Izkušnje so glavni adut kapetana Gorazda Štanglja, ki bo deloval kot podaljšana roka selektorja. Foto: MMC RTV SLO
Izkušnje so glavni adut kapetana Gorazda Štanglja, ki bo deloval kot podaljšana roka selektorja. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič
Brajkovič: 'Če se ne bom počutil sposobnega za visoko uvrstitev, sem se pripravljen postaviti v funkcijo pomočnika. V tem primeru bo šel v boj za visoko uvrstitev kdo drug. Menim, da je izbira velika, saj so ti kolesarji, ki bodo nastopili, vsi sposobni za vrhunski dosežek.' Foto: Iztok Novak
Brajkovič bo glavni adut v Mendrisiu

Selektor Martin Hvastija je izbral šesterico profesionalcev za dirko elite. To so Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec, Jani Brajkovič, Grega Bole, Borut Božič, Kristijan Fajt in Gregor Gazvoda.

Štangelj koordinator za prva aduta
"Kapetan moštva bo Štangelj, ki bo zaradi izkušenj koordiniral fante med dirko, seveda pa največ pričakujemo od Valjavca in Brajkoviča. Taktika se bo glede na položaj usklajevala med samo dirko. Vsaka uvrstitev med najboljšo deseterico bi bila vrhunska," je glavni slovenski cilj razkril Hvastija.

Najtežja dirka elite v zadnjih 15 letih
Selektor meni, da je proga za kronometer na žalost Brajkoviča, od katerega se veliko pričakuje, nezahtevna, ravno nasprotno pa velja za cestno dirko: "V zadnjih 15 letih od prvenstva v Kolumbiji ni bilo zahtevnejše proge. Fantje bodo morali prevoziti dobrih 260 kilometrov, krog je kratek, vsebuje pa dva zahtevna vzpona, dolga 1.700 in 800 metrov. Selekcija bo velika in gotovo ne gre pričakovati, da bo o zmagi odločal šprint večje skupine, še posebno ker sta po drugem vzponu le še dobra dva kilometra in pol do cilja. Od tega tudi nekaj spusta."

Na cesti še mlajši člani in dekleta
V senci starejših kolegov bodo nastopali mlajši člani in dekleta. Državna prvakinja Sigrid Corneo, Italijanka, ki zaradi slovenskih korenin zastopa Slovenijo, je znova izredno motivirana, saj bo dirkala v bližini doma, njeni zadnji rezultati - ženski Tour je končala na petem mestu - pa vlivajo veliko optimizma.

V kategoriji do 23 let bosta v vožnji na čas tekmovala Blaž Jarc in Jan Tratnik, na cestni vožnji pa se jima bodo pridružili Nik Burjek, Blaž Furdi, Marko Kump in še en tekmovalec, ki ga bo selektor Martin Hvastija določil v nedeljo po dirkah v Italiji oziroma na Češkem. Kandidati so Andi Bajc, Nejc Košir in Jure Žagar.

Nastopile bodo tudi tri članice, Sigrid Corneo in Blaža Klemenčič na cestni dirki ter kronometru, Polona Batagelj pa samo na cestni preizkušnji.

Spored SP-ja v kolesarstvu:

- sreda, 23. 9:
09.30 - kronometer, moški, U-23 (33,2 km)
14.00 - kronometer, ženske (26,8 km)

- četrtek, 24. 9.:
11.30 moški, elite (49,8 km)

- sobota, 26. september:
09.00 cestna dirka, ženske (124,2 km)
13.30 cestna dirka, moški, U-23 (179,4 km)

- nedelja, 27. septembra:
10.30 cestna dirka, moški, elite (262 km)

Brajkovič bo glavni adut v Mendrisiu