Dimitro Grabovski je v zadnjih 8 km prikolesaril do zlata. Foto: EPA
Dimitro Grabovski je v zadnjih 8 km prikolesaril do zlata. Foto: EPA
Regina Schleicher
Regina Schleicher je bila najhitrejša v šprintu. Foto: EPA

Po srebrnem odličju na kronometru se je Ukrajinec Dimitro Grabovski veselil zmage na cestni dirki za SP kolesarjev do 23 let.
Italijan Tiziano Dall' Antonia je napadel dva kroga pred ciljem. Grabovski ga je skupaj s štirimi kolesarji hitro ujel, potem pa 8 km pobegnil in imel na cilju 26 sekund prednosti pred Britancem Willom Walkerjem. Bron je pripadel Rusu Jevgeniju Popovu.

Od treh Slovencev je Jure Kocjan zasedel 37. mesto, Miha Švab in Ino Aldo Ilešič pa sta odstopila. Zaradi prevelikega števila krvnih telesc nista smela nastopiti Simon Špilak in Vladimir Kerkez, ki sta bila bila glavna slovenska aduta. Pritožbe niso bile uspešne, ostalo je pri suspenzu, tako da je lahko selektor Milan Eržen računal le tri tekmovalce, kar je bilo premalo.

"Dogovorili smo se, da Švab in Kocjan pokrivata napade, Ilešiča pa smo poskušali ohraniti svežega za morebitni sprint. Fantom moram čestitati za borbenost, več niso mogli storiti. Švab in Kocjan sta v začetku še uspešno pokrivala napade, vendar sama vsega nista mogla storiti. Proga je bila pretežka, celo težja, kot smo pričakovali. Bilo je tudi ogromno napadov, tako da praktično ni bilo časa za počivanje. Zato je bilo tudi veliko odstopov,'' je dirko razložil selektor Eržen.

V ženski cestni dirki zlato v Nemčijo
31-letna Regina Schleicher je bila najhitrejša v šprintu 28-erice kolesark. Letos je že zmagala na treh etapah na Dirki po Nizozemski in na eni na Dirki po Italiji.

Za naslov se lahko zahvali odlični reprezentanci. Najbolj sta ji pomagali lanska prvakinja Judith Arndt in Trixi Worrack.
Cestna vožnja, U 23, 168 km:
 1. D. GRABOVSKI      UKR     3:56:23
 2. W. WALKER         AVS      + 0:26
 3. J. POPOV          RUS    isti čas
 4. C. WESTPHAL       NEM        0:33
 5. C. SUTTON         AVS    isti čas
 6. T. DALL'ANTONIA   ITA        0:35
 7. T. MEERSMAN       BEL         vsi
 8. S. MORABITO       ŠVI            
 9. P. DEIGNAN        IRS        isti
10. P. JACOBS         BEL            
...                                  
37. J. KOCJAN         SLO         čas

Cestna vožnja, ženske, 127 km:
 1. R. SCHLEICHER     NEM     3:08:52
 2. N. COOKE           VB            
 3. O. WOOD           AVS         vse
 4. D. LOHSE          DAN        isti
 5. C. BELTMAN        NIZ         čas