Andy Schleck (z bratom Frankom ta teden dirkata na Palmi de Mallorci) pravi, da mu zmaga na Dirki po Franciji, pridobljena na tak način, ne pomeni veliko. Če bo letos v Pariz pripeljal v rumeni majici, bo to štel za svojo prvo zmago na Touru. Foto: EPA
Andy Schleck (z bratom Frankom ta teden dirkata na Palmi de Mallorci) pravi, da mu zmaga na Dirki po Franciji, pridobljena na tak način, ne pomeni veliko. Če bo letos v Pariz pripeljal v rumeni majici, bo to štel za svojo prvo zmago na Touru. Foto: EPA
Andy Schleck in Alberto Contador
Andy Schleck je leta 2010 na Dirki po Franciji za Albertom Contadorjem na koncu zaostal 39 sekund. Foto: Reuters
Odziv Prudhomma na kazen za Contadorja
Contador spoznan za krivega

Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS) je odločilo, da je španski zvezdnik Alberto Contador kriv zlorabe poživil, in mu vzelo zmagi na Dirki po Franciji 2010 in Dirki po Italiji 2011. Dobil je tudi dveletno kazen, ki je retroaktivno začela veljati 25. januarja 2011, od tega pa se odšteje 5 mesecev in 19 dni, ko je bil Contador konec leta 2010 in na začetku leta 2011 suspendiran. Iztekla se bo 5. avgusta 2012. Morda čaka Contadorja tudi denarna kazen najmanj 2,4 milijona evrov.

Zbrali smo nekaj odzivov po CAS-ovi odločitvi.


Andrej Hauptman (nekdanji slovenski kolesarski as, dobitnik bronaste medalje na svetovnem prvenstvu): "Presenetilo me je, da se je vse skupaj tako dolgo vleklo. Za kolesarstvo je slabo, da izgubi šampiona, kot je Contador, tudi če samo za pol leta. Raje bi videl, da dirka. Tour de France bo letos manj zanimiv. Zame je Contador še vedno šampion. Prepričan sem, da se bo zmagovito vrnil. Leto in pol je dirkal pod pritiskom in vseeno zmagoval, kar ni bilo lahko."

Andy Schleck (po novem zmagovalec Dirke po Franciji 2010): "Ni razloga za veselje, tudi če sem postal zmagovalec Dirke po Franciji 2010. Boril sem se z njim na tisti dirki in izgubil. Zmagovati želim na športen način, ne na sodišču. Če bom zmagal letos, bom to štel za prvo zmago na Touru. Žal mi je za Alberta. Vedno sem verjel v njegovo nedolžnost. To je zelo žalosten dan za kolesarstvo. Edina pozitivna plat te novice je, da je po 566 dneh negotovosti le prišla razsodba. Verjamem, da so sodniki pri CAS-u upoštevali vse okoliščine, potem ko so prebrali 4.000 strani."

Fabian Cancellara (štirikratni svetovni prvak in olimpijski prvak v kronometru): "To je bizaren dan za kolesarstvo in žalosten dan za šport. Škoda, da so za končno sodbo potrebovali tako dolgo."

Michele Scarponi (zmagovalec Dirke po Italiji 2011): "Žal mi je za Alberta. Ta odločitev CAS-a ne spreminja vrednosti mojih dosežkov in mojih prihodnjih ciljev."

Oscar Pereiro (zmagovalec Dirke po Franciji 2006): "Dveletna prepoved za Alberta, sodišče pa pravi, da ni pravih dokazov, da je prepovedano substanco zaužil, da se dopingira? Povem vam, to so kurb... sinovi."

Juan Carlos Castano (predsednik španske kolesarske zveze): "Odločitev moramo sprejeti, se pa z njo ne strinjamo. To je žalosten dan za španski šport. Za nas je ta zgodba končana."

Pat McQuaid (predsednik Mednarodne kolesarske zveze): "To je žalosten dan za kolesarstvo. Morda bo kdo odločitev razsodišča imel za zmago, toda ni povsem tako. V dopingu ni zmagovalcev. Vsak nov primer je preveč."

Marc Madiot (menedžer ekipe FDJ-Bigmat): "Razsodba je prišla prepozno. Leto in pol so bili rezultati vseh dirk izkrivljeni. Andy Schleck se bo vse življenje spominjal, na kakšen način je zmagal na Dirki po Franciji. Sistem se mora spremeniti."

Odziv Prudhomma na kazen za Contadorja
Contador spoznan za krivega