Jan Polanc in Klemen Štimulak (prvi in drugi z leve) sta šele nekaj dni pred začetkom prvenstva dobila kolo za vožnjo na čas, zato nista imela dovolj časa, da se nanj privadita. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jan Polanc in Klemen Štimulak (prvi in drugi z leve) sta šele nekaj dni pred začetkom prvenstva dobila kolo za vožnjo na čas, zato nista imela dovolj časa, da se nanj privadita. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Prvi komplet medalj je odšel v Avstralijo, Veliko Britanijo in Nemčijo. Foto: EPA

Obe zlati medalji sta odšli v Avstralijo. Pri mlajših članih je na 35,2 kilometra dolgi progi slavil Luke Durbridge pred Dancem Ramusom Quaadejem in še enim Avstralcem Michaelom Hepburnom. "Durbo the turbo" je v središču Köbenhavna upravičil vlogo favorita, saj se je edini spustil pod 43 minut. Slovenca Klemen Štimulak in Jan Polanc sta zasedla 28. oziroma 36. mesto.

Štimulak: Veter nas je prestavljal tudi za meter
"Kronometra enostavno premalo vadimo, da bi lahko računali na kaj več. Tako sem lahko zadovoljen s svojo vožnjo, dal sem svoj maksimum. Na začetku sem imel nekaj težav s čelado, tam je nekaj sekund šlo po zlu. Proga sicer ni bila težka, a nam je težavo povzročal veter. Niti nismo mogli ugotoviti, od kje piha. Vozili smo se med hišami, a nas je vseeno prestavljalo tudi za meter," je po nastopu dejal Štimulak, ki tako kot drugi na ravninski progi ni imel pravega občutka.

Kalanova iz odbojke v kolesarstvo
Med mladinkami je zmagala Avstraka Jessica Allen pred Britanko Elinor Barker in Nemko Mieke Kröger. Edina slovenska predstavnica Urška Kalan je zasedla 37. mesto. S svojim nastopom ni bila zadovoljna, toda nikakor ne smemo mimo dejstva, da je bila med najmlajšimi na štartnem seznamu, obenem pa se je nekdanja odbojkarica kolesarstvu zapisala šele letos spomladi.

Veliko upanja ji je vlival tudi nastop na poletnem evropskem prvenstvu v Italiji, toda tokrat je bila konkurenca precej zahtevnejša, izid pa je vsekakor izziv za naslednje leto, ko bo Urška še vedno nastopala med mladinkami.

Pričakovala je več
"Vsekakor sem tudi sama pričakovala več, sploh zato, ker sem imela občutek, da mi proga zares leži. Na njej ni skorajda nobenega vzpona, ampak na tekmi se mi nikakor ni izšlo. Kot običajno sem zašla v težave okoli osmega kilometra, čeprav sem bila prepričana, da tokrat prav zaradi konfiguracije proge ne bo tako. Za nameček je v smeri cilja pihal izjemno močan veter in težav je bilo na pretek. Ne glede na vse upam, da bom še kdaj dobila priložnost, da se bom lahko merila tudi z najboljšimi na svetu," je v cilju žalostno razlagala sicer vedno dobrovoljna Gorenjka, ki jo v petek čaka še nastop na cestni preizkušnji.

Mlajši člani, kronometer, 35,2 km:    
  1. L. DURBRIDGE      AVS       42:47
  2. R. QUAADE         DEN       +0:35
  3. M. HEPBURN        AVS        0:46
  4. A. VOROBJEV       RUS        0:49
  5. J. HAMELINK       NIZ        1:53
  6. J. CHRISTIE       NZL        2:00
 28. K. ŠTIMULAK       SLO        2:56
 36. J. POLANC         SLO        3:30
                                      
Mladinke, kronometer, 13,9 km:        
  1. J. ALLEN          AVS       19:19
  2. E. BARKER         VB        +0:02
  3. M. KRÖGER         NEM        0:03
 37. U. KALAN          SLO        2:40