Okrogla očala,
Okrogla očala, "konjski rep" in trak v laseh so mu prislužili vzdevek "profesor", kar je potrjeval tudi s premišljeno in taktično vožnjo. Foto: EPA

Junak francoskih množic Fignon je 12. avgusta praznoval 50. rojstni dan, ko je bilo že znano, da nezadržno izgublja boj s pljučnim rakom, ki so ga odkrili lani spomladi. Na začetku bolezni je izdal svojo avtobiografijo "Mi smo mladi in brezskrbni", v kateri je priznal, da je med profesionalno kolesarsko kariero jemal afetamine in kortizon (steroid), a pri tem ni povezal tega z usodno boleznijo.

Na Touru slavil že pri 22 letih
"Umrl je ob 12.30 po krajevnem času," je sporočil direktor ekipe Radioshack in Fignonov prijatelj Alain Gallopin. Fignon je leta 1983 slavil na Touru pri 22 letih kot najmlajši zmagovalec prestižne dirke po letu 1933. Leto pozneje je ubranil naslov in tako potrdil vzdevek "profesor". Leta 1989 je kot prvi kolesar na svetovni lestvici slavil na klasiki Milano-San Remo in Dirki po Italiji.

Ob "trojček" zaradi pičlih osmih sekund
Na Dirki po Franciji je z Američanom Gregom LeMondom bil ogročen boj vse do zadnje etape, na kateri je bil na sporedu posamični kronometer. Fignon je na navadnem kolesu zapravil 50 sekund prednosti pred LeMondom, ki je uporabil specialno kronometrsko kolo, v skupnem seštevku je Američan le za osem sekund ugnal Francoza, kar je najmanjša razlika med prvim in drugim v zgodovini najmočnješe večdnevne kolesarske dirke. S tem dogodkom se je Fignon tudi najbolj zapisal v zgodovino kolesarstva.