Dominique Cornu (v sredini) je gladko opravil s tekmeci v Salzburgu. Foto: Reuters
Dominique Cornu (v sredini) je gladko opravil s tekmeci v Salzburgu. Foto: Reuters
Simon Špilak
Simon Špilak (prvi z desne) je končal na 8. mestu. Foto: RTV SLO
Kristin Armstrong
Kristin Armstrong ni v sorodu s šampionom Lanceom Armstrongom. Zanimivo je, da je nekdanji ženi sedemkratnega zmagovalca Dirke po Franciji prav tako ime Kristin. Foto: EPA

Belgijec je za 37 sekund prehitel Rusa Mihaila Ignatijeva. Bron je pripadel Francozu Jeromu Coppelu. Špilak, ki je lani zasedel 5. mesto v Madridu, je na težki in razgibani progi, z nekaj zahtevnimi vzponi zaostal minuto in 27 sekund. Veliko smolo je imel Koren, ki se je na obratu na polovici proge zaletel v ogrado. Pokvaril se mu je še menjalnik. Zaostal je minuto in 36 sekund.

"Škoda. Ta nesrečni ovinek je bil zame neznanka, saj včeraj, ko smo tu trenirali, ni bilo še postavljenih ograd. Poskušal sem nadoknaditi izgubljeno, toda nisem mogel menjati v zadnji dve prestavi. Nekaj sekund sem sicer pridobil nazaj, a ni zadostovalo za več kot deseto mesto. Toda tudi s tako uvrstitvijo sem zadovoljen, še posebno pa sem vesel zaradi same vožnje," je povedal Koren.

Hvastija jezen na prireditelje
"Razlike med najboljšimi so bili majhne. Prepričan sem, da bi brez padca Kristjan osvojil medaljo. Nikakor ne razumem, da na svetovnem prvenstvu dan pred dirko treniramo med tovornjaki in avtomobili. Proge nismo imeli možnosti spoznati, kot je treba, zato se bom na sestanku pritožil. Sicer pa moram oba fanta pohvaliti. Vozila sta optimalno, v danih okoliščinah nista mogla biti boljša. Simonu proga ni najbolj ustrezala, saj je bilo potrebno veliko pospeševanja, on pa v tem ni najboljši," je bil na organizatorje jezen selektor Martin Hvastija.

Američani tudi z ženskim Armstrongom
Ženski kronometer je dobila Američanka Kristin Armstrong. Drugo mesto je pripadlo Švicarki Karin Thürig, tretje pa še eni Američanki Christine Thorburn. Na vmesnem času je najbolje kazalo Čehinji Ladi Kozlikovi, ki pa je v drugi polovici precej popustila in osvojila osmo mesto.

Edina slovenska tekmovalka Blaža Klemenčič je osvojila 33. mesto. "Od začetka do konca sem vozila na polno, toda videlo se je, da mi manjka cestnih dirk. Na ovinkih sem imela veliko težav in s toliko tehničnimi napakami nisem mogla biti višje," je bila v cilju kratka Klemenčičeva, ki je prvotno sicer odlična gorska kolesarska.


Kronometer U-23 (M), 39,54 km:
1. D. CORNU BEL 49:28 2. M. IGNATIJEV RUS +0:37 3. J. COPPEL FRA 0:45 4. A. FILIPOV RUS 0:51 5. E. BOASSON HAGEN NOR 1:13 6. S. SCHÄFER NEM 1:20 7. L. HUTCHINGS NZL 1:25 8. S. ŠPILAK SLO 1:27 9. P. LATHAM NZL 1:29 10. K. KOREN SLO 1:36

Kronometer (Ž), 26,12 km:
1. K. ARMSTRONG ZDA 35:04 2. K. THÜRIG ŠVI +0:26 3. C. THORBURN ZDA 0:30 4. P. DOPPMAN ŠVI 0:55 5. N. COOKE VB 0:56 6. Z. ZABIROVA KAZ 0:59 7. J. ARNDT NEM 1:05 8. L. KOZLIKOVA ČEŠ 1:06 9. T. WORRACK NEM 1:19 10. A. NEBEN ZDA 1:27 ... 33. B. KLEMENČIČ SLO 4:05