Slovensko kolesarstvo, ki v zadnjih letih dosega neverjetne uspehe, je le dočakalo tudi medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva. Priboril jo je najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar, ki je bil tako kot Andrej Hauptman pred 22 leti bronast. Foto: Reuters
Slovensko kolesarstvo, ki v zadnjih letih dosega neverjetne uspehe, je le dočakalo tudi medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva. Priboril jo je najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar, ki je bil tako kot Andrej Hauptman pred 22 leti bronast. Foto: Reuters
Razplet cestne dirke SP-ja v kolesarstvu

Po 110. Dirki po Franciji se je zdelo, da bo Pogačar izpustil svetovno prvenstvo, toda odločil se je za nastop in pokazal izjemno predstavo s pogumnim in napadalnim dirkanjem. In to kljub temu, da v zadnjih štirih krogih na ovinkastih ulicah Glasgowa ni imel več pomočnikov. Toda v vsakem trenutku je imel odgovor na napade tekmecev, le pospešek Mathieuja van der Poela dobrih 20 km pred ciljem je bil preveč. "Vedel je, da mora napasti takrat, ko narekujem tempo. V vsakem primeru si je zmago zaslužil, videlo se je, da je bil najboljši, vse se mu je poklopilo, čeprav je padel. Mavrično majico si je zaslužil," je Pogačar opisal odločilen trenutek v boju za mavrično majico.

Sorodna novica Pogačar za pogumno in napadalno dirkanje nagrajen z bronom
Pogačar je bil zaradi napadalnega dirkanja ves čas zelo opazen, v zeleni opravi se ga tako in tako ni dalo zgrešiti. Foto: Reuters
Pogačar je bil zaradi napadalnega dirkanja ves čas zelo opazen, v zeleni opravi se ga tako in tako ni dalo zgrešiti. Foto: Reuters

Komaj še stal na nogah
"Sam sem nato upal na srebrno medaljo. Vedel sem, da sem v tej trojici najmanj močan, klanci so bili prekratki, da bi mi uspel napad, zato sem raje poskušal hraniti energijo. Van Aert je bil nato na ovinkih zelo hiter, sem pa v zadnjem kilometru opazil, da je tudi Mads Pedersen popolnoma izmučen. To je bil sprint živih mrtvecev, premagal sem enega najboljših sprinterjev na svetu! Res sem vesel za bron. Izjemno utrujen sem zdaj, najraje bi se kar ulegel, vsekakor pa je bil fenomenalen občutek stati na zmagovalnem odru. Nekaj dni bom potreboval, da bom dojel, kaj sem osvojil, Slovenija ima po toliko letih spet medaljo, zasluge gredo vsej reprezentanci." Da je bil Pogačar res na robu, dokazuje posnetek, ko je bil po pogovoru z Davidom Črmeljem (TV SLO) omotičen in bi se skoraj zgrudil, tako da je ob odhodu iz mešane cone potreboval pomoč.

Zadnjih 70 kilometrov samo še trpel
Dirka je bila vredna svetovnega prvenstva, dolga 271 km. Pravi ultramaraton za res najbolj žilave kolesarje, s številnimi napadi že daleč pred ciljem, ki jih je bilo treba pokriti. "Izjemno težka dirka, redko sem vozil težje. Kot so govorili, je bila podobna kriteriju. Počutil sem se dobro, nisem dopustil, da bi ušla kakšna dobra kombinacija. Poskušal sem nadzirati dirko, a hkrati tudi malce varčevati z močmi. Na koncu sta bila dva od mene veliko boljša." Na vprašanje organizatorjev, ali je užival v dirki, je odgovoril: "Sem, do 70 kilometrov pred ciljem, potem sem le še trpel."

Izjava Tadeja Pogačarja po bronasti medalji

Pogačar bi tudi Pedersenu privoščil medaljo
Tudi Jani Brajkovič (nekdanji kolesar) je v studiu TV Slovenija poudaril, kako težko je bilo danes kolesarjem. "Trasa je bila naporna, tudi psihično je bila dirka zahtevna, saj so morali biti kolesarji šest ur zbrani, kar vzame ogromno moči." Kot vedno je na takšni preizkušnji ogromno poražencev, danes je bil to predvsem Mads Pedersen. Pogačar bi mu privoščil medaljo: "Tako kot meni je bilo tudi njemu v zaključku zelo težko in bi mu privoščil zmagovalni oder. Bili smo kot živi mrtveci in to na koncu pravzaprav sploh ni bil pravi sprint, ampak je šlo le še za to, komu je sploh še ostalo kaj moči."

Podelitev medalje Tadeju Pogačarju na SP-ju v Glasgowu

Ob uspešnem napadu je dobil krila
In zmagovalec? Mathieu van der Poel je prvi kolesar, ki je v istem letu postal svetovni prvak v ciklokrosu in na cestni dirki SP-ja. Letošnja sezona je (čeprav na Touru ni slavil etapne zmage) odlična, zmagal je tudi na klasikah Milano–San Remo in Pariz–Roubaix, čez nekaj dni pa v Glasgowu načrtuje še nastop na dirki gorskih kolesarjev. "To je bila ena najtežjih dirk v karieri. Občutek je izjemen, ne morem dojeti, kaj mi je uspelo in da bom leto dni v mavrični majici. To mi pomeni vse, to je pika na i moji karieri in največja zmago na cesti. Ko sem napadel, sem se počutil močnega, a nisem pričakoval, da mi nihče ne bo sledil, kar mi je dalo krila."

Napad na surovo moč!
Priznal je tudi, da se je ob padcu zelo ustrašil in pomislil, da je vsega konec: "Če bi zaradi tega ostal brez zlate medalje, nekaj dni ne bi mogel spati." In kaj ima van der Poel, osmi nizozemski svetovni prvak na cestnih dirkah članskega SP-ja (prvi po letu 1985), česar Tadej Pogačar nima? "Napad na surovo moč. To je edino, kar manjka Tadeju Pogačarju. To je odraz ciklokrosa. Klanci so bili danes strmi, a kratki. Če bi bili daljši, bi bilo bolj po godu Tadeja. Na kratke in strme špice pa van der Poel lažje izkoristi teren sebi v prid," je za TV SLO povedal še en nekdanji slovenski profesionalec Tadej Valjavec.

Pogačar po letu 2001 ponovil uspeh Hauptmana
Pogačar po noro težki dirki do izjemnega uspeha - brona