Michael Rogers je že navajen poziranja z zlatimi medaljami. Foto: EPA
Michael Rogers je že navajen poziranja z zlatimi medaljami. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je le za las zgrešil srebro. Foto: EPA

25-letnik je na 44 kilometrov dolgi preizkušnji za 23 sekund ugnal domačega matadorja Joseja Ivana Gutierreza. Ta je bil v boju za srebro le manj kot sekundo hitrejši od Švicarja Fabiana Cancellare.

"Proga je bila zelo težka, posebej zahtevni so bili vzponi," je pot do zmage opisal Rogers. O možnostih za četrti naslov pa je dejal: "Mogoče. Star sem 25 in imam dovolj časa."

Jani Brajkovič je prvič nastopil med elito in z 19. mestom povsem zadovoljil. Drugi slovenski kolesar Gregor Gazvoda je bil 25. 21-letni Brajkovič je izenačil četrto najboljšo slovensko uvrstitev na SP-jih v vožnji na čas. Najboljši izid ima še vedno Martin Hvastija, ki ima eno dvanajsto mesto.

"Mogoče smo upali, da bo tak zaostanek dovolj za najboljših 15, žal ni bil. A vseeno moram svoja varovanca pohvaliti, bila sta blizu maksimuma. Proga je bila težka, mogoče še težja, kot smo pričakovali. Jani je imel tudi nekaj smole s startno številko, saj je startal v zadnji skupini, ko je na progi najbolj pihalo. A tudi Rogers je vozil v takih pogojih, zato v tem ne smemo iskati opravičila. Vsekakor moramo biti zadovoljni, saj sta oba tekmovalca še mlada in imata še veliko možnosti za napredek," je svoja varovanca pohvalil selektor Milan Eržen.

V petek je na prvenstvu prost dan. V soboto se bodo na cestni vožnji pomerili mlajši člani. Slovenske barve bodo branili Simon Špilak, Miha Švab, Jure Kocjan, Vlado Kerkez ter Aldo Ino Ilešič.

Elite, kronometer, 44,1 km:          
 1. M. ROGERS         AVS       53:34
 2. J.-I. GUTIERREZ   ŠPA      + 0:23
 3. F. CANCELLARA     ŠVI        0:24
 4. R. PLAZA          ŠPA        0:44
 5. A. VINOKUROV      KAZ        1:20
 6. A. KAŠEČKIN       KAZ        1:29
 7. B. WIGGINS        VB         1:32
 8. S. LANG           NEM        1:35
 9. M. MEDICI         ARG        1:37
10. V.-H. PENA        KOL        1:41
...                                  
19. J. BRAJKOVIČ      SLO        2:30
25. G. GAZVODA        SLO        2:56