SP: Nastop Monike Hrastnik v finalu spusta
Monika Hrastnik. Foto: EPA
Monika Hrastnik. Foto: EPA

Dvakratna evropska prvakinja Hrastnik, sicer šesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, je v petek na treningu padla in se kar močno udarila v rebra in ramo. Dan pred tekmo je še dodala, da bo s protibolečinskimi sredstvi nastopila, če bo dobila zeleno luč po zdravniškem pregledu. To se je na koncu tudi zgodilo.

Tik pred finalnim nastopom Monike Hrastnik je vodstvo prevzela Francozinja Marine Cabirou, ki je s fantastično vožnjo po dolgem času izrinila britansko tekmovalko z vrha, Velika Britanija je namreč kar nekaj časa držala trojno vodstvo.

Zgornji del je Hrastnik odpeljala odlično, za manj kot sekundo je zaostajala ob merjenju prvega vmesnega časa, v srednjem delu je nato izgubila nekaj več časa, pri tretjem merjenju vmesnega časa je bila že 9,6 sekunde zadaj, ciljno črto je prečkala z zaostankom 12 sekund in slabih treh desetink, kar je bilo tedaj dovolj za 9. mesto.

Do konca finala je izgubila še dve mesti in tekmovanje končala kot enajsta. Zmagala je prva favoritinja, Avstrijka Valentina Höll, ki je bila edina, ki je ciljno črto prečkala pod petimi minutami (4:58,242), srebro je osvojila Švicarka Camille Balanche (+2,020), tretja je bila Cabirou (+2,361).

Hrastnik ob hudih bolečinah do enajstega mesta na SP-ju

Presenetljiva zmaga Britanca Hattona
Naslova svetovnega prvaka se je presenetljivo veselil Britanec Charlie Hatton, ki pred tem v svetovnem pokalu nikoli ni stal na stopničkah. Tokrat je na Škotskem v deževnem vremenu prehitel srebrnega Avstrijca Andreasa Kolba (+0,599) in svojega rojaka Laurieja Greenlanda (+1,229).

Nastopiti bi morala dva Slovenca, Jan Cimperman in Luka Berginc, a sta oba grdo padla na jutranjem treningu na nekoliko razmočenem terenu.

Od Slovencev se je danes predstavil še Jaka Remec s kolesom BMX v kvalifikacijah prostega sloga v parku. Z oceno 31,5 v povprečju dveh voženj je ostal brez mesta med 24 polfinalisti.