Najboljši trije na cestni dirki U-23. Foto: Reuters
Najboljši trije na cestni dirki U-23. Foto: Reuters
Sigrid Corneo
Sigrid Corneo ni prišla do cilja. Foto: MMC RTV SLO
V Mendrisiu blestel še Marko Kump

Slovenci so ves čas napadali, predvsem Blaž Furdi, toda na koncu se je najbolje znašel Kump, čeprav ni specialist za vožnjo v klanec: "Publika me je ponesla in sem iz sebe stisnil še zadnje moči. Izjemno zadovoljen sem!" To je tretja najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih v tej kategoriji, s petim mestom sta boljša le Andrej Hauptman in Matej Mugerli.

Kump se je pravi trenutek preselil v ubežno skupino in je v cilj prišel v skupini, ki je za zmagovalcem, 21-letnim Francozom Romainom Sicardom, zaostala 55 sekund. Za srebrno medaljo sta se v šprintu pomerila Betancur Gomez Carlos Alberto in Egor Silin, uspešnejši je bil Kolumbijec. Sicard, letos zmagovalec prestižne dirke Tour d'Avenir, si je zmago zagotovil v zadnjih 20 kilometrih, ko je ušel tekmecem. Francija je kar 22 let čakala na zlato. Furdi je bil 42. (+8:31), Jan Tratnik 60. (+9:32), Nik Burjek, Jure Žagar in Blaž Jarc pa so po opravljenih nalogah odstopili.

Na ženski dirki velik osip
Cestno preizkušnjo žensk (124,2 km) je dobila Tatiana Guderzo. 25-letna Italijanka je v zadnjih letih vedno med najboljšimi, tokrat pa je po uspešnem pobegu v predzadnjem krogu zdržala do konca in se veselila naslova s številnimi italijanskimi navijači.

Italijanski uspeh je na tretjem mestu potrdila Noemi Cantele, ki je bila v sredo v vožnji na čas celo na drugem mestu. Srebro je osvojila za mnoge prva favoritinja prvenstva, Nizozemka Marianne Vos. Četrta je bila zmagovalka kronometra Američanka Kristin Armstrong, branilka naslova Britanka Nicole Cooke pa je bila med številnimi kolesarkami, ki niso zmogle izjemno zahtevne proge.

V cilj je prispelo manj kot pol tekmovalk, ki so bile na štartu - le 56 od 127. Veliko težav sta že v uvodnih krogih povzročala deževje in spolzko cestišče. Ob progi so obstale tudi vse tri slovenske predstavnice Sigrid Corneo, Blaža Klemenčič in Polona Batagelj.

Prvenstvo v Švici se bo končalo v nedeljo s cestno dirko članov. Prenos bo na TV Slovenija 2.

V Mendrisiu blestel še Marko Kump