Stefan Bissegger, Samuele Battistella in Thomas Pidcock so stali na zmagovalnem odru po diskvalifikaciji Eekhoffa. Foto: EPA
Stefan Bissegger, Samuele Battistella in Thomas Pidcock so stali na zmagovalnem odru po diskvalifikaciji Eekhoffa. Foto: EPA

Med 158 kolesarji je bila tudi peterica Slovencev: Žigi Horvatu, Aljažu Jarcu (oba Adria Mobil), Jaki Primožiču (KK Kranj), Žigi Jermanu (Groupama FDJ) in Tilnu Finkštu (Ljubljana Gusto Santic) se ni uspelo vmešati v boj za najvišja mesta.

Mlajši člani so morali med Doncastrom in Harrogatom premagati 173 kilometrov, od tega dva zaključna kroga v mestu, ki gosti cilje vseh dirk svetovnega prvenstva. Po poti so jih motili tako dež kot sonce ter številne okvare in padci.

Dirka se je začela lomiti v zadnjih 60 kilometrih, na najtežjem klancu dneva. Jerman je na njem sprva pokril prvi napad, v drugi polovici klanca je zdrsnil nazaj, nekaj mest pred njim je vozil Jarc, iz ozadja pa se je do skupine prebil Finkšt. Skupini sta dirkali na vso moč, a je bilo v drugi premalo sloge, da bi se priključila prvi. Na koncu se je zmago udarilo sedem kolesarjev.

Nils Eekhoff se je eno uro veselil zlate medalje, nato pa je bil diskvalificiran. Foto: EPA
Nils Eekhoff se je eno uro veselil zlate medalje, nato pa je bil diskvalificiran. Foto: EPA

Italijani so se pritožili
Eekhoff je skupaj s Kolumbijcem Sergiem Higuito in Dancem Andreasom Kronom ujel prve štiri kolesarje. Na krajšem vzponu do ciljne ravnine je nadzoroval skupino, v šprintu pa ugnal vse. Drugi je bil Italijan Samuele Battistella, tretji Švicar Stefan Bissegger.

Po padcu se je za avtomobilom vrnil v glavnino
A veselje Eekhoffa ni trajalo dolgo. Italijani so se pritožili, saj je Nizozemec zaradi težav na začetku dirke glavnino lovil v zavetrju avtomobila. 120 km pred ciljem je grdo padel, si izpahnil ramo in se z vožnjo za avtomobilom vrnil v glavnino. Sodniki so dolgo odločali, na koncu pa Eekhoffa diskvalificirali. Tako je zlato dobil Battistella, srebro Bissegger, bron pa na veselje domačinov Tom Pidcock.

Prvi Slovenec na cilju je bil 26. Finkšt. Jarc je končal na 37., Jerman na 40. mestu. Vsi so zaostali nekaj več kot tri minute. Jaka Primožič je s slabimi 13 minutami zaostanka osvojil 69. mesto, Žiga Horvat na 111. mestu pa 20:37 minute.

Jerman zelo razočaran
Najbolj je bil razočaran Jerman, ki je celo razmišljal o boju za medaljo. Verjel je, da je dobro pripravljen in da mu proga ustreza.

"Nisem pričakoval tega. Vedel sem, v kakšni formi sem, zato sem meril višje. Na prvem klancu smo bili trije skupaj spredaj. Sledil je trenutek nepazljivosti, odpeljalo se je 30, 40 kolesarjev. Malo sem počil, mislil sem, da bosta Aljaž in Tilen lahko povlekla z drugimi fanti. Videl sem, da se skupina oddaljuje. Šel sem na vso moč. Na koncu smo trije, štirje krožili, kar je bilo premalo," je dan opisal razočarani Jerman.

"Dan je bil zelo težek. Na vrhu klanca smo vsi bili spredaj, na veter smo razpadli. Trudili smo se in trudili, ampak žal. Šlo je na mrtvo. Če bi ujeli, bi videli, na koga bi dirkali," je dejal Finkšt.

Mladoletna Magan Jastrab je nadaljevala izredno prvenstvo za ameriško kolesarstvo: ZDA so v Harrogatu osvojile zdaj že tri zlate, eno srebrno in dve bronasti medalji, s tem so najuspešnejša udeleženka SP-ja 2019. Foto: EPA
Mladoletna Magan Jastrab je nadaljevala izredno prvenstvo za ameriško kolesarstvo: ZDA so v Harrogatu osvojile zdaj že tri zlate, eno srebrno in dve bronasti medalji, s tem so najuspešnejša udeleženka SP-ja 2019. Foto: EPA

Hvastija: Odločilen je bil veter na vrhu klanca
"Odločilen trenutek je bil veter na vrhu klanca. Fantje so to vedeli. Niti sam ne vem, kaj je šlo narobe, še iščem odgovore. Malo so se spočili. Zgodilo se je, kar se je. Skupina je šla na polovico, niso jih več ujeli in vse je splavalo po vodi. Niso mogli, vsaj tako so povedali. Naredili smo, česar ne bi smeli. Preživeli smo klanec, nato pa ostali zadaj zaradi vetra, kar je res začetniška napaka," je razložil selektor Martin Hvastija.

Do padca pred ciljem v vodilni skupini
Slovenska kolesarka Nika Jančič je mladinsko dirko na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu končala na 52. mestu, najbrž pa bi bila precej višje, če ne bi bila v zadnjem zavoju udeležena v padcu, po katerem je čez ciljno črto kar pritekla.

Jančičeva je zadnje kilometre premagovala v prvi skupini, kjer se je borila za položaj, da bi dočakala priložnost v sprintu. Na zadnjem vzponu pred ciljno ravnino je izgubila nekaj metrov, na zavoju pa so kolesarke pred njo padle, mlada Slovenka se padcu ni mogla izogniti in je grdo padla po asfaltu. Hitro se je pobrala, a zaradi težav s kolesom ni mogla kolesariti do cilja. Čezenj je pritekla, njen zaostanek na 52. mestu je znašal 1:35 minute.

Trk z redarjem Mikuževe
Ana Ahačič je na 57. mestu zaostala dve minuti. Metka Mikuž je končala na 89. mestu z dobrimi 14 minutami zaostanka, v prvem delu dirke pa pritegnila svoj delež pozornosti, ker se je zaletela v redarja, ga podrla in še sama padla. Tjaša Sušnik je čez cilj prišla kot zadnja, 91., z nekaj več kot 25 minutami zaostanka.

Američanka taktično izigrala Rusinjo
Naslov svetovne prvakinje je osvojila Američanka Megan Jastrab, druga je bila v sprintu Belgijka Julie de Wilde, tretja pa Nizozemka Leike Nooijen. Favorizirana Jastrab je dva kilometra pred ciljem pobegnila v zavetrju svetovne prvakinje v kronometru Ajgul Garejeve, a na koncu sta se Rusinja in Američanka preveč gledali, a taktični načrt se je 17-letnici iz Kalifornije posrečil. Kot najmočnejša je Jastrabova osvojila zlato, medtem ko je Garejeva končala na nehvaležnem 4. mestu.


Cestna dirka, mlajši člani, 173 km:    
  1. S. BATTISTELLA    ITA     3:53:52 
  2. S. BISSEGER       ŠVI         vsi 
  3. T. PIDCOCK         VB             
  4. S. HIGUITA        KOL        isti 
  5. A. L. KRON        DAN             
  6. T. S. FOSS        NOR         čas 
  7. P. BENKHOORN      NIZ       +0:38 
  8. M. BJERG          DAN             
  9. M. BURGAUDEAU     FRA        isti 
 10. T. SLEEN          NOR         čas 
...
 23. T. FINKŠT         SLO        3:02 
 37. A. JARC           SLO        3:06 
 40. Ž. JERMAN         SLO        3:07 
 69. J. PRIMOŽIČ       SLO       12:42 
111. Ž. HORVAT         SLO       20:37 
Cestna dirka, mladinke, 86 km:         
  1. M. JASTRAB        ZDA     2:08:00 
  2. J. DE WILDE       BEL        isti 
  3. L. NOOJIEN        NIZ         čas 
 ...                                   
 52. N. JANČIČ         SLO        1:35 
 57. A. AHAČIČ         SLO        2:00 
 89. M. MIKUŽ          SLO       14:06 
 91. T. SUŠNIK         SLO       25:13