Jani Brajkovič je na svetovnem prvenstvu v Švici postavil najboljši slovenski dosežek v vožnji na čas: šesto mesto. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič je na svetovnem prvenstvu v Švici postavil najboljši slovenski dosežek v vožnji na čas: šesto mesto. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič
Letos je bil odlično pripravljen za dirkanje na Touru, a ga Astana zadnji hip ni uvrstila v ekipo in mesec dni trdega treninga je šlo v nič. Foto: Iztok Novak
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič ima zelo rad Dirko po Španiji, kjer se je že izkazal in nosil zlato majico vodilnega v skupnem seštevku. Za leto 2010 upa, da bo spet dirkal na španskem krogu. Foto: EPA
Hvastija ocenil SP v kolesarstvu

Brajkovič je v vožnji na čas osvojil šesto mesto in le za 38 sekund zaostal za medaljo. V tej prvini Slovenci še nismo imeli tako močnega kolesarja. Ko bo še okrepil mišično maso, bo kandidat za medaljo svetovnega prvenstva oziroma olimpijskih iger. Do konca leta ima Belokranjec še pogodbo z Astano, nato se bo pridružil Armstrongovi ekipi Team Radio Shack, s katero želi naslednje leto na Dirko po Franciji in na Dirko po Španiji. Na Touru bi pomagal Lancu Armstrongu, na Vuelti pa dirkal zase.

Kronometer je bil idealen, bolje ne bi mogli dirkati, ampak vseeno: mislite, da bi lahko osvojili medaljo, če bi vam bil profil proge bolj pisan na kožo?
Težko rečem. Zagotovo bi bilo lažje. Pred mano so bili le težji kolesarji, ki so v prve delu trade, na spustu, pridobivali v primerjavi z menoj.

Kaj lahko sploh še popravite v vožnji na čas? Vam morda manjka še kaj mišične mase oziroma kakšen kilogram več?
Res, zgolj mišična masa. Če bi se osredotočil le na kronometer, bi moral imeti še kak kilogram več. Na začetku sezone sem imel malo več kilogramov kot lani, na svetovnem prvenstvu pa sem bil tri kilograme lažji kot pred Girom. To je pač posledica višinskih priprav v Koloradu.

Na cestni dirki ste se do odločilnega trenutka dobro počutili, nato pa v predzadnjem krogu niste imeli odgovora na napad italijanske reprezentance. Kako ste doživljali tiste trenutke, ko so se favoriti odpeljali naprej?
Že prej sem vedel, da bo težko, če se bo dirkalo le na en skok. Klanec, na katerem so favoriti pobegnili, je bil dolg 500 metrov oziroma malo več kot minuto. Nisem tip kolesarja, ki bi bil zelo eksploziven. S Tadejem Valjavcem sva klanec začela malce preveč zadaj, kar je bil še dodaten minus. Ni nama uspelo priključiti, čeprav je zelo malo manjkalo. Vedel sem, da bo tisti klanec odločilen, ampak sem upal, da bo že prej več skokov in več pravega dirkanja. Če zdaj pomislim, bi bilo zame gotovo tudi bolje, da bi šel v skupino 25 kolesarjev, ki so se že prej odcepili in lovili ubežno deseterico.

Italijani so poraženci prvenstva, ostali so brez medalje. Kakšni so bili komentarji v kolesarski karavani?
Ne vem, takoj po dirki smo šli domov in te dni nisem bral komentarjev ali časopisov.

Kaj menite o dirkanju Gorazda Štanglja. Bežal je skoraj vso dirko, ampak na koncu to ni imelo pravega učinka!
Gorazd ve, kako se dirka. Vidijo se njegove izkušnje. Veliko je naredil, čeprav je verjetno vedel, da se ne bo izšlo. Dokazal je svojo kakovost.

Mislite, da je to počel tudi zato, da bi si za novo sezono priboril boljšo pogodbo?
Mislim, da ni bil to glavni vzrok, si pa vsekakor zasluži dobro pogodbo.

Kje boste letos še dirkali?
Upam, da bom lahko šel na Dirko po Lombardiji 17. oktobra. Trenutno sem malce bolan, muči me prehlad.

Sezone je skoraj konec, razlogov za zadovoljstvo je veliko, kakšna je vaša ocena?
Dobra sezona je bila, lahko pa bi bila še boljša. Tour, na katerega nisem šel, mi je vzel kar nekaj dni dirkanja. Po Giru bi moral na Dirko po Švici, pa sem jo spustil prav zaradi priprav na Dirko po Franciji, toda naposled sem takrat počival. En mesec priprav je šlo v nič.

Že veste, kdo se bo poleg vas pridružil Armstrongovi ekipi in kakšni so vaši načrti za 2010?
Ne vem še za vsa imena, nas bo pa manj kot v Astani. Moja želja: rad bi dirkal Tour in Vuelto, Tour za Lanca Armstronga, verjamem, da bo še boljši, kot je bil letos in da bo zmagal, Vuelto pa bi rad dirkal zase.

Hvastija ocenil SP v kolesarstvu