Fabian Cancellara je spet pometel z vso konkurenco. Foto: EPA
Fabian Cancellara je spet pometel z vso konkurenco. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič zaradi bolezni ni bil konkurenčen najboljšim. Foto: Marjan Kelner
Cancellara spet razred zase

Na 20. mesto v vetrovnem Geelongu pa bo hitro pozabil. Tudi zavoljo bolezni, ki ga je napadla prav ob nepravem času, saj je prve bolečine v grlu ob prehladu začutil dva dneva pred startom. Kljub navzočnosti dr. Marjana Koršiča se ni več dalo veliko spremeniti, prehlad enostavno zahteva svoje. Brajkovič je sicer spodbudno začel, toda pobrala ga je bolezen, saj je ob povsem oteklem grlu še teže dihal ob naporih, ki jih prinaša tako zahtevna disciplina, kot je kolesarska ura resnice.

Ob prehitevanju Britanca Davida Millarja nas je spreletel srh, saj smo že tedaj slutili, da to znova ne bo slovenski dan. Ampak smo se nekako pomirili, saj je bil Škot zares odlično razpoložen, kar je na koncu potrdil tudi s srebrnim odličjem.

Janijev nastop v nedeljo vprašljiv
Brajkovič je preizkušnjo zdržal do konca in se enostavno moral soočiti z realnostjo. Prav v uri resnice je ura na koncu vedno edino merilo. "Po takem nastopu je težko reči kar koli. Žal so se uresničile moje napovedi, da bi mi bolezen lahko prekrižala načrte ob mojem želenem prodoru med najboljšo deseterico. Vseh težav v zadnjem času je bilo enostavno preveč. 20. mesto sigurno ni tisto, kar bi si sam želel. Če bi bilo vse idealno bi lahko med deseterico, vprašanje pa je kako visoko. S takim grlom bi bilo najboljše, da bi ostal kar v hotelu, ampak sem poskušal. Žal moram reči, da je ob teh zdravstvenih težavah vprašljiv tudi nedeljski nastop. Odločilen bo jutrišnji dan in če bo slabše bo nato najbrž sobota premalo, da se spravim k sebi. Ampak za zdaj počakajmo s tem," je dejal Brajkovič po prihodu v cilj, nato pa si je v največji meri želel le počitka.

Zgodovinski naslov Spartaka
Švicar Fabian Cancellara je pisal zgodovino svetovnih prvenstev. Ni še junaka, ki bi štirikrat osvojil naslov najboljšega v vožnji na čas. Sicer je bil ob koncu manj prepričljiv kot lani v domačem Mendrisiu, ampak niti v enem delu proge ni dovolil nobenega presenečenja. V enem izmed zavojem se je sicer skorajda srečal z ogrado, ampak se je mojstrsko izvil iz nerodnega položaja: "Zares sem srečen ob tem naslovu. Morda se sicer sliši nekoliko čudno ampak imam občutek, da sem do tega naslov prišel najteže. Predvsem pa nisem vedel pri čem sem, saj sem za trenutek celo pomislil, da ne bi prišel sem v Avstralijo. Predvsem sem se osredotočil na svoj nastop in opravilo stvari kot sem jih hotel," pa je v prvi izjavi povedal Spartak, kot ga kličejo v kolesarskem svetu. Zapleta okrog nedovoljenih poživil pri Albertu Contadorju iz Astane, ki je na Touru bila hud boj z njegovim Saxo Bankom in Andyjem Shleckom pa ni želel komentirati niti z eno besedo.
Millar do srebra z nekaj sreče
Škot David Millar je na 2. mestu zaostal dve sekundi več kot minuto in ob tem imel srečo, da je na progi imel okvaro 25-letni Nemec Tony Martin, ki je ob menjavanju kolesa zagotovo izgubil več kot deset sekund, kar je bil njegov zaostanek na ciljni črti. Je pa Martin še ujel bron in to zgolj sedem sekund pred domačinom Richijem Portom, ki je doma z bližnje Tasmanije. Avstralija je tako ob dveh zares vrhunskih kronometristih ostala brez odličja, saj je bil dolgo vodeči Micheal Rogers na koncu peti.

Iz Avstralije, Dare Rupar

Cancellara spet razred zase