V letu 2019 so zablesteli mladci Egan Bernal, Remco Evenepoel in Tadej Pogačar, piko na i letu pa je na svetovnem prvenstvu postavil 23-letni Mads Pedersen. Foto: EPA
V letu 2019 so zablesteli mladci Egan Bernal, Remco Evenepoel in Tadej Pogačar, piko na i letu pa je na svetovnem prvenstvu postavil 23-letni Mads Pedersen. Foto: EPA

V zadnjem krogu se je vodilna skupinica zmanjšala na trojico Matteo Trentin, Mads Pedersen in Stefan Kung. Medalje so bile podeljene, o žlahtnosti odličij pa je odločal ciljni šprint. Točno 200 m pred ciljem je napadel na papirju najmočnejši šprinter med trojico Trentin, a se mu je zataknilo v prestavi in mimo prekaljenega Italijana se je proti zlatu odpeljal Mads Pedersen.

Srebro je slaba tolažba za 30-letnega Trentina in Italijane, ki so v končnici imeli kar dva moža, Gianni Moscon je po obilici dela za kapetana osvojil 4. mesto. Z bronom je bil prezadovoljen 25-letni Švicar Küng, ki je kot prvak Pedersen krenil v napad 45 km pred ciljem.

Zadnji trije kilometri cestne dirke elite

Napadel za Fuglsanga, na koncu osvojil zlato
23-letnik nadaljuje letošnji pohod mladeničev v svetu kolesarstva, hkrati pa je Pedersen postal šele prvi Danec z naslovom svetovnega prvaka s cestne dirke elite. "Neverjetno. Zjutraj, ko smo začeli dirko, nikakor nisem pričakoval tega. Vsak kolesar sanja, da bo nosil mavrično majico, in da mi je zdaj to že uspelo, je res neverjetno," je bil v prvi izjavi šokiran novi svetovni prvak, ki je nasledil Alejandra Valverdeja. Španec je sicer zaradi nevzdržnih razmer odstopil sredi dirke.

"Načrt je bil, da napadem pred zadnjimi krogi, nato bi morala slediti Belgija in skupaj z njimi Fuglsang. A na koncu niso sledili niti napadu Trentina in van der Poela. Nato je šlo samo za preživetje in upanje na vse najboljše v šprintu. Pri sebi sem upal, da ko bom zagledal ciljno črto, bo izginila vsa bolečina in bom lahko dobro šprintal. Po šestih urah in pol na kolesu so vsi na robu in vse se lahko zgodi v takšnem zaključku," je po(ne)srečen načrt in odločilne trenutke opisal Pedersen.

Najboljša trojica, ki je v šprintu med seboj obračunala za odličja. Mads Pedersen je postal presenetljivi svetovni prvak. Leta 2013 je bil svetovni mladinski podprvak, takrat ga je premagal Mathieu van der Poel, ki je tokrat veljal za prvega favorita, a nato nepričakovano odpovedal. Foto: AP
Najboljša trojica, ki je v šprintu med seboj obračunala za odličja. Mads Pedersen je postal presenetljivi svetovni prvak. Leta 2013 je bil svetovni mladinski podprvak, takrat ga je premagal Mathieu van der Poel, ki je tokrat veljal za prvega favorita, a nato nepričakovano odpovedal. Foto: AP

Prva zmaga na World Touru, in to na SP-ju
179 cm visoki in 70 kg težki kolesar ekipe Trek Segafredo je prišel na SP z zmago v Calaisu, kar je bila njegova prva zmaga sezone. Velika zmaga v Harrogatu je 12. v karieri mladega Danca, a šele prva na najvišji ravni svetovne serije! Veliki potencial je Pedersen sicer nakazal lani, ko je bil pri 22 letih odličen drugi na Dirki po Flandriji, zahtevnem kolesarskem spomeniku.

Pogačar ves čas v ospredju glavnine
Vse do konca 261 kilometrov dolge deževne dirke po Yorkshiru je bil v igri za najvišja mesta en Slovenec: Tadej Pogačar. Gorenjski volk je bil ves dan izredno razpoložen, štiri kroge pred ciljem je poskusil tudi s skokom. Vendar je Pogačar zamudil ključni skok pred dirko dveh izmed glavnih favoritov za zmago.

33 km pred ciljem sta namreč napadla dva pretendenta za mavrično majico: Mathieu van der Poel in Matteo Trentin. Hitro sta ujela trojico pred seboj: Švicarja Stefana Kunga, Danca Madsa Pedersena in Italijana Giannija Moscona. Do zadnjega kroga si je vodilna peterica privozila več kot minuto prednosti.

12,6 km pred ciljem je na krajšem vzponu nepričakovano odrezalo prvega favorita. Mathieu van der Poel se je zaletel v kolesarski zid in povsem popustil, vidni so bili krči in bolečine na obrazu vsestranskega Nizozemca, ki je letos serijsko zmagoval v ciklokrosu, na cestnih klasikah in krosu z gorskim kolesom.


92. SVETOVNO PRVENSTVO – YORKSHIRE 2019

Cestna dirka, elite (M), 261 km:

 1. M. PEDERSEN        DAN    6:27:28
 2. M. TRENTIN         ITA   isti čas
 3. S. KUNG            ŠVI      +0:02
 4. G. MOSCON          ITA       0:17
 5. P. SAGAN           SVK       0:43
 6. M. VALGREN         DAN       0:45
 7. A. KRISTOFF        NOR       1:10
 8. G. VAN AVERMAET    BEL        vsi
 9. G. IZAGIRRE        ŠPA       isti
10. R. COSTA           POR        čas
...                                  
18. T. POGAČAR         SLO       1:14

Odstop: Roglič, Polanc, Tratnik, Per, Mohorič, Bole, Pibernik, Valverde, Gilbert, Evenepoel ...


Sagan s skokom do petega mesta
V nesložni in močno razredčeni glavnini so ostali še še Pogačar, Julien Alaphilippe, Peter Sagan, Greg van Avermaet, Michael Matthews, Alexander Kristoff ... Vsem omenjenim je preostal le še obračun za 5. mesto, ki ga je na koncu osvojil slovaški superzvezdnik. Sagan ostaja pri treh naslovih svetovnega prvaka, v Angliji pa je zamudil lepo priložnost, da bi rekordno četrtič oblekel mavrično majico, kar doslej ni uspelo še nobenemu kolesarju.

Pogačar ni šprintal za prvo deseterico
Zdaj že 21-letni Pogačar se je iz kroga v krog pomikal naprej po glavnini, ki je bila z vsakih 13,8 km okoli Harrogata manjša. Ekstremne vremenske razmere so bile pisane na kožo Komendčana, ki pa je prvič v karieri oddirkal 260 km proge. Na koncu se Pogačar ni spustil v šprint za mesta in je v preostali glavnini kot zadnji pripeljal v cilj ter skupno osvojil 18. mesto. Identično uvrstitev je Tamau Pogi osvojil že spomladi na svoji dosedanji edini klasiki Liege–Bastogne–Liege.

Pogačar: "Zadnji krog sem čutil, da nisem več pravi."

"Bilo je zelo naporno. Ves čas nas je močilo, mraz je pobiral moči. Zadnji krog sem čutil, da nisem več pravi. Zadovoljen sem, da se je na koncu izšlo, in sem prišel do konca. Znajdem se tudi na enodnevnih dirkah. Imel sem dober dan, vreme mi je ugajalo. Na koncu je vseeno zmanjkalo za kaj več. Vsako dirko sem se presenetil. Tudi danes sem se. Ko potegnem črto, je bila sezona izjemna," je po zadnji dirki v krstni sezoni med elito povedal Tadej Pogačar, ki je zablestel kot meteor z zmagami na dirkah po Algarvi, Kaliforniji in tremi etapnimi zmagami na Dirki po Španiji, kjer je bil kot še ne 21-letnik na koncu tretji.

Pibernik na koncu ni dokončal dirke
Drugi Komendčan Luka Pibernik je tri kroge pred ciljem izpustil glavnino, v kateri se je vozil 200 km in bil v pomoč sokrajanu. Dva kroga se je trudil, da bi dokončal, a na koncu odstopil. Cestno dirko je končalo vsega 46 kolesarjev!

Najizkušenejši slovenski reprezentant Grega Bole (deseti nastop na SP-jih!) se je dolgo vozil v glavnini, popustil je 60 km pred ciljem in nato odstopil.

Polanc in Roglič zakrivila veliki beg
Dirka se je začela ob 10.00, slovenska taktika pa je bila: čim prej v beg. V prvi uri dirkanja je bil izjemno zagrizen Jan Polanc, nato se mu je pridružil še Primož Roglič in oba sta bila dolgo del ubežne enajsterice, v kateri sta bila tudi Nairo Quintana in Richard Carapaz. Res močna ubežna skupina, ki pa so ji, potem ko je bila prednost že več kot štiriminutna, vendarle pošle moči in slabih 120 km pred ciljem je bilo bega konec, Roglič je kmalu nato odstopil. Dirko so v prvih krogih končali tudi Polanc, Jan Tratnik in David Per.

Predvideni kapetan Slovenije Matej Mohorič je začel popuščati 100 km pred ciljem in je v tretjem krogu v Harrogatu zaostal za minuto ter odstopil, saj je ostal brez možnosti za visoko uvrstitev, ki si jo je želel, odkar sta bila lani razkrita trasa in profil proge SP-ja 2019.

Kdo bo nasledil Valverdeja?
Eden izmed favoritov, Belgijec Philippe Gilbert, je bil vpleten v padec in odstopil, sočasno z njim je s kolesa sestopil tudi najstniška senzacija Remco Evenepoel. Dež in mraz Yorkshira sta k odstopu prisilila tudi branilca mavrične majice Alejandra Valverdeja.

Roglič odstopil, potem ko je opravil veliko delo

Vreme je bilo obupno: kolesarje je pral dež, nekatere ceste so bile poplavljene, ob tem se je občutno ohladilo, manjkal pa ni niti veter.

Organizatorji so zaradi izjemno slabih vremenskih razmer dirko skrajšali za 24 km, tako da ni bilo treba prevoziti 285 km, ampak 261. Črtali so dva od treh klancev, najlažjega in najtežjega, na koncu pa dodali dva kroga v Harrogatu, tako da je bilo treba prevoziti devet krogov namesto sedem. V zaključku bi mogel biti prvi slovenski adut Matej Mohorič, a se je izkazalo, da je bila pravilna lastna ocena, da na zadnjih dirkah v Kanadi ni bil pravi.

Profil cestne dirke elite, ki se je začela v Leedsu in se je po šestih urah in pol zaključila v Harrogatu, s čimer je konec SP-ja 2019 v cestnem kolesarstvu. Foto: Twitter
Profil cestne dirke elite, ki se je začela v Leedsu in se je po šestih urah in pol zaključila v Harrogatu, s čimer je konec SP-ja 2019 v cestnem kolesarstvu. Foto: Twitter

KOLESARSKI SVETOVNI PRVAKI OD 1998 (z najboljšo slovensko uvrstitvijo)

2019 1. Mads Pedersen (Dan)
...
18. Tadej Pogačar (Slo)

2018 1. Alejandro Valverde (Špa)
...
34. Primož Roglič (Slo)

2017 1. Peter Sagan (Slk)
...
42. Luka Pibernik

2016 1. Peter Sagan (Slk)
brez slovenske uvrstitve

2015 1. Peter Sagan (Slk)
...
47. Luka Pibernik

2014 1. Michal Kwiatkowski (Pol)
...
42. Grega Bole

2013 1. Rui Costa (Por)
...
40. Jan Polanc

2012 1. Philippe Gilbert (Bel)
...
81. Borut Božič

2011 1. Mark Cavendish (VBr)
...
7. Borut Božič

2010 1. Thor Hushovd (Nor)
...
11. Grega Bole

2009 1. Cadel Evans (Avs)
...
32. Tadej Valjavec

2008 1. Alessandro Ballan (Ita)
...
16. Kristjan Fajt

2007 1. Paolo Bettini (Ita)
...
22. Matej Mugerli

2006 1. Paolo Bettini (Ita)
...
7. Uroš Murn

2005 1. Tom Boonen (Bel)
...
11. Jani Brajkovič

2004 1. Oscar Freire (Špa)
...
30. Uroš Murn

2003 1. Igor Astarloa (Špa)
...
19. Tadej Valjavec

2002 1. Mario Cipollini (Ita)
...
4. Andrej Hauptman
5. Zoran Klemenčič

2001 1. Oscar Freire (Spa)
...
3. Andrej Hauptman

2000 1. Romans Vainsteins (Lat)
...
13. Gorazd Štangelj

1999 1. Oscar Freire (Špa)
...
45. Gorazd Štangelj

1998 1. Oscar Camenzind (Švi)
...
18. Martin Hvastija

Svetovni prvak po preobratu Pedersen
Pedersen presenetljivo povsem na vrhu
Hvastija: Pogačar vsaj delno rešil čast reprezentance