Presenetljiv zmagovalni oder v Vareseju: Svein Tuft, Bert Grabsch in David Zabriskie. Foto: EPA
Presenetljiv zmagovalni oder v Vareseju: Svein Tuft, Bert Grabsch in David Zabriskie. Foto: EPA
Bert Grabsch
Bert Grabsch je bil na zmagovalnem odru še sam zelo presenečen. Foto: EPA
Svein Tuft
Svein Tuft je senzacionalno prišel do srebra. Foto: EPA
David Zabriskie
David Zabriskie se je moral zadovoljiti z bronom. Foto: EPA
Odlična predstava Brajkoviča

Brajkovič, leta 2004 prvak med mlajšimi člani, je na 43 km dolgi progi zaostal minuto in 25 sekund. Do brona ga je ločilo le pol minute. Gregor Gazvoda je bil s skoraj štiriminutnim zaostankom 35.

Zmaga je najlepše darilo za ženin rojstni dan
33-letni kolesar ekipe Columbia kar ni mogel verjeti, da je postal svetovni prvak in je zatrjeval, da je to najlepše darilo ženi za njen rojstni dan. Lani je zmagal na nemškem državnem prvenstvu v vožnji na čas, dobil pa je tudi osmo etapo Vuelte. Nemci so imeli svetovnega prvakak v vožnji na čas zadnjič leta 2001, ko je v Lizboni slavil Jan Ullrich.

"Cancellare ni bilo tukaj, toda že pred dirko sem rekel, da nas je vsaj deset sposobnih priti na vrh. Sicer pa se je zame izšlo perfektno. Proga mi je bila pisana na kožo, ni imela pravih klancev. Ne bi si mogel zaželeti boljše trase," je dejal kolesar iz Leipziga,

Tuft senzacionalno do srebra
Še bolj presenetljivo je srebro 31-letnega Kanadčana Sveina Tufta, čeprav je na letošnjih olimpijskih igrah opozoril nase s sedmim mestom. V zadnjem kilometru je moral zamenjati kolo, a je vseeno održal deset sekund naskoka pred Davidom Zabriskiejem.

Američan, ki je bil med drugim pred tremi leti na Touru nekaj dni v rumeni majici. Njegov rojak Levi Leipheimer, ki je veljal za prvega favorita, je na četrtem mestu ostal brez medalje.

Leipheimer in Rogers sta se obrisala pod nosom
Levi Leipheimer, ki je bil v Pekingu bronast, na Vuelti pa je zasedel drugo mesto, je ostal brez medalje na 4. mestu. Razočaral je nekdanji svetovni prvak Michael Rogers, ki je v drugem delu proge povsem omagal in se moral zadovoljiti z 12. mestom. Nastop sta odpovedala branilec naslova in olimpijski prvak Fabian Cancellara in Britanec Mark Cavensidh.

Brajkovič odlično razpoložen
"Rojstvo sina mi je dalo dodatnih moči. Že dolgo nisem bil tako dobro razpoložen. Prav neverjetno je, kaj mi je uspelo v kratkem času. V kronometru letos nisem bil dober, odprlo se mi je šele na dirki po Nemčiji, nastop v Vareseju pa je bil res enkraten. Tudi po zaslugi trenerja Milana Eržena, ki je bil z menoj na zadnjih treningih v dežju in mrazu, sem raven pripravljenosti spravil na visoko raven, kar sem tu le potrdil. Na dirki po Nemčiji me je Nemec Tony Martin v vožnji na čas premagal za več kot dve minuti, tokrat le za devet sekund," je bil zadovoljen Brajkovič. Na prvem in drugem, ki sta bila po ravnem delu, je bil šele 18., ko pa je proga postala težja, je začel napredovati. V zadnjem, najtežjem delu je bil celo drugi najhitrejši, boljši je bil le Grabsch.

Visoki apetetiti tudi za cestno dirko
"Škoda, da proga ni bila še malo daljša. Če bi bila, bi se lahko končalo še bolje. V zadnjem delu sem prehitel nekatere zvezdnike, ki so bili na prejšnjih vmesnih časih pol minute hitrejši. To je dober obet za nedeljsko cestno dirko, pred katero imam izvrsten občutek. Če pride do prave kombinacije, če bom imel nekaj sreče, sem lahko še boljši kot danes. Proga za cestno dirko mi tudi bolj ustreza," je še dodal glavni slovenski adut tudi za cestno dirko, ki je opravil regeneracijo na ergometru: "Tu imam še visoke cilje in ničesar ne mislim prepustiti slučaju. Ne bi bilo pametno, da bi takoj šel počivat. Tudi v petek in soboto bom treniral, storil bom vse, da bom tudi na nedeljsko preizkušnjo prišel maksimalno pripravljen."

Hvastija ponosen na Janija
Smejalo se je tudi selektorju Martinu Hvastiji: "Jani je bil vrhunski, brez težav je izpolnil svoj in naš cilj, to je bila uvrstitev med deseterico. Lahko smo ponosni, škoda je le, da je bila proga prelahka. Pohvalim lahko tudi Gazvodo. Tudi on je vozil v okviru svojih možnosti, njegov zaostanek je tisto, kar smo si pred začetkom želeli."


Kronometer (M), 43 km:
1. B. GRABSCH NEM 52:01 2. S. TUFT KAN +0:42 3. D. ZABRISKIE ZDA 0:52 4. L. LEIPHEIMER ZDA 1:05 5. G. LARSSON ŠVE 1:05 6. S. DEVOLDER BEL 1:15 7. T. MARTIN NEM 1:16 8. J. BRAJKOVIČ SLO 1:25 9. D. MILLAR VB 1:25 10. S. CHAVANEL FRA 1:25 ... 12. M. ROGERS AVS 1:33 35. G. GAZVODA SLO 3:58

T. O./C. R.

Odlična predstava Brajkoviča