Jani Brajkovič je bil na kronometru 14., kar je za zdaj najboljša slovenska uvrstitev 78. svetovnega prvenstva. Foto: Marjan Kelner
Jani Brajkovič je bil na kronometru 14., kar je za zdaj najboljša slovenska uvrstitev 78. svetovnega prvenstva. Foto: Marjan Kelner
Gorazd Štangelj bo v nedeljo najizkušenejši v slovenski ekipi. Foto: Marjan Kelner

78. svetovno prvenstvo se bo v petek nadaljevalo s preizkušnjo mladink (70 km, štart ob 9.30). Popoldne (ob 13.00) se bodo za mavrično majico in odličja merili še mlajši člani, ki jih čaka 168 bolj kot ne ravninskih kilometrov.

Dosežki v slovenskem taboru do zdaj niso posebej navdušujoči. Pričakovanja so bila višja.

Na tekmovalni krog so se danes podali tudi slovenski predstavniki v kategoriji Elite na čelu z Gorazdom Štangljem, ki ga čaka že 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Zdaj so sicer namigi o koncu izjemno bogate športne poti znova zelo močni, "campione" pa bo z dokončno odločitvijo počakal do konca sezone. Želimo si, da ga bo morda le premamilo olimpijsko leto, ne glede na to, da bo Slovenija verjetno v Londonu nastopila le s trojico in da profil proge Štanglju ne daje veliko možnosti, da dobi novo olimpijsko priložnost.

Urška Kalan mora paziti na pobege
Med mladinkami bo slovenske barve tudi na cestni preizkušnji zastopala Urška Kalan, ki je bila po vožnji na čas izjemno razočarana, kar je še nekaj časa vplivalo na njeno razpoloženje. "Razočaranja enostavno nisem želela skrivati, čeprav od kronometra nisem pričakovala prav veliko, saj ga ne vozimo pogosto. Cesta je vsekakor izjemen izziv in računam na več, saj je proga lepa, ravna. Menim, da bo precej pobegov in bo potrebno biti pazljiv. Tudi na ograde, ki so jih postavili na cesto, bo potrebno paziti, da se ne bi zapelo. Tudi tega sem vajena, da sem sama v karavani in da ni druge pomoči. Tako je bilo tudi nazadnje v Italiji in s tem sem se sprijaznila, tako da nimam tovrstnih skrbi," je pred drugim nastopom v Hamletovi deželi povedala mlada Naklanka.

Štimulak: proga lahka le na prvi pogled
Če se je kronometer končal na ulici, ki nosi ime po pravljičarju Hansu Cristianu Andersenu, pa je cestna dirka v zaključku speljana po kraljevi poti, po kateri se kraljeva družina odpravi v svoj poletni dvor. Slovenska trojka med mlajšimi člani težko razmišlja o tako visokih ciljih, kot smo jih imeli v zadnjih sezonah. Najbolj izkušen Klemen Štimulak pravi: "Proga je zgolj po profilu in na sliki zares lahka, drugače pa je obilo zavojev in predvsem zdaj, ko so postavili ograje, zelo ozka. Ob vsem tem ni niti radijskih povezav. V boksu bomo imeli posebno tablo z napovedmi."

Džamastagič ne bi stavil na šprint glavnine
Moštvu se je pridružil še Mark Džamastagič: "Razplet dirke je težko napovedati in je povsem nepredvidljiv, saj res vedno kolesarji naredimo dirko sami. Pričakovan je šprint, ampak sam ne bi dal roke v ogenj, da bo tako. Tudi vremenski vpliv bo zelo pomemben. To, da smo zgolj trije, je naš velik minus, saj bomo težko pokrivali vse, kar se bo dogajalo na stezi. Ne smemo mimo tega, da bodo nekateri imeli tu osem kolesarjev."

Polanc bo čakal na svojo priložnost
Ko sta govorila starejša, je Jan Polanc le poslušal, nato pa je še lani peti mladinec sveta dodal: "Letos me čaka povsem druga dirka, kot je bila lanska. Tu je obilo izkušenih fantov in proga je povsem drugačna, kot je bila lanska. Seveda ne bom razmišljal, da sem med najmlajšimi v karavani. Če se ponudi priložnost. jo bom seveda takoj zgrabil in prepričan sem, da tudi Mark in Klemen. Mi bomo opravili vse po najboljših močeh, ki bodo v danem trenutku."

Sobota prinaša nastop mladincev in žensk, nedelja pa je tako kot vedno namenjena višku prvenstva, preizkušnji kategorije Elite med moškimi, dolgi 266 km.