Martin Hvastija: Številka (11) ob uvrstitvi Grege Boleta bi morala biti nižja. Foto: MMC RTV SLO
Martin Hvastija: Številka (11) ob uvrstitvi Grege Boleta bi morala biti nižja. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je bil zaradi bolezni v kronometru le 20. Foto: Marjan Kelner
Gorazd Štangelj
Slovenci niso izpolnili cilja, ki so si ga zadali pred prvenstvom. Foto: Marjan Kelner
Marko Kump
Marko Kump je bil favorit za medaljo, a je imel smolo z okvaro kolesa. Foto: Marjan Kelner
Po koncu 77. SP-ja v kolesarstvu
Hushovd si je pokoril konkurenco

Šlo je sicer za malenkosti, ampak kolesarstvo običajno prinaša odločitve, kjer so malenkosti še posebej pomembne. Brez dvoma je, čeprav na navidez skromnem 44. mestu, s svojim napredkom več kot navdušila Polona Batagelj.

Brez Slovencev med deseterico
Nekdanji slovenski kolesarski as Martin Hvastija je zdaj že petič vodil slovensko vrsto na najpomembnejši enodnevni dirki sezone. Prvo sezono v Salzbugu je bil Uroš Murn sedmi in tega dosežka doma zlepa nismo znali ceniti, "Murči" pa je tedaj postal šele tretji Slovenec z uvrstitvijo med najboljših deset na svetu na mavrični dirki. Prej sta tako visoko segla le Andrej Hauptman, ki se ponaša tudi s kolajno, in Zoran Klemenčič. Vse do odhoda na svoje pa je bil najviše na 11. mestu Jure Pavlič leta 1986 v Palm Springsu.

Tako je tokratno 11. mesto 25. letnega Begunjčana Grege Boleta, ki je v svoji karieri nabral že 194 zmag, najmanj zelo lep dosežek, da ne bi pikolovci iskali svojih temeljev v besedi odličen. Vsekakor bi se tudi Janiju Brajkoviču izšlo drugače, če ne bi imel tu zanj značilnih spomladanskih težav. Bolj skrbi, da zadnje priložnosti v svoji kategoriji niso izkoristili mlajši člani, ki pa jih tudi ne gre pribijati na križ, saj so v tej sezoni poželi nekaj odličnih nastopov, tudi zmag, in osvojili Pokal narodov.

Škoda, da Bole ni imel več moči
Hvastija se je za uvod še enkrat vrnil k oceni nedeljske dirke: "Fantom lahko še enkrat le čestitam, saj so opravili vse, kot smo se zmenili. Edina prava napaka na dirki ali smola se je pripetila Borutu Božiču. Več kot pohvaliti jih za opravljeno ne morem. Tako aktivno še nikoli nismo v taki meri krojili dirke, predvsem ne v zadnjih dveh krogih, ko smo imeli vse pod nadzorom s petimi tekmovalci. Izid me sicer ne zadovolji v celoti, številka ob Boletu bi morala biti nižja. Ampak pomirja me to, da smo za Boletov sprint opravili vse, žal pa Grega tokrat v nogah ni imel več moči, kot se je izcimilo na koncu."

Zdaj se dokončno lahko tudi odkrito pogovarjamo o tem, kakšno progo so pripravili Avstralci, ki so prvenstvo organizirali izjemno dobro in bo ostalo v spominu prav vseh, tudi če ni bilo dosežka, kot bi si ga fantje v prvi vrsti najbolj želeli prav sami. "Proga tu je bila vsekakor lažja kot na zadnjih dveh prvenstvih. To sem dejal prej in za tem stojim še danes. Bila pa je težka na določenih delih proge in prav zato pobegi niso bili uspešni domala nikdar. Sploh če ima nekdo v ozadju željo, da pobeg prepreči. Tokrat smo bili to Španci in mi in morda je že kazalo, da je vse odločeno prej, pa vidite, da ni bilo. Razpletlo se je vedno tako, kot je bilo pričakovati. Žal nismo bilo povsem poleg na vrhu, ampak svetovno prvenstvo je svetovno prvenstvo, vedno zelo zahtevna dirka in z izjemo številke ob Boletu, še enkrat poudarjam, je bilo najmanj v nedeljo vse, kot bi si lahko le želel," je dodal Hvastija.

Razočaranje predvsem med mladinci
Še najbolj so ga v petek na cestni dirki razjezili njegovi "mladički", ki so pred dnevi vzeli pokal narodov in so bili tu najmanj na širšem seznamu favoritov. Na koncu pa v Geelongu ni bilo uvrstitve med deset. Hvastija je povedal: "Pravzaprav zelo podobno kot pri elitni konkurenci. 13 je uvrstitev blizu desetice, pa to vendarle ni. Manjkala je pika na i. Marko Kump se je izgubil v zadnjem krogu zaradi tehnične okvare in res je, ni nas med deseterico, in mimo tega ne moremo. Še najbolj pa mi je žal zaradi fantov samih, ki jim je bila to najbrž življenjska priložnost, ki se ne vrne kar tako."

Napredek Batageljeve
Čeprav uradno ni skrbel za slovensko žensko predstavnico, 21-letno Polono Batagelj, pa smo moškega selektorja le povprašali tudi po izjemnem napredku Primorke: "Temu zares lahko samo pritrdim in njen napredek je res pohvalen. Zadovoljen sem, da se je odbor za cestno kolesarstvo odločil, kot se je, in jo na podlagi njenih letošnjih dosežkov tudi poslal na prvenstvo, ki je bilo zares daleč od doma. Ona je s svojim nastopom prihod sem vsekakor povsem upravičila in še več od tega. Če bo tako napredovala, jo lahko v nekaj sezonah pričakujemo v tako imenovani prvi skupini ženske konkurence na tekmi, ki prinaša naslov svetovne prvakinje. Res sem bil navdušen, tudi nad njenim pristopom, in želim ji še veliko kolesarskih uspehov," je povedal Hvastija.

Naslednje leto na Danskem
Prvenstva je tako konec, naslednje leto pa bo karavana tekmovala znova na dobrih starih evropskih tleh. Drugič do zdaj bo prvenstvo mavrične majice gostil Köbenhaven na Danskem, pod dežnik prvenstva pa se znova vračata obe mladinski kategoriji.

Iz Avstralije, Dare Rupar

Po koncu 77. SP-ja v kolesarstvu
Hushovd si je pokoril konkurenco