Mendrisio je  pripravljen na sprejem najboljših kolesarjev na svetu. Foto: EPA
Mendrisio je pripravljen na sprejem najboljših kolesarjev na svetu. Foto: EPA
Milan Eržen in Blaž Jarc
Lahko Slovenci domov prinesejo kolajno? Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je bil na lanskem SP-ju v kronometru osmi. Foto: www.astana-cyclingteam.com

Idiličen kraj, po velikosti podoben Jesenicam, je pred zahtevno nalogo, prav nihče pa ne dvomi, da bo vedno pedantnim Švicarjem prvenstvo uspelo v celoti. Tudi tokrat bomo na enem mestu videli boje v vožnji na čas in v cestni dirki za obe najboljši kategoriji med ženskami in moškimi, tu pa so tudi tisti v moški konkurenci, ki prihajajo v kategoriji do 23 let. V zadnjih letih na prvenstvih ni mladink in mladincev, ki naj bi se kolesarski smetani vnovič pridružili že čez tri leta.

Slovenci bivajo v Vareseju
O tem bodo tu pod vršaci in v zares idiličnem okolju odločali na rednem kongresu Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki bo v petek. Ob vsem bodo izbirali tudi prireditelja prvenstva z letnico 2012. In kar je morda še pomembneje, prvenstva, ki zdaj potekajo pet dni, naj bi raztegnili na osem dni.

Vsi slovenski "kronometristi" so že od ponedeljka na prizorišču. Zanimivo je, da slovenska vrsta biva v Italiji v Vareseju, kjer je bilo prvenstvo pred letom dni. Dva dneva sta bila namenjena treningom. Največ pozornosti je bilo usmerjene v Janija Brajkoviča, ki bo na progi v četrtek, v sredo pa začenjajo mlajši člani (9.30) in ženske (14.00).

Jarc: Profil proge bi mi moral ustrezati
Mlajši člani na letošnjem evropskem prvenstvu niso posebej blesteli. Tudi Blaž Jarc ne, ki julija ni imel svojega dne, pa je le končal na 10. mestu. Preboj v deseterico bo tudi tokrat poglaviten cilj visokoraslega Dolenjca iz Mirne Peči: "Na evropskem prvenstvu sem si tudi sam obetal več. Ampak po državnem prvenstvu sem bil v nepravem času preveč utrujen. Tudi noge me niso ubogale, konec koncev pa takrat niti nisem imel take opreme, kot jo imam zdaj tu. V soboto smo dirkali na Češkem, kjer smo zares dobro opravili svojo nalogo. V klubu, pri Adrii Mobilu, so mi tudi priskrbeli dobro kolo, tako da upam, da bo šlo. Tudi profil proge bi mi moral ustrezati. Ampak tu je vsekakor konkurenca hujša, najmanj na Američane in Avstralce je treba računati, pa tudi kakšen osmoljenec evropskega prvenstva bo želel popraviti poletni vtis. Vsekakor pa bom svoj nastop opravil najbolje, kot ga bom v danem trenutku lahko."

Tratnik nov up iz Idrije
Z uro resnice se bo na svojem prvem prvenstvu U-23 spoprijel tudi Jan Tratnik, ki ga kar malo jezi, da ga ne bo na kolesarskem slavju v njegovi rojstni Idriji, kamor se po španskem trojčku vrača njegov stalni kolega na treningu Borut Božič, ob katerem Jan nabira prepotrebne izkušnje. "Treningi z njim, ki je moj sosed, so zares nekaj najboljšega, kar si lahko zaželim. Seveda se malo šalim s tem, da mi je žal današnjega dogajanja v naši Idriji, saj je nastop na SP seveda nekaj posebnega. V kronometru bom poskušal opraviti kar najbolje, je pa vsekakor vsem jasno, da je moj glavni cilj sobotni nastop na cestni preizkušnji. Za kronometer imam morda nekoliko preslabo opremo. Če bom v prvi polovici uvrščenih, bom več kot zadovoljen," je po zadnjem ogledu proge dejal Tratnik, ki je precej pozno prvič sedel na kolo. S svojimi dosežki pa že zdaj opozarja, da imata tako Valter Bonča kot Božič na poti že dostojnega naslednika iz njihove "Idrje".

Klemenčičeva z gorskega na cestno kolo
Ženski dvojec bo poskušal čim bliže 22. mestu, ki ga je že pred petimi leti v Veroni, kjer je bil med "mladimi" Brajkovič celo svetovni prvak, dosegla Blaža Klemenčič. Še v soboto je v Schladmingu vozila zadnjo tekmo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. "Žal je premalo časa za pravo pripravo. Tako da težko rečem, kaj mi bodo pokazale ure ob koncu kronometra. Imam zelo dobro opremo, toda v tem kratkem času se bo težko privaditi na povsem drugačen način vožnje. Ob vsem me tudi dolgo ni bilo na kronometru, bomo videli, izziv je velik," je pred nastopom dejala Klemenčičeva, ki s svojo "gorsko" sezono letos ni zadovoljna.

S svojim napredkom pa je vsekakor več kot zadovoljna Polona Batagelj, ki je zadnjo sezono opravila v Italiji. "To je kot noč in dan, če primerjaš razmere za žensko kolesarstvo pri nas ali v Italiji. Res sem vesela, da sem se odločila za to potezo, upam, da bo napredek viden tudi na progi. Izida ne bi napovedovala, rada pa bi bila boljša kot lani," je zaključila Primorka.

Zadnja se bosta reprezentanci pridružila Božič in Tadej Valjavec, ki prideta najpozneje do petka.

Dare Rupar