Belgijec Tom Boonen, ki je leta 2005 postal svetovni prvak, se bo v nedeljo še zadnjič boril za mavrično majico, saj bo aprila po dirki Paris-Roubaix (tam je zmagal štirikrat) končal kariero. Foto: EPA
Belgijec Tom Boonen, ki je leta 2005 postal svetovni prvak, se bo v nedeljo še zadnjič boril za mavrično majico, saj bo aprila po dirki Paris-Roubaix (tam je zmagal štirikrat) končal kariero. Foto: EPA
Luka Mezgec
Luka Mezgec, pred dvema letoma zmagovalec etape na Dirki po Italiji, bo slovenski adut v Dohi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Jakob Egholm
Jakob Egholm je postal svetovni prvak med mladinci. Foto: EPA

V nedeljo se bo v Dohi svetovno prvenstvo končalo z najpomembnejšo preizkušnjo, cestno preizkušnjo članov. Proga, dolga 257 kilometrov, bo povsem ravninska. Prvi del bo potekal v puščavi (150 km), drugi pa na otoku Pearl, kjer bodo kolesarji vozili v krogih. Ti so tehnično zahtevni, saj je veliko ovinkov in krožišč. Zahtevnost dirke bosta le še povečala visoka temperatura in veter.

Dirke so tudi ob bolj vročem vremenu
Belgijec Tom Boonen, ki bo dan pred dirko praznoval 36. rojstni dan, ima z dirkanjem v puščavi največ izkušenj, saj je na Dirki po Katarju zbral kar 22 etapnih zmag, štirikrat pa je bil tudi skupni zmagovalec dirke. "Ob takšnih temperaturah sem dirkal že stokrat, verjetno pa je bilo še okoli 25 dirk, ko so bile temperature višje. Seveda je to težava, ampak tri leta že vemo, da bo tudi svetovno prvenstvo, nekateri pa šele teden prej ugotavljajo, da bo vroče. Če bi dirkali v Sibiriji, bi tudi vedeli, da bo mraz," je odgovoril na vprašanja novinarjev, ki so povezana predvsem z visokimi temperaturami.

Od Slovencev bodo dirkali Luka Mezgec, Luka Pibernik in Grega Bole. Cilj selektorja Gorazda Štanglja je ena uvrstitev med deseterico. Glavni adut bo Luka Mezgec. "Upam, da se bomo tokrat izognili smoli in da bodo vsi trije v cilj prišli v prvi skupini. Nikakor si ne želim predčasnih izpadov zaradi tehničnih okvar ali padcev. Gotovo so vsi trije zmožni boriti se z najboljšimi, je pa res, da bodo nekatere reprezentance številčno res zelo močne, upam, da nas to ne odreže iz samega zaključka dirke. Tudi lani je zmagal kolesar iz tričlanske ekipe, tako da se očitno da nadomestiti primanjkljaj v kvantiteti," se je selektor spomnil lanske dirke in zmage Petra Sagana.

Mogoči vsi scenariji
Kot meni Štangelj, bodo na dirki mogoči vsi scenariji. "Predvidevam, da skupina, ki se bo borila za zmago, ne bo tako velika. Dirka je dolga, v njej bo precej ovir, osip bo gotovo velik, tako da na koncu ne bo pravih sprinterskih vlakov. Da bi v tem trenutku lahko govorili o favoritu, je zelo težko, na taki progi imajo možnost zmage prav vsi," je prepričan Štangelj, ki zato o favoritih noče preveč govoriti.

"Marsikaterega favorita lahko odpihne veter, zaustavi padec, zaradi težke proge mu lahko odpovejo noge. Najbrž se bodo ekipe med tekmo odločile, za koga bodo garale. Mi bomo imeli le enega takega kolesarja. Mezgeca bomo morali zavarovati od stranskih učinkov in ga kar se da pri močeh pripeljati v zaključek. Pibernik je ob koncu sezone v dobri formi, Bole sicer tudi tarna zaradi utrujenosti, a še vedno trdim, da nam lahko veliko pomaga. Sicer kakšne velike izbire niti nisem imel, saj je večina kandidatov že končala sezono."

Trije mladinci med deset
Na petkovi cestni dirki mladincev so Slovenci dosegli lep ekipni uspeh, saj so se trije uvrstili med prvih deset. Peti je bil Žiga Horvat, šesti Žiga Jerman, osmi pa Jaka Primožič. Vsi so 135-kilometrsko preizkušnjo končali s sedemsekundnim zaostankom za prvakom Dancem Jakobom Egholmom, ki si je zlato medaljo priboril s pobegom. "Vso dirko smo dirkali odlično, na koncu pa je zmanjkala organizacija vlaka. Zamočili smo," je po kruti kolesarski realnosti, da štejejo le zmage oziroma medalje, bolj malo pa peta mesta, priznal Žiga Horvat, kolesar iz Tropovcev, od koder prihaja tudi Simon Špilak, ki je Horvatov velik vzornik. Med mladinkami je bila Karin Penko 13.

Cestna dirka, mladinci, 135,5 km:      
  1. J. EGHOLM         DAN      2:58:19
  2. N. MARKL          NEM        +0:07
  3. R. MÜLLER         ŠVI          vsi
 ...                                   
  5. Ž. HORVAT         SLO         isti
  6. Ž. JERMAN         SLO             
  8. J. PRIMOŽIČ       SLO          čas
 50. T. POGAČAR        SLO        +1:45
 87. M. LAVRIČ         SLO         2:02
                                       
Cestna dirka, mladinke, 74,5 km:       
  1. E. BALSAMO        ITA      1:53:04
  2. S. SCHNEIDER      ZDA             
  3. S. ANDERSEN       NOR          vse
 ...                               isti
 13. K. PENKO          SLO          čas
 63. K. KERPAN         SLO       +10:02
 64. H. ZAJC           SLO     isti čas