28-letni Primož Roglič se veseli največje zmage v karieri. Foto: Reuters
28-letni Primož Roglič se veseli največje zmage v karieri. Foto: Reuters
Primož Roglič
Rogliču baskovska pentlja zelo ustreza, saj je že lani dobil dve etapi, na koncu pa osvojil peto mesto. Foto: Reuters
Primož Roglič
Roglič je na domačem terenu premagal Španca oziroma natančneje Baska Jona Izagirreja (levo) in Mikela Lando (desno). Foto: EPA
Roglič
Roglič je zadnjo etapo končal na devetem mestu, kar je zadoščalo za skupno zmago. Čeprav v zaključkih etap ob sebi ni imel pomočnikov, kot jih je, denimo, imel Landa ali pa kateri izmed bratov Izagirre, je bil Zasavec s pomočjo moštvenih kolegov zadovoljen. "Nismo največja ekipa, nimamo vsega največ. Pokazali smo to, kar sem želel od sotekmovalcev od starta. Da vsak da 100 odstotkov od sebe. Skupaj smo zmagali, vsi smo lahko zadovoljni." Foto: EPA
Roglič: Vesel sem, da smo Slovenci na najvišji stopnički

Roglič se je na začetku 122-kilometrske etape med Eibarjem in Arratejem zapletel v padec, a se je pobral in ujel glavnino. V nadaljevanju zahtevne kraljevske etape z osmimi kategoriziranimi vzponi je ves čas dihal za ovratnik Landi, pred katerim je imel slabi dve minuti prednosti.

Zmaga Rogliča nikoli ogrožena
Landa se je na brutalnem, zadnjem trikilometrskem vzponu na Usartzo, ki je imel povprečno 12,7-odstotni naklon, Rogliča otresel, a mu skupne zmage Kisovčana ni uspelo resno ogroziti. Landa je osvojil drugo mesto, 12 sekund za zmagovalcem rojakom Enricom Masom, medtem ko je bil Roglič deveti. Za Lando je zaostal 42 sekund, kar je pomenilo, da je v skupnem seštevku slavil z več kot minuto naskoka.

Četrta skupna zmaga, a prva najvišje serije
28-letni Roglič se tako veseli enega največjih uspehov v karieri, v kateri je med drugim dobil že etapo na Dirki po Franciji in Dirki po Italiji, poleg tega pa je postal tudi svetovni podprvak v kronometru. Sicer pa je Roglič osvojil svojo četrto skupno zmago. Še kot član novomeške Adrie Mobil je skupno slavil na dirkah po Sloveniji in po Azerbajdžanu, kot član nizozemske zasedbe pa na Dirki po Algarveju (ta sicer ne sodi v svetovno serijo) in zdaj še na Dirki po Baskiji.

To je po vseh merilih največja zmaga
"Zmaga mi pomeni največ do zdaj. Po vseh merilih je to največja zmaga. To je bil cilj letošnje sezone - doseči zmago v etapni dirki, enotedenski dirki svetovne serije. To mi je uspelo na začetku sezone, z optimizmom gledam v nadaljevanje,"
se je dobri dve uri po koncu zadnje, kraljevske etape na svoj uspeh ozrl Roglič. O sami etapi, v kateri so tekmovalci morali premagati osem kategoriziranih vzponov, pa je dodal: "Kratka, sladka etapa. Normalno ne dopušča nobenih napak. Na srečo se je na koncu dobro izteklo, tudi s tem neželenim dogodkom, ki se mi je zgodil na startu. Sem zelo zelo vesel za skupno zmago."

Roglič padel čez Urana
Na poti do zmage ga danes ni moglo ustaviti nič - niti padec na začetku etape niti zaključni napad najbližjega tekmeca v skupnem seštevku Lande. "Padca oziroma nesreče nismo načrtovali. Žal je tekmovalec pred mano, Rigoberto Uran, padel. Sam nisem mogel popolnoma nič. Padel sem čezenj. Dirka se je ravno začela, bil je pravi boj od starta. Celotno ekipo sem moral porabiti za lov. Sam sem porabil več moči od starta, kot sem si želel," je o tem povedal 28-letnik, ki je rumeno majico oblekel po peti etapi, ko je zmagal v vožnji na čas.

Najprej počitek, nato pa Dirka po Romandiji
Rogliča zdaj čaka kratek premor, tudi vrnitev v domovino, a bo kmalu spet na kolesu: "Najprej si želim spočiti, poskusiti pozdraviti odrgnine od danes. Potem pa se začnem pripravljati na Dirko po Romandiji, ki bo konec aprila."

Roglič četrti Slovenec z zmago na najvišji ravni
Roglič je četrti Slovenec s končno zmago na dirki najvišje ravni. Prvi Slovenec, ki je bil končni zmagovalec ene izmed dirk svetovne serije, je bil Simon Špilak. Prekmurec je leta 2010 dobil Dirko po Romandiji, istega leta, le nekaj tednov pozneje, je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je na vrhu končal kriterij Dauphine. Leta 2011 je Grega Bole dobil veliko nagrado Ouest-France Plouaya. Največja uspeha na dirkah svetovne serije je v letih 2015 in 2017 vpisal Špilak, ko je osvojil Dirko po Švici.

Na dirki sta nastopila tudi Jan Polanc in Simon Špilak, a nista bila v ospredju. Zasedla sta 47. in 48. mesto.

Baskija test za hribolazce
Na Dirki po Baskiji, ki zaradi razgibanosti velja za eno najzahtevnejših v svetovni seriji, se vsako leto med seboj pomerijo najboljši kolesarji v vožnji navkreber oziroma hribolazci. Lani je bil najboljši Alejandro Valverde, pred njim Alberto Contador, Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana, Samuel Sanchez, pred leti tudi Švicar Tony Rominger, Francoz Laurent Jalabert, Irec Sean Kelly, Italijan Giovanni Battaglin in še en legendarni Francoz Jacques Anquetil.

UCI WORLDTOUR

DIRKA PO BASKIJI, 6. etapa            
                                      
Eibar - Arrate, 122 km:               
  1. E. MAS             ŠPA    3:17:34
  2. M. LANDA           ŠPA      +0:12
  3. J. IZAGIRRE        ŠPA       0:27
  4. D. TEUNS           BEL       0:27
  5. N. QUINTANA        KOL       0:30
  6. T. DE GENDT        BEL       0:45
  7. E. BUCHMANN        NEM       0:47
  8. G. MÜHLBERGER      AVT       0:54
  9. P. ROGLIČ          SLO       0:54
 10. P. KONRAD          AVT       0:54
 ...
53. S. ŠPILAK           SLO       7:55
80. J. POLANC           SLO      16:29

Končni vrstni red po 6. etapi:        
  1. P. ROGLIČ          SLO   20:53:47
  2. M. LANDA           ŠPA      +1:09
  3. J. IZAGIRRE        ŠPA       1:42
  4. E. BUCHMANN        NEM       3:14
  5. N. QUINTANA        KOL       3:17
  6. E. MAS             ŠPA       3:29
  7. B. MOLLEMA         NIZ       3:50
  8. P. BILBAO          ŠPA       4:14
  9. D. DE LA CRUZ      ŠPA       4:15
 10. P. KONRAD          AVT       5:30
 ...
47. J. POLANC           SLO      29:02
48. S. ŠPILAK           SLO      29:28

 

Roglič: Vesel sem, da smo Slovenci na najvišji stopnički