na širši seznam kandidatov za visoka mesta, s čimer pa se še ne obremenjuje preveč.

Za Božiča premalo ravnine?
Skrbi zelo pozen prihod drugega dela reprezentance, v katerem sta tudi prva slovenska aduta za cestno preizkušnjo - Borut Božič in Grega Bole. Po ogledu proge, ki je daleč od lahke in ni pisana na kožo popolnim sprinterjem, bi prej dali prednost Boletu ali celo Juretu Kocjanu. Vsekakor bo dirka kot vedno tudi rezultat trenutnega navdiha.

Za mlado trojico le dva dneva privajanja
"Kolesarji so sami želeli, da pridejo na prvenstvo tako pozno. Celo spremenili smo logistični načrt, saj je pet dni najbrž dovolj, da se fantje primerno pripravijo na eno najpomembnejših dirk v sezoni. Bolj me skrbi, da je v zadnji odpravi tudi trojica za dirko mlajših članov, ki jih petkova dirka čaka po zgolj dveh dnevih privajanja v petek," je povedal selektor Martin Hvastija.

Proga za mojstre enodnevnih klasik
Na ugotovitev, da proga za cestno dirko ni tako lahka, kot je sprva kazalo, je Hvastija odvrnil: "Dirka svetovnega prvenstva mora ponuditi tudi zahtevne dele na progi. Prve informacije so bile res povsem drugačne, veliko je bilo sprememb in zadnje smo videli šele tukaj. Proga zagotovo ni tako težka, kot sta bili zadnji na svetovnem prvenstvu, je pa proga, ki je vredna tako odmevnega tekmovanja in vsekakor ni povsem sprinterska. Pisana je na kožo tistim, ki se dobro znajdejo na enodnevnih klasikah."

Hvastija še trdi, da za zdaj ne razmišljajo o kakšni spremembi taktike.

Spored SP-ja, sreda ob 2.00:
Kronometer, U-23 (31,8 km)

Ob 7.00:

Kronometer, ženske (22,7 km)

Četrtek ob 5.00:
Kronometer, moški (45,8 km)

Petek ob 5.00:

Cestna dirka, U-23 (159 km)

Sobota ob 5.00:
Cestna dirka, ženske (127 km)

Nedelja ob 5.00:

Cestna dirka, moški (263 km)