V kolesarstvu smo že vajeni dopinških škandalov, toda tokratne obtožbe presegajo mejo človeške domišljije: si je Fabian Cancellara res pomagal s kolesom, ki sam vrti pedala? Foto: EPA
V kolesarstvu smo že vajeni dopinških škandalov, toda tokratne obtožbe presegajo mejo človeške domišljije: si je Fabian Cancellara res pomagal s kolesom, ki sam vrti pedala? Foto: EPA
Fabian Cancellara in Tom Boonen
Med tistimi, ki dvomijo, je v ospredju Tom Boonen, saj ni pozabil, s kakšnim pospeškom se je Cancellara odpeljal naprej na Dirki po Flandriji. Foto: EPA

Švicarskega kolesarskega zvezdnika obtožujejo, da si je letos pri odmevnih zmagih na Dirki po Flandriji, ko je Tomu Boonenu ušel na Muur, in na klasiki Pariz-Roubaix pomagal s kolesom, v katerega je bil vgrajen elektromotor. Mednarodna kolesarska zveza naj bi v naslednjem tednu preučila primer. Predsednik UCI-ja Pat McQuaid pravi, da si nikoli ni predstavljal, da bi lahko kolesarji goljufali z elektromotorjem.

Hiter le zaradi trdih treningov
Cancellara obtožbe označuje kot povsem nesmiselne: "To je tako neumno, pravzaprav žalostno, da sem brez besed. Rečem lahko le to, da nikoli nisem imel vstavljenih baterij v svoje kolo. Moji rezultati so plod trdega dela." Olimpijskemu prvaku v vožnji na čas je v bran stopilo tudi njegovo moštvo Saxo Bank, drugačnega mnenja pa so pri Quick Stepu, bržkone tudi zato, ker je bil Belgijec Tom Boonen na obeh omenjenih klasikah žrtev Cancellarovega "smrtonosnega" pospeška.

Lefevere začel dvomiti po ogledu posnetka
"Sledil sem mu s hitrostjo več kot 50 km/h, a se mu nisem približal. To je neverjetno," je povedal Boonen, medtem ko je prvi mož ekipe Patrick Lefevere začel dvomiti po ogledu posnetka revolucionarne tehnologije na spletnem portalu youtube. "Obtožbe niti najmanj niso smešne. Ogledal sem si posnetek. Lahko, da je vse resnica in v tem primeru gre za čisto tatvino. To bi bilo še huje kot doping. Res je, vsak je nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže, toda po ogledu posnetka upam, da bo UCI vse skrbno preučil."

S takšno pomočjo lahko pri petdesetih zmagaš na Giru
Na videu nekdanji profesionalni kolesar Davide Cassani za italijansko televizijo RAI nazorno pokaže, kako deluje prevara in kako se pedala sama vrtijo, ko pritisneš na gumb, ki je na krmilu. Izjemno majhne baterije so dobro skrite, v ogrodju kolesa pa elektromotor poganja pedala in s tem ustvarja dodatnih 100 vatov moči. "Dovolj, da bi lahko jaz pri petdesetih letih zmagal na Giru," je bil slikovit Cassani. Na posnetku je tudi vidno, kako naj bi Cancellara z rokami sprožil elektromotor in si pomagal pri zmagi na Pariz-Roubaix.

Valjavec v šali slutil, da bi se lahko to zgodilo
Ko smo poklicali Tadeja Valjavca, o obtožbah zoper Cancellare še ni vedel ničesar. Najprej kar ni mogel verjeti, potem je povedal: "V šali sem velikokrat rekel, zakaj vsi razmišljajo le o dopingu, nikomur pa ne pade ne pamet, da bi poskusil nekaj narediti na kolesu. Čudno, pri današnji tehnologiji je to mala malica. Sam sicer ne morem komentirati njegovega pospeška, ker dirk nisem gledal, vem pa iz opisov drugih, da je bil nenormalno hiter."