Alejandro Valverde je osvojil Dirko po Kataloniji. Foto: EPA
Alejandro Valverde je osvojil Dirko po Kataloniji. Foto: EPA

Mislim, da sem danes le pokazal, da sem bil na dirki najmočnejši. Naslednji moj cilj so ardenske klasike svetovne serije.

Alejandro Valverde
false
Valverde je drugič v karieri dobil Dirko po Kataloniji, najboljši je bil že leta 2009. Foto: EPA

Čeprav je bilo že pred njo bolj ali manj jasno, da bo dirko dobil, tudi v etapi z osmimi vzponi na Montjuic ni popuščal. Napadel je na sedmem vzponu, na koncu pa tudi dobil sprint 16 kolesarjev.

36-letni Valverde je drugič v karieri dobil to dirko, najboljši je bil že leta 2009. A tokrat je ni samo dobil, ampak tekmece povsem dotolkel. Zmagal je v treh etapah, na koncu pa imel več kot minuto prednosti pred zasledovalci, do živega mu ni prišla niti kazen minute odbitka, ki si jo je njegova ekipa prislužila zaradi domnevnega goljufanja v moštvenem kronometru.

"Tista kazen me je še dodatno motivirala. Mislim, da sem danes le pokazal, da sem bil na dirki najmočnejši. Naslednji moj cilj so ardenske klasike svetovne serije," je bil na cilju zadovoljen Španec, ki je dosegel 86. zmago v karieri, postal pa je tudi najstarejši zmagovalec dirke, več kot dve leti je starejši od dosedanjega rekorderja Joaquina Rodrigueza. Španci so po njegovi zaslugi dosegli že 38. uspeh na tej dirki, z njim pa prekinili dveletno sušo. Pred Valverdejem sta dirko dobila Kolumbijec Nairo Quintana in Avstralec Richie Porte.

Brajkovič 78. na zadnji etapi
Jani Brajkovič
in Domen Novak, ki sta opravljala vlogi pomočnikov, bosta Dirko po Kataloniji hotela čim prej pozabiti, saj nista dosegla ne etapnega uspeha ne uspeha v kakšni razvrstitvi. Brajkovič je z zaostankom več kot ene ure dirko končal na 85. mestu - v zadnji etapi je bil 78. (+4:36), Novaka pa je v predzadnji etapi dohitela metla in je ostal brez uvrstitve.
.

Dirka po Kataloniji, 7. etapa

Barcelona-Barcelona, 138,7 km:        
  1. A. VALVERDE     ŠPA       3:08:50
  2. J. PANTANO      KOL           vsi
  3. A. VICHOT       FRA              
  4. R. MAJKA        POL          isti
  5. D. MARTIN       IRS              
  6. A. REYES        KOL           čas
 78. J. BRAJKOVIČ    SLO          4:36
                                      
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. A. VALVERDE     ŠPA      25:27:15
  2. A. CONTADOR     ŠPA         +1:03
  3. M. SOLER        ŠPA          1:16
  4. A. YATES        VB           1:31
  5. T. VAN GARDEREN ZDA          1:34
  6. D. MARTIN       IRS          2:29
 85. J. BRAJKOVIČ    SLO       1:07:30
                                      

Mislim, da sem danes le pokazal, da sem bil na dirki najmočnejši. Naslednji moj cilj so ardenske klasike svetovne serije.

Alejandro Valverde