Paolo Bettini je znova dokazal svoje mojstrstvo v najbolj ključnem trenutku. Foto: EPA
Paolo Bettini je znova dokazal svoje mojstrstvo v najbolj ključnem trenutku. Foto: EPA
Paolo Bettini
Paolo Bettini je bil v ciljnem šprintu nenadkriljiv. Vse težave v zadnjem tednu (zeleno luč za nastop je dobil šele v petek) so Italijana le še podžgale. Foto: Reuters
Gorazd Štangelj
Gorazd Štangelj tudi v desetem nastopu na SP-jih ni imel sreče. Foto: RTV SLO
Martin Hvastija
Martin Hvastija je prepričan, da je v Stuttgart vzel najboljših šest kolesarjev. Foto: RTV SLO
Po koncu kolesarskega SP-ja
Bettini ubranil naslov, Mugerli 22.

Proti nastopu "črička" je bilo celo mesto Stuttgart na čelu z županom, a to olimpijskega prvaka ni zmedlo. V zadnjem krogu je napadla šesterica kolesarjev, v zadnjih metrih pa je imel Bettini več moči od Rusa Aleksandra Kolobnjeva in Nemca Stefana Schumacherja.

Pobeg Rebellina in Kolobjeva ni uspel
Še dva kroga pred koncem je bilo v vodilni skupini z vsemi favoriti 45 kolesarjev. 32 km pred ciljem sta napadla Kolobnjev in Davide Rebellin. Privozila sta si pol minute naskoka, potem pa so Španci pospešili ritem v glavnini in ju ujeli.

Bettini ponovil dosežek rojaka Bugna
"Dirka je bila zares zahtevna. Ves teden so me obtoževali, jaz pa sem odgovoril na najboljši možen način. Zahvaliti se moram predvsem mojim moštvenim kolegom, ki so naredili sijajno delo," je na cilju v solzah povedal Bettini. Pred njim so le še štirje kolesarji uspeli ubraniti naslov svetovnega prvaka. Nazadnje je to uspelo Gianniju Bugnu (1991-92).

Mugerli najboljši Slovenec
Najboljši Slovenec je bil Matej Mugerli na 22. mestu. Zaostal je 49 sekund. Kristjan Fajt je bil 59., Gorazd Štangelj pa 60. Borut Božič, Jure Golčer in Matej Stare so odstopili. "Res je sicer, da na največjih tekmah štejejo zgolj kolajne, toda tokrat si ne morem očitati nič. Morda bi morali biti tudi bolj skromni v vseh pričakovanjih, ne pa da so apetiti vseh, ki spremljajo šport, vse večji in večji. Tudi ta dosežek je lep in zdaj ne bom posebej razmišljal, kaj bi bilo, če bi kaj naredil drugače. Naredil sem tako, kot sem, in to je bilo dovolj za mesto, na katerem sem končal," je dejal Mugerli.

Večji del dirke je bila slovenska šesterica zelo aktivna, toda razplet se je obrnil proti njim. Nekoliko je presenetil zgodnji odstop Boruta Božiča, ki je imel zdravstvene težave. Do zaključka ni zdržal niti Jure Golčer, prej pa je s kolesa stopil tudi Matej Stare, ki pa je s svojim nastopom več kot zadovoljil in je svoje delo v celoti opravil.

Velika smola Gorazda Štanglja
Pravi osmoljenec dirke je bil Gorazd Štangelj, ki na največjih dirkah res nima sreče. Tokrat se mu je na predzadnjem vzponu snela veriga. "Po taki prigodi se je težko vrniti v boj za najvišja mesta. Povrhu vsega se mi je to zgodilo še v zadnjem krogu. Težko rečem, da sem osmoljenec dirke, toda čutil sem, da imam noge pripravljene za precej več, morda celo za deseterico, in celoten vtis bi bil drugačen. Čeprav nikakor ne smem reči, da sem z nastopom razočaran, celo več, menim, da je celotna ekipa svoje delo opravila zelo dobro. Kot ste videli, smo bili poleg pri vseh akcijah, le na koncu nam je vnovič zmanjkalo tudi malenkost sreče, brez katere v športu ni najvišjih dosežkov," je bil razočaran kapetan slovenske ekipe.

Hvastija nima slabe vesti
"Še vedno sem prepričan, da je bila to najboljša šesterica, ki mi je bila v tem času na voljo. Če ima kdo boljšo, naj mi jo pove. Menim, da so fantje večino dogovorjenega opravili, smolo smo imeli z Božičevimi težavami. Nekaj več pa sem pričakoval le od Golčerja. Kar se je pripetilo Štanglju, se morda zgodi le enkrat v karieri, in Gorazdu se je žal to pripetilo prav tu. Kolesarstvo je pač kolesarstvo in kdor na naš nastop tu gleda zgolj skozi številke, o kolesarstvu prav veliko ne ve," je pojasnil selektor Martin Hvastija.

A. G.


Cestna dirka, elite, 267,1 km:
1. P. BETTINI ITA 6:44:43 2. A. KOLOBNJEV RUS vsi 3. S. SCHUMACHER NEM isti 4. F. SCHLECK LUK čas 5. C. EVANS AVS 6. D. REBELLIN ITA +0:06 7. S. SANCHEZ ŠPA vsi 8. P. GILBERT BEL isti 9. F. WEGMANN NEM čas 10. M. ELMIGER ŠVI ... 14. O. FREIRE ŠPA 0:49
18. E. ZABEL NEM isti
22. M. MUGERLI SLO čas
59. K. FAJT SLO 3:38
60. G. ŠTANGELJ SLO 3:41
Borut Božič, Jure Golčer in Matej Stare
so odstopili.
Po koncu kolesarskega SP-ja
Bettini ubranil naslov, Mugerli 22.