Alberto Contador je letos brez težav zmagal na Giru, na Touru pa je končal na petem mestu. Foto: Reuters
Alberto Contador je letos brez težav zmagal na Giru, na Touru pa je končal na petem mestu. Foto: Reuters

Prvotno bi moralo biti zaslišanje na sporedu že med 6. in 8. julijem, a so Contadorjevi branilci dosegli prestavitev zaradi letošnjega Toura. Španec ga je končal na petem mestu. Zaslišanje so nato želeli opraviti avgusta, a CAS je ugodil prošnji Svetovne protidopinške agencije in se že pred časom odločil, da bo zaslišanje novembra, zdaj pa je določil natančen datum. Tako so imeli tudi strokovnjaki več časa, da so lahko pridobili dodatna pisna pojasnila o primeru z znanstvenega stališča.

Tako Wada kot Mednarodna kolesarska zveza sta na CAS vložili pritožbo, ker je španska kolesarska zveza 28-letnega Contadorja po pozitivnem testu med lanskim Tourom oprostila vseh kazni. Na enem izmed dopinških testiranj med lansko Dirko po Franciji so pri Contadorju našli sledi prepovedanega klenbuterola. Španec je takoj odločno zavrnil zlorabo prepovedanih poživil, španska zveza pa ga je oprostila, ker naj bi prepovedana sredstva v njegovo telo prišla s pokvarjenim mesom.

Izbrisali bi mu tudi dve veliki zmagi
Contador se zagovarja, da je klenbuterol v telo vnesel nehote z uživanjem pokvarjene govedine. Če bo razsodišče v Lozani upoštevalo pritožbo, Contadorju grozi dveletna prepoved tekmovanj, izgubil pa bi tudi vse uspehe v tem času, med njimi tudi lanski naslov zmagovalca Toura in zmago na letošnji Dirki po Italiji.