Denis Menčov je največji uspeh dosegel pred štirimi leti, ko je slavil zmago na Giru. Foto: EPA
Denis Menčov je največji uspeh dosegel pred štirimi leti, ko je slavil zmago na Giru. Foto: EPA
Levi Leipheimer
Levi Leipheimer je želel še tekmovati, a ni našel nove ekipe. Foto: Reuters

Najboljši ruski kolesar zadnjega desetletja je moral izpustiti letošnji Giro zaradi poškodbe kolena. "Vrhunec moje kariere je bila zmaga na Giru leta 2009. Tudi letos sem želel tekmovati na italijanskem krogu, a mi je poškodba to preprečila. Zdaj sem videl, da je najboljši čas, da končam športno pot," je dejal Menčov.

Profesionalno kariero je začel leta 2000 v španski ekipi Banesto. Tri leta zatem je Dirko po Franciji končal na 11. mestu in osvojil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Touru. Leta 2005 je v dresu Rabobanka Vuelto končal na drugem mestu, vendar je naknadno postal zmagovalec, saj je bil Roberto Heras diskvalificiran zaradi jemanja nedovoljenih poživil (EPO).
Leta 2007 je še drugič zmagal na Dirki po Španiji. Na Touru je bil leta 2008 tretji, potem ko so diskvalificirali tretjeuvrščenega Avstrijca Bernharda Kohla. Čez dve leti je bil drugi na najprestižnejši dirki sveta, potem ko so Alberta Contadorja ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil.

Leipheimer ni našel nove ekipe
Ameriški kolesar Levi Leipheimer je potrdil, da se je tekmovalno upokojil. Nekdanji moštveni kolega Lancea Armstronga pri US Postalu je dejal, da se za to odločitev ni odločil zaradi let - dopolnil jih je 39, ampak zaradi dejstva, da po priznanju dopinških prekrškov ne najde več ekipe za sodelovanje.

"Na žalost sem se upokojil brez slovesnosti. Še bi tekmoval, saj dirke pogrešam, ampak nimam izbire," je dejal Leipheimer, ki so mu za obdobji od 1. junija 1999 do 30. julija 2006 in od 7. do 29. julija leta 2007, za kateri je priznal jemanja testosterona oziroma krvnega dopinga, črtali vse izide.