Tadej Pogačar je pred svetovnim prvenstvom, ki se bo začelo v nedeljo v avstralskem Wollongongu, v odlični formi. Foto: EPA
Tadej Pogačar je pred svetovnim prvenstvom, ki se bo začelo v nedeljo v avstralskem Wollongongu, v odlični formi. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar presprintal van Aerta! Generalka za SP in št. 1 slovenskemu šampionu.

Pogačar, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, se je te dni mudil v Kanadi, kjer je nastopil na dveh enodnevnih dirkah. Najprej se je preizkusil na VN Quebeca, na katerem je zasedel 24. mesto, najboljše pa je prihranil za nedeljo, ko je v dolgem ciljnem šprintu dobil VN Montreala.

Zmaga je še posebej sladka, upoštevajoč, da je v šprintu prehitel favoriziranega Belgijca Wouta van Aerta, ki je tudi sicer ob Pogačarju eden izmed favoritov na bližajočem se svetovnem prvenstvu. Van Aert si je prizadeval v sklepnem delu dirke ugnati vse tekmece, a načrte mu je prekrižal spretni Slovenec, ki je bil v zadnjih metrih neulovljiv. Priznava pa, da je imel v daljšem šprintu navkreber tudi nekaj sreče.

Vem, da je Wout odličen šprinter, zato sem se želel postaviti v njegovo zavetrje, a v moje zavetrje je želel zapeljati tudi on. Po zadnjem zavoju je upočasnil in počakal, da bi švignil mimo. Tedaj sem bil še vedno zelo samozavesten, imel pa sem tudi srečo, da je Gaudu precej zgodaj pospešil, tako da sem mu lahko sledil in zapeljal v njegovo zavetrje.

Tadej Pogačar

Imel je srečo, da je Gaudu prvi pospešil
"Vem, da je Wout odličen šprinter, zato sem se želel postaviti v njegovo zavetrje, a v moje zavetrje je želel zapeljati tudi on. Po zadnjem zavoju je upočasnil in počakal, da bi švignil mimo. Tedaj sem bil še vedno zelo samozavesten, imel pa sem tudi srečo, da je Gaudu precej zgodaj pospešil, tako da sem mu lahko sledil in zapeljal v njegovo zavetrje. Nato sem močno pritiskal na pedale vse do cilja in upal, da me nihče ne bo prehitel. Konec je bil preprosto neverjeten," se je po dirki smejalo kolesarju s Klanca pri Komendi. "A ni vse samo v šprintu, celotna dirka je bila zelo težka, moštvo je opravilo odlično delo. Na koncu se je vse izšlo perfektno, a bilo je zelo težko, saj vsi vemo, kako dober šprinter je Wout in da je eden najboljših na svetu. Verjel sem vase, dal sem vse od sebe in uspelo mi je," je še povedal 23-letnik po ciljnem šprintu rahlo navkreber.

Zadnja dva kilometra VN Montreala

Veseli se večje konkurence v naslednjih letih
To je bila za Pogačarja "šele" četrta zmaga na enodnevni dirki, a preostale tri so ene najprestižnejših v svetu kolesarstva: Strade Bianche, Liege–Bastogne–Liege in Dirka po Lombardiji. Na drugem koncu sveta se je v nedeljo končala tudi Dirka po Španiji, ki jo je dobil Belgijec Remco Evenepoel. "Neverjetno je bilo zadnje tedne spremljati Remcove zares neverjetne predstave. Pokazal je svoj značaj, lahko mu samo čestitam," je za VeloNews povedal Pogačar. Ob tem je nadaljeval: "Z Remcem sva skupaj odpeljala nekaj dirk. Ne veliko, zagotovo pa se bova v naslednjih letih vse pogosteje srečala." Pogi, ki je moral letos po dveh letih vladavine na Dirki po Franciji priznati premoč Dancu Jonasu Vingegaardu, je prepričan, da bo konkurenca na francoski pentlji v naslednjih letih še močnejša. "Mislim, da bo naslednje leto zelo zanimivo. V naslednjih letih bo še hujša konkurenca. Upam, da se bo med drugim po hudi nesreči med nas vrnil še Egan Bernal. Naslednja leta, ko bomo tekmovali drug z drugim, bodo fantastična," je sklenil.

Van Aert: Drugo mesto nikakor ni sramota
Po dirki je svoje povedal tudi Van Aert. "V zadnjem delu sem bil v skupini z odličnimi hribolazci, lahko sem jim sledil na vzponih, to kaže, da sem v dobri formi. Čez dan sem se dobro počutil, tudi zaradi odlično opravljenega dela moštvenih kolegov. V zaključku dirke sem porabil nekaj več moči, kar se je na koncu morda poznalo v šprintu. Premagal me je zelo močen kolesar, končati na drugem mestu nikakor ni sramota," je za moštveno spletno stran Jumbo Visma povedal Belgijec.

Pogačar z izjemnim sprintom ugnal van Aerta v Montrealu